Goran Gavrančić: "Hoću da dam nešto Partizanu"

Partizan je u prelaznom roku angažovao sedmoricu novih fudbalera. Najzvučnije ime je Goran Gavrančić, nekadašnji reprezentativac Srbije i Crne Gore (28 nastupa) i igrač koji je u dresu Dinama iz Kijeva od 2002. do 2008. godine odigrao 135 utakmica i osvojio deset trofeja (četiri tiule prvaka, tri kupa i tri Superkupa).

Proleće 2008. godine proveo je u Grčkoj, igrao je za solunski PAOK, a tokom jeseni bio bez angažmana.

Izvor: www.partizan.rs
Podeli

"Ovaj deo priprema meni je baš potreban. Koristim ga maksimalno da se spremim za nastavak sezone. Adaptirao sam se, osećam se kao da sam ovde već dugo. Nastavljam da igram, hvala Bogu, živ i zdrav, želim da se spremim kao nekada i da uđem mirno u nastavak prvenstva," rekao je Gavrančić koji će prvi zvanični meč u crno-belom dresu, najverovatnije, odigrati protiv Crvene zvezde, "Za mene je najbitnija ta prva utakmica s obzirom da je i derbi, maksimalno se trudim da se pripremim.

Osećam malo umor koji ranije nisam osećao, zbog pauze koju sam napravio, ali ima još skoro mesec dana do prvenstva. na utakmici sa Salcburgom sam osetio manjak igračke rutine, nisam mogao svaki put da reagujem kao što bih voleo. Predstoji još par prijateljskih utakmica i cilj je da pik forme bude baš na derbiju. Voleo bih da budem u formi na početku sezone, kasnije bih to mogao da održavam tokom sezone. Ne smemo da imamo oscilacije, bio sam u klubu u kojem se stalno jurila titula, znam kako je, važno je ući dobro u sezonu. Uostalom, prva pobeda bi nam omogućila da 'isključimo' jednog protivnika iz trke."

Partizan je u prvoj trening utakmici ostavio dobar utisak.

"Ne mislim da bi trebalo da se opterećujemo tom utakmicom. Moramo da budemo fizički spremni, kvalitet imamo i kada smo na utakmici sa Salcburgom uspeli da 'spustimo loptu' to je dolazilo do izražaja. Vidi se na nama da nismo 'namazani', u utakmici sa Salcburgom nismo umeli da čuvamo rezultat, moramo to da naučimo. Jeste to bila prijateljska utakmica ali takve stvari su bitne," kaže Gavrančić.

Čovek koji je veći deo igračke karijere proveo u inostranstvu uporedio je rad sa Partizanom sa onim što je iskusio u Kijevu i Solunu.

"Postoje razlike ali se i u Partizanu radi veoma kvalitetno. Čuo sam puno priča o tome kako se ovde slabije radi, lošije igra i zbog toga ljudi ne dolaze na utakmice. Vidim da Partizan igra u jakom ritmu ali to zavisi i od ostalih ekipa, zaista ne mogu da kažem da se radi slabije nego u, recimo, Dinamu iz Kijeva.

Tamo je možda jača liga, igra se redovno i Liga šampiona, to je velika prednost kada se kasnije igra u domaćem šampionatu," rekao je Gavrančić, "U Dinamu sam se susreo sa strogoćom, daleko od toga da Jokanović nije strog, postoji disciplina, on se trudi da svima nešto pokaže. radimo odvojeno po linijama, pažnja u treningu se obraća na sve bitne stvari. U Kijevu nema puno objašnjenja, zašto i kako, očekuje se da profesionalac sve zna, nema puno korekcija, mislim da je ovo jako dobro i korisno, posebno za mlade igrače."

Ciljevi u novoj sezoni su jasni, titula prvaka i Kup. Mnogi smatraju da je Gavrančić adut u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

"S obzirom da iz naše lige samo prvak ide u kvalifikacije svestan sam da prvo mora da se osvoji titula, sada samo o tome razmišljam. Motivacija? Ja želim titulu i idem ka tome, u ovim godinama zaista ne bih smeo da imam problem sa motivom," kaže Gavrančić i dodaje da želi i da obuče dres reprezentacije Srbije, "Pojavili su se mladi dobri igrači ali imam ambicije. Tu sam, 'na oku', sve što smo skupili u razgovoru sa Tomićem, cilj mi je bio da dođem u ekipu koja se bori za nešto.

Ako krenemo dobro ka duploj kruni i pojedinci će 'izaći'. Imam motiv da se vratim u reprezentaciju koja bi mogla da ode na Svetsko prvenstvo. Meni je prethodno prvenstvo donelo dosta gorkog, sada razmišljam samo o tome da se dobro pripremim i da idemo ka trofejima."

Šta je bilo 'gorko'?

"Savo je jedini koji je pokušao da objasni šta se dešavalo. Nismo u Nemačkoj bili kao u kvalifikacijama, kolektiv se razbio. Ne znam ni kada ni kako. Mislim da nismo zaslužili takav kraj. Protiv Holandije nismo bili toliko loši ali je posle toga krenulo loše... Argentina je bila loša utkamica, sve je bilo loše. Kežman je dobio crveni karton, gledao sam puno puta snimak, bez veze, nije ga zaslužio, ispali smo kao neka Saudijska Arabija, Katar, ne bih da ih potcenjujem...

I danas, kada sam sve izanalizirao, jednostavno ne znam, ko zna zašto je tako moralo da bude."

Tokom zimskog prelaznog roka, kao i tokom jeseni dok je radio sa fudbalerima Teleoptika, Gavrančić je imao ponude klubova iz nekoliko zemalja.

"Nisam ja birao Partizan zbog finansijskih uslova. Prvenstveno mi je do trofeja i pokušaja da se dođa do Lige šampiona. Ne jurim sada za novcem, nije mi to toliko bitno. Vratio sam se, znam šta se od mene očekuje i hoću da dam nešto Partizanu," rekao je Gavrančić, "Novac daje sigurnost ali nije dobro kada mu se čovek podredi. Treba sebe graditi tako da novac ne bude na prvom mestu. Jesam se materijalno obazbedio ali ono što je važnije, porodično sam se obezbedio i znam da, ako sutra ne bude tako, bićemo čvrsti."

Gavrančić je pomenuo i atmosferu koju je zatekao u Partizanu i značaj odnosa u ekipi.

"Atmosfera je jako važna stvar, da ne pričam ništa ružno o Dinamu ali kada nismo 'imali dobru svlačionicu' nije nam išlo. Onda svako vuče na svoju stranu, nije dobro. Iznenađen sam, u periodu koji sam proveo u Teleoptiku nisam mogao da verujem da postoji sasvim normalna atmosfera. Zvonko Varga bi izašao pred igrače i rekao 'Ja od vas ne tražim rezultat, tražim da igrate lepo'.

Ovde, u Partizanu, je viši nivo, ali sve je prijatno, momci su na zemlji, moram da priznam da nisam očekivao da može ovako da se radi. Ekipa ima dušu, bilo bi šteta da ova generacija ne uradi nešto u Evropi, ništa nisu kvalitetniji mladi igrači Dinama, čak, ako uzmemo Tošića ili Ljajića, obrnuto. Iz Dinama je otišao Ševčenko, posle deset godina Kaladze.

Veliki klubovi ne uzimaju igrače 'na lepe oči'. Ovi momci imaju kvalitet ali je zbog iskustva koje se dobija kroz jake utakmice važno je igrati u Evropi. I ove četiri utakmice u Kupu UEFA, iskustvo je negativno ali se neke greške sledeći put neće ponoviti. Zamislite samo, Partizan je imao te četiri utakmice u tri meseca, ekipe sa kojima su igrali imaju takve utakmice svake nedelje."

Jedna od tema kada su pregovori sa Partizanom počeli bilo je Gavrančićevo navijačko opredeljenje u dečačkim danima.

"Bilo je nekih provokacija, ali to što me je otac vodio, vodio, šta ću. Bio sam šest meseci u PAOKu, to je potpuno neverovatno, zbog navijača. Nikada ranije ih nisam pratio, sada svaku utakmicu pratim, navijam. Naježim se kada se setim kako je bilo. Nisu hteli da me puste da odem iz Soluna, za mene je to bio šok.

U Kijevu sam igrao Ligu šampiona, ali 30.000 na 'Tumbi', to treba doživeti," priča novi fudbaler beogradskih 'crno-belih', "Imaju dosta pesama u kojima se spominje Partizan, Ivica Iliev mi je u Solunu objasnio to bratstvo navijača, siguran sam da će 21. februara doći i navijači iz Soluna, i zbog toga jedva čekam tu utakmicu. Kada sam došao u PAOK prva utakmica mi je bio derbi sa Arisom, pobedili smo i navijači su me prihvatili, zbog toga mi je i sada motiv više to što ću debitovati u derbiju."

Na kraju Gavrančić je odgovorio i na pitanje da li ima plan do kada će se baviti fudbalom.

"Imao sam plan da igram do 33. godine, sada sam, kada sam se posle pauze vratio, shvatio da je glupo nešto planirati, ako bude duže, dobro je, ako bude kraće, šta da radimo, tako je..."

Goran Gavrančić je rođen 2. avgusta 1978. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.