Ramazi Inaišvili za B92: "Srbija nije daleko od Evrope"

Reprezentacija Srbije ostvarila je svoju prvu pobedu na zvaničnom takmičenju pobedom nad Norveškom u Grupi C Evropskog prvenstva koje se igra u Austriji.

Ovo je veliki uspeh za američki fudbal u Srbiji, pogotovo kada se uzme u obzir da je prva utakmica odigrana pre četiri godine, a prva utakmica sa opremom pre godinu ipo dana.

Predsednik Saveza američkog fudbala Srbije (SAFS) Ramazi Inaišvili istakao je da se prešao veliki put za poslednje 2 godine, kada je započet ozbiljan razvoj američkog fudbala u Srbiji i da je rezultat postignut na Evropskom prvenstvu samim tim još veći.

Miloš Todorović Evropa
Podeli

Veliki put je protekao od utakmice na Obilićevom stadionu pre dve godine, kada se počelo sa ozbiljnim razvojem američkog fudbala u Srbiji, tako da nam se sve na neki način čini nestvarnim, kako ljudima u stručnom štabu i organizaciji, tako i samim igračima. Verujem da to njima daje veliku motivaciju u samoj igri i uopšte u predstavljanju svoje zemlje na ovako velikom takmičenju“.

Inaišvili je istakao da Srbija nije daleko od Evrope po pitanju američkog fudbala.

Austrijanci i zapadna Evropa ne beže mnogo Srbije po pitanju organizacije i vizuelnog izgleda igre. Sa te strane smo dosta zadovoljni kako to izgleda u Srbiji u poređenju sa zapadnim zemljama gde se američki fudbal igra znatno duže. U Austriji se igra 30 godina, a kod nas sa opremom tek godinu i po dana“.

Predsednik SAFS-a izjavio je kako je utakmica sa Norveškom bila teška, ali smatra da pobeda nije dolazila u pitanje.

Savladali smo Norvešku rezultatom 14:6 i utakmica je bila veoma naporna zbog vremenskih uslova, pošto je padala kiša, a meč je čak bio i prekinut nekih pola sata zbog grmljavine. Utakmica je skoro 4 sata, zajedno sa prekidom. Za norvešku su igrali igrači Ejtfola koji je trenutno četvoroplasirana ekipa u Eurobolu (pandan Ligi Šampiona u fudbalu). Mi smo sjajno odigrali prvu četvrtinu kada smo postigli sve poene, a onda je naša odbrana sačuvala rezultat. Primili smo jedan tačdaun pasom, ali mislim da pobeda nijednog momenta nije dolazila u pitanje. Iako smo imali dosta problema sa povredama ključnih igrača, dobro smo odigrali i bitno je da su se momci psihički podigli posle poraza od domaćina Austrije“.

Inaišvili veruje da naša reprezentacija ima realne šanse da osvoji treće mesto na svom debiju na internacionalnoj sceni.

Igraćemo u Beču u subotu u 13 časova za treće mesto i protivnik će najverovatnije biti Holandija. Mislim da su šanse da osvojimo treće mesto na našem međunarodnom debiju dosta realne“.

Inaišvili je istakao i kuriozitet da se Srbija jedina ekipa iz istočne Evrope prostora koja se takmiči na Evropskom Prvenstvu.

Interes sponzora ne postoji u dovoljnoj meri. Igrači su praktično amateri i plaćaju članarinu da bi igrali. Veliku pomoć smo dobili od države, odnosno od uprave za sport i gospodina Šoštara koji je prepoznao potentnost našeg saveza i pomogao nam u našim nastojanjima da uopšte dođemo na Evropsko Prvenstvo. Ipak, to su veliki troškovi za sve nas, ali smo nekako uspeli da dođemo ovde i na dostojanstven način predstavimo našu zemlju. Nadam se da će mnoge kompanije posle ovog uspeha pronaći interes u američkom fudbalu, pogotovo kada se uzme u obzir da imamo dosta kvalitetnu ligu u Srbiji. Jedna liga se igra na regionalnom nivou uz učešće timova iz Austrije, Mađarske i Slovenije, a igra se domaći šampionat koji je po prvih 6-7 u Evropi po kvantitetu, a verujem da će i kvalitet uskoro doći na to mesto“.

Inaišvili je spomenuo i da je američki fudbal po istraživanjima treći po gledanosti kolektivni sport u Srbiji, posle fudbala i košarke sa 1117 gledalaca po meču nacionalnog prvenstva.

Predsednik SAFS je zadovoljan postignutim rezultatom i nada se da će interesovanje za američki fudbal u Srbiji da poraste.

S obzirom da smo prvi put došli na zvanično takmičenje, nisu postavljeni visoki ciljevi pred igrače i stručni štab, nas bi zadovoljilo i to treće mesto i bronzana medalja. Mogu reći da je to potpuno neverovatan uspeh za našu reprezentaciju. Ono što nas izdvaja od drugih timova je nedostatak tehnike i iskustva, ali to nadoknađujemo neverovatnom borbenošću. Postoji hemija među tim igračima, ipak timovi u američkom fudbalu broje puno igrača, mi smo došli ovde sa 65 ljudi i sve to treba ukomponovati, da svi dišu kao jedan i mislim da je to naša glavna prednost u odnosu na ostale rivale. Izdvojio bih Austriju i Švajcarsku koje će najverovatnije igrati u finalu. Tehnički su nešto iznad nas ali treba uzeti u obzir da su Švajcarci planirali ovo Evropsko Prvenstvo poslednjih 6 godina, a Austrijanci celih deset i smatram da sam u potpunosti zadovoljan igračima i stručnim štabom. Mi smo takođe jedina reprezentacija koja u timu nema naturalizovane igrače, dok, na primer, u Norveškoj skoro polovina igrača ima američko poreklo.Nadam se da će sad mediji i srpska javnost obraćati više pažnje na af u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.