Hanes Arh za B92: „Želim titulu natrag”

Pre dve godine osvojio je titulu u Red Bull Air Race šampionatu, prošle sezone ju je izgubio, a ove godine Austrijanac Hanes Arh želi da se vrati na vrh i pre svega da uživa. U ekskluzivnom intervjuu za B92, zahvaljujući kompaniji Red Bull Srbija, jedan od najboljih sportskih pilota današnjice govori o svojoj ljubavi prema ekstremnim sportovima, očekivanjima u tek započetoj sezoni i šta misli o projektima svog najvećeg partnera…

Jelena Trajković Austrija
Podeli

Hanes Arh je rođen 22. septembra 1967. godine, a za ove 42 godine je uradio stvari koje su mnogima opasne i nezamislive. Da želi da bude pilot znao je još sa 15 godina, a od tada nije samo pilotirao avionima već je ostvario zavidnu karijeru ekstremnog sportiste. Uz karijeru pilota Austrijanac je uspeo da se popne na najviše svetske planine, skoči sa najviših zgrada, kao i da izvodi akrobacije na visini od nekoliko hiljada metara uz još mnogo toga.

Njegov moto je „Poštovanje, prihvatanje i stajanje čvrsto na zemlji”, a priču o njegovoj karijeri počinjemo od samog početka i ljubavi prema avionima, a potom se vraćamo i na njegove ostale zanimacije.

Sa 15 godina sam znao da želim da budem pilot jer sam video jednog svog prijatelja kako uzleće u letelici. To je bio trenutak kada sam shvatio da i ja želim time da se bavim, tačnije da budem samo pilot, ne baš aviona, ali je sve kasnije izraslo u nešto veće”.

Arhu će sezona, koja startovala pre nedelju dana u Abu Dabiju, biti četvrta u Red Bull Air Race šampionatu u kojoj se nada da će profitirati upravo zbog svog iskustva.

Mislim da je moja četvrta sezona u šampionatu ona u kojoj želim da odem za korak unazad i da na neki način profitiram od svog iskustva. Imam veoma dobar tim, motor, odlično podešen avion, a ne želim puno da opterećujem sebe tako da je to moja taktika. Naravno, želim titulu natrag, ali će to biti veoma teško posle trke u Abu Dabiju”.

Sezona je odlično startovala za Austrijanca – osvajanjem pol pozicije u Abu Dabiju, ali je tokom trke zaradio diskvalifikaciju zbog “preopasne vožnje”. Na kraju je klasifikovan kao 11, a on smatra da je odlukom direktora trke mnogo oštećen.

Problem u Abu Dabiju je bio u tome što su sudije napravile pogrešnu procenu i to me koštalo dobrog plasmana u prvoj trci, ali se nadam da tako neće biti tokom sezone. Posle pregleda video snimka bilo je jasno da nisam napravio nikakvu grešku i zbog toga mislim da organizatori moraju da se zapitaju kako će biti dalje jer moraju da smisle neko novo rešenje kako bi se ovakve stvari izbegle”.

Iako kaže da želi titulu natrag Arh ujedno naglašava da trenutno ne razmišlja o njoj, već o svakoj narednoj trci i osvajanju važnih bodova, a kao svog najvećeg konkurenta na putu do cilja vidi aktuelnog šampiona Pola Bonoma.

Ne razmišljam previše o tituli, trudim se da se ponovo vratim na vrh, da osvojim što više bodova, posebno na narednoj trci u Pertu. U Abu Dabiju sam bio na pol poziciji, imam brz avion, dobro sam raspoložen jer imam odličan tim, a cilj u Pertu mi je da dođem do pobede, a onda da nastavim sa osvajanjem bodova tokom sezone. Uz to moram da izbegnem greške jer jedino tako mogu da pobedim Pola Bonoma, za koga verujem da će mi biti najveći rival u borbi za šampionat”.

Ovogodišnji šampionat će brojati osam trka na pet različitih kontinenata. U kalendaru će debitovati trka na iznad staze “Eurospidvej” u nemačkom Lausicu i u Njujorku, a Arha najviše, ipak, raduje povratak u Rio de Žaneiro.

Najviše se radujem trci u Riju jer sam tamo već na svojoj drugoj trci došao do četvrtog mesta i imam baš lepa sećanja na te trenutke”.

Iako mnogi očekuju da Arh kaže da se oseća neverovatno kada je u kokpitu tokom trke, on ističe da uopšte nema vremena da razmišlja o osećanjima.

Kada sam u kokpitu nemam vremena da razmišljam o tome kako se osećam jer moram da budem fokusiran da bih prošao kroz kapije koje su ispred mene i to pri brzini od skoro 400 km/h na samo nekoliko metara od tla. Jedina stvar o kojoj razmišljam je da najbrže moguće prođem sve prepreke i to mogu da uporedim sa skijašima u spustu. Situacija u kokpitu tokom trke je veoma napeta, i to previše da bi ostalo mesta za bilo kakva osećanja”.

Arh se u Red Bull Air Race šampionatu takmiči u avionu Zivko Edž 540 koji upoređuje sa bolidima u Formuli 1.

Moj avion je specijalno modifikovan za trke i u njemu mogu da uradim niz obrta i još mnogo raznih akrobacija. Jednosed je, ima 400 konjskih snaga, veoma je brz, dostiže brzine od oko 400 km/h i mogu da ga uporedim jedino sa bolidima Formule 1”.

Pre nego što je počeo da se takmiči u Red Bull Air Race šampionatu Arh je ostvario neverovatnu karijeru ekstremnog sportiste tokom koje se bavio različitim disciplinama.

Počeo sam sa letelicama, a u isto vreme sam krenuo da se bavim ekstremnim planinarenjem širom sveta, pa paraglajdingom, slobodnim skokovima i velikim brojem avanturističkih sportova. Osvojio sam brojne titule, a onda je usledio poziv za učešće u Red Bull Air Race šampionatu u kojem sam i sada”.

Arh ističe da se kod njega ljubav prema ekstremnim sportovima i avanturama rodila u detinjstvu tokom kojeg je imao veliku slobodu.

Kada sam bio dete roditelji me nisu ograničavali i imao sam slobodu da vreme provodim u prirodi pa sam imao avanturističko detinjstvo. Zbog toga se u meni rodila želja da istražim svet i da shvatim da je život veliki rizik i ja sam se suočio sa njim. Želim da živim uzbudljiviji život od ostalih, a ne samo da ga prosto živim od jutra do večeri i vreme samo provodim u kancelariji i ispred televizora. Želim da osetim život celim telom i umom i zato se bavim ekstremnim sportovima”.

Veliki Arhov prijatelj i sunarodnik Feliks Baumgartner u julu će u okviru „Red Bull Stratos” projekta pokušati da obori rekord u visini i brzini slobodnog pada iz stratofere, a on ističe da je pomalo ljubomoran na svog kolegu.

Mislim da je taj projekat fenomenalan. Već dugo znam Feliksa jer smo sarađivali i zajedno skakali i radili na nekim projektima. Znam da se dobro priprema za sve što ga očekuje i uveren sam da će projekat “Red Bull Stratos” biti veoma uspešan. Mislim da je to što radi fantastičnoi što je uložio toliko truda u jednu ideju koja će dovesti do mnogih otkrića. Iskreno, pomalo sam ljubomoran na njega jer i ja imam želju da skačem iz svemira. Ipak, uzbuđen sam zbog njega i biću srećan da mu čestitatam kada se projekat, nadam se, uspešno završi”.

Arhov najveći partner tokom njegove uspešne karijeri je Red Bull koji je poznat po podršci brojnim sportistima i timova u gomili različitih sportova, a Austrijanac ističe da je fantastično što je ta kompanija zaslužna za osvarenje snova mnogih ljudi.

Pratim veliki broj sportova, a posebno mi se sviđa kada su ljudi kreativni, i volim da odem na dešavanja koje podržava Red Bull kada imam vremen, a u to sam veliki sam fan auto-moto sporta. Red Bull je neverovatna kompanija koja pomaže sportistima da ostvare svoje snove i mislim da je u tome vodeća na svetu”, rekao je ekskluzivno za B92 Hanes Arh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.