Judin za B92: "Obećavam uspeh u Sočiju"

Snoubord sezona je završena. Olimpijske igre obeležio je Šon Vajt, koji je spektakularno vozio, postavio nove standarde u half pajpu. Jednako zanimljivo bilo je i u ostalim disciplinama. U paralelu najuspešniji je bio Džesi Džej Anderson, vremešni Kanađanin, koji je iza sebe ostavio pobednika svetskog kupa Benjamina Rajha. Srbija, nažalost, nije imala predstavnika u snoubordu na OI, ali je veoma blizu plasmana bio mladi Boris Judin, koji je uz Ninu Mićić naša velika nada u tom sportu.

Željko Čačija
Podeli

Devetnaestogidišnji Boris Judin vozi snoubord praktično od kada je prohodao. Već tada je primećen njegov potencijal i sada je reprezentativac naše zemlje i jedini predstavnik Srbije u Svetskom kupu u muškoj konkurenciji. Nije ga bilo među 30 najboljih na Olimpijskim igrama, ali on je uveren da njegovo vreme tek dolazi i da se može očekivati dobar rezultat u narednim sezonama.

"Nisam bio na OI, jer mi je ova godina bila prilično loša i u svetskom kupu. Prvo takmičenje u sezoni mi je bilo na nacionalnom šampionatu Nemačke i tada sam zauzeo šesto mesto. Bio sam bolji od drugoplasiranog u sezoni u Svetskom kupu Andreasa Promegera. Bio bih i bolji, ali mi je pukao vez na dasci. To je bio početak moje loše sezone. Takmičenja u Svetskom kupu su jako teška kao i u svakom sportu od prve vožnje moraš da daš sve od sebe. Ako napraviš jednu grešku završio si sa takmičenjem i nećeš se kvalifikovati. Na dva takmičenja WC mi je pukao vez, tako da nisam ni imao šansu da završim i to je veliki gubitak".

Sezona u Svetskom kupu je veoma duga i iscrpljujuća, a ove sezone je bilo i najznačajnije takmičenje, Olimpijske igre.

"U snoubordu idu samo 30 najboljih takmičara, što je jako teško za nekoga kao što sam ja. Ovo mi je bila tek druga godina u WC gde je najbitnije iskustvo. Na kraju liste sam bio 31. tako da mi je jako malo nedostajalo da se kvalifikujem. Naravno ako pitate mene nije važno samo učestvovati. Kada bi se kvalifikovao za Igre, dao bih sve od sebe da i nešto uradim tamo. Tako da će priča biti drugačija za Rusiju 2014".

U svim sportovima, osim kod onih najpopularnijih, najteže je namaknuti sredstva za pripreme i takmičenja. Ipak, Boris, s obzirom na poencijal, ima i adekvatnu podršku.

"U svemu mi pomaže snoubord savez Srbije i bez njih ne znam kako bih uspeo da nastavim da se bavim ovim sportom. Snoubord je jako skup sport gledajući na to da je za prvo mesto u Svetskom kupu nagrada 7000 evra. Zarade su u ovom sportu jako male. Ja ga volim i zbog toga se i dalje borim koliko mogu. Imam veliku podršku saveza i mislim da, ako ovako nastavimo da sarađujemo, zajedno možemo do vrhunskih rezultata".

Snoubord se, kao i skijanje, podelio na trkačke i ekstremne discipline. Naročito je to vidljivo u half pajpu gde se vrhunski borderi retko pojavljuju na takmičenjima koje organizuje zvanična skijaška organizacija FIS.

"Prvo mislim da su sve discipline u snobordu ekstremne. Podele su na freestyle i alpine. Mislim da je dobro imati drugačije discpline. Svako treba da radi ono što voli i za svakog treba da bude mesta u sportu. Ja sam se fokusirao na paralel discipline. Obožavam borderkros, ali je isuviše opasna i ne želim da se izlažem riziku. Zbog toga sam izabrao slalom i veleslalom. To volim i u tome uživam i nadam se da ću time moći da se bavim još dugo".

Naš najbolji snouborder u trkačkim disciplinama imao je priliku da vozi protiv najboljih i tako uči i stiče nova iskustva. Međutim on ističe da se oslanja samo na sebe i da pokušava da ne gleda šta drugi rade.

"Da budem iskren, nemam idole u sportu kojim se bavim, zato što se maksimalno koncentrišem na svoju vožnju i na to kako ću ja voziti i zbog toga ne gledam ostale vozače", rekao je Judin za B92.

Boris je sezonu završio 53. mestu u Svetskom kupu sa osvojenih 88 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.