Vučićević: Nova godina će doneti bolje rezultate

Posle velikih problema sa kojima su se klubovi u sastavu sportskog društva Crvena zvezda susretali tokom 2008, rekonstruisano rukovodstvo najavljuje mnogo više uspeha u godini koja je tek počela. Potpredsednik sportskog društva Slobodan Vučićević najavljuje da će simbol preporoda Zvezde biti košarkaški klub, čiji je Vučićević predsednik od početka novembra.

Podeli

Najpopularnije sportsko društvo u ovom delu Evrope nije zadovoljilo navijače u 2008. godini. Titule za odbojkaše i rukometaše i dupla teniska kruna daleko su od ambicija organizacije koja okuplja čak 29 klubova ali Vučićević najavljuje bolje rezultate u 2009.

„2008. godina nije bila najbolja za Crvenu Zvezdu. Zvezda u svojoj istoriji ima mnogo boljih godina nego što je bila 2008. Imali smo dosta problema, i rezultati nisu bili najbolji. Bila je ovo teška godina, iako je bilo i dobrih rezultata koje želim da pozdravim, ali očekujem mnogo veće uspehe u 2009.“

Vučićević ima dvostruku ulogu u Zvezdi, jer je uz funkciju potpredsednika sportskog društva pristao da stane na čelo košarkaškog kluba, predvodeći novu upravu formiranu u novembru.

"Činjenica je da je finansijska kriza prisutna u sportu svuda u Srbiji, i sportsko društvo CZ, kao veliko, ima i veće probleme nego manji klubovi. Zadatak sportskog društva nije da rešava probleme klubova, oni imaju svoje upravne odbore, koji rešavaju sopstvene finansijske probleme. U slučaju KK Crvena Zvezda, ja sam priskočio u pomoć, i mislim da smo sve tu dobro uradili“, kaže Vučićević.

Upravo je košarkaški klub pružio pravi primer kako naći put iz ozbiljne krize. Klub sa 15 titula u poslednjoj deceniji osvojio je samo dva trofeja u kupu, a posle godina ozbiljne finansijske krize i loših ulaganja bio je na ivici gašenja tokom leta. Privremena uprava povukla je pravi potez angažujući trenera Svetislava Pešića, koji je na brzinu okupio ekipu, ali je istovremeno ostvario rezultate i timski duh i privukao navijače na tribine Pionira.

„Trebalo nam je nekoliko meseci, tačnije period od jula do kraja godine, kada smo počeli ozbiljno da se bavimo restruktuiranjem košarkaškog kluba. Ja sam postao predsednik 5. novembra, do sada smo uradili mnogo, i rezultati su iznenađujuće dobri. Nadam se da ćemo ovakvim tempom i nastaviti, i ja bih hteo da se zahvalim igračima, a posebno treneru Pešiću, koji je prepoznao želju nove uprave da se uspe.“

Ipak, uspešno rešenje problema jednog kluba i dalje ne rešava problem, koji je sistemski. Klubovi su siromašni, jer njihov vlasnički status nikome nije jasan – privatni investitrori ne žele da ulažu u ono čime ne mogu da raspolažu, lokalne zajednice nisu spremne da daju novac za nešto što bi u bliskoj budućnosti moglo da postane privatno vlasništvo, a država ne finansira dovoljno ni nacionalne reprezentacije i osvajače medalja u pojedinim sportovima. Priča o Zakonu o sportu zato se nameće kao jedna od bitnih tema za 2009. godinu.

„Ja se nadam da će zakon o sportu da konačno bude donesen, i sproveden na najbolji način. Ne zaboravimo da je 2009. godina velike finansijske krize, i sigurno je da će ona još više zahvatititi sport, koji je i generalno u velikim finansijskim problemima“, rekao je Vučićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.