Vujošević za B92: "Bolja smo ekipa nego letos"

Košarkaši Partizana igraće u drugoj fazi Evrolige u grupi sa ekipama CSKA, Olimpijakosa i Huventuda. O tome šta očekuje od tih šest utakmica i kako vidi nastavak sezone u kojoj se Partizan bori za najmanje tri trofeja za B92 govori trener Duško Vujošević.

Posle žreba za prvu fazu Evrolige rekli ste da je Partizan u grupi u kojoj su jaki timovi ali da u takvom takmičenju može da se govori samo o razlici u nijansama. Kako vam se sada čine imena protivnika, kakav je rezultat žreba za Partizan?

Miloš Šaranović
Podeli

Kada već pričamo o letu i tom periodu pred početak Evrolige moramo da se setimo i dušebrižnika koji su se, posle odlaska našeg najboljeg igrača Dejana Milojevića, plašili da ne budemo najslabiji u grupi i da tako ne izgubimo mesto u Evroligi...

Mislim da smo napravili dobar rezultat i veliki uspeh jer smo u jednoj grupi koja je bila posebno teška, pre svega kada se radi o borbi za četvrto i peto mesto, pokazalo se da smo mi kao šesti prošli, uspeli da se plasiramo u drugu fazu,” kaže Vujošević.

Već sama Evroliga je skup ekipa odličnog kvaliteta. Nema slabih. Sada kada se uđe u šesnaest, to je kroz fino sito prosejan kvalitet. Nema ni onih koji bi odskakali, bili superiorni, ali ima favorita,” ocenjuje Vujošević odnose u drugom krugu Evrolige, “Među favoritima je sigurno sadašnji prvak Evrope, moskovski CSKA.

To je ekipa sa ambicijama da odbrani titulu, izgubili su samo jednu utakmicu u prvoj fazi takmičenja. Pored odličnog trenera i odličnih igrača oni imaju i logistiku potrebnu za velike domete. Mogli smo da prođemo bolje, pre svega da iz prvog šešira izvučemo nekoga ko nije CSKA ili Panatinaikos.”

Iako je CSKA ‘viđen’ učesnik završnog turnira Evrolige, i grčki Olimpijakos spada u red kandidata za sam vrh.

Još kada se saznalo da će se ‘Fajnal For’ igrati u Atini oni su počeli ozbiljno da se pripremaju. Napravili su prvo veliki budžet, zatim izbor igrača koji su se jedno vreme prilagođavali, zatim su imali problema sa povredama, sada su veoma jaka ekipa. Kažem, izuzetno kvalitetan sastav,” procenjuje vrednost tima iz Pireja Duško Vujošević.

Od 1992. godine i legendarnog finala Kupa šampiona Huventud i Partizan se nisu sastajali. Ove sezone odigrali su dve utakmice, slede još dve.

Oni su odlična ekipa, dobro ih znamo, dva puta su nas pobedili u grupi. Mislim da smo sada u situaciji da im bar deo duga vratimo.

Grupa jeste najteža ali i najatraktivnija. Nadam se da ćemo biti ravnopravni protivnici svima. Već sada smo bolja ekipa nego kada je počinjala Evroliga. Očekivanja, ili pre prognoze, smo već prevazišli. Jedina šansa koju imamo u nastavku takmičenja je da se bude realan, da nam niko ne postavlja imperativ, da igramo rasterećeni. Samo tako u ovako kvalitetnom sastavu možemo da pokušamo da napravimo čudo.”

Najveću korist od 14 utakmica u Evroligi imaju, čini se, mladi igrači. Novih šest duela sa jakim ekipama prilika su da još nešto nauče.

Obično se misli samo na mlađe igrače. Treba računati i Drobnjaka, Kamingsa, Kecmana, Božića. Treba ceniti njihovo maksimalno poštenje i odnos. Nije mlad igrač samo onaj koji ima malo godina. Mlad je svako ko je u duši mlad, ko u svaki trening i utakmicu ulazi sa entuzijazmom… Njih četvorica su bolji, o mladima da i ne pričamo. Svaka utakmica donosi novo iskustvo, i individualni i timski kvalitet. Siguran sam da će sve ove utakmice biti velike i da će nam kvalitet doneti,” kaže Vujošević.

Jedna od ideja da velike utakmice budu i veće. Postoji predlog da se Partizan u ‘Top 16’ fazi ‘preseli’ u novobeogradsku ‘Arenu’. Šta bi se takvim potezom dobilo a šta izgubilo?

Ima sigurno stvari koje bi igranje u ‘Areni’ rešilo. Sve ono što se dešavalo pre utkamice sa Unikahom… Dan ranije mi je prišao čovek da me pita da li imam jednu kartu. Došao je iz Banjaluke, čekao u redu od 6.15 i nije bio u prilicu da kupi ulaznicu… Mi ovo radimo pre svega zbog publike. Ako se bavimo poslom koji nikoga ne zanima to nije dobro. Taj neko zbog koga se igra mora da bude poštovan, sudbina tog čoveka, energija koju bi doneo, ne može niko da bude ravnodušan,” kaže Vujošević.

Dakle, pomoglo bi, svi koji to žele mogli bi da budu u dvorani. Sa druge strane, neke situacije je teže kontrolisati. Prva utakmiac sa Olimpijakosom nosi dodatni rizik, ima predistoriju. Pored toga, menjanje sale nije lako, imali bismo samo jedan trening pred utakmicu evrovatno. Dan ranije mora i protivnik, u skladu sa pravilima, da trenira u dvorani u kojoj se igra, a za taj dan je zakazan neki koncert…”

Pored toga Vujošević tvrdi da bi Partizanu značila i zarada od prodaje ulaznica.

Mi nismo u idealnoj finansijskoj situaciji, pomoglo bi nam. Nažalost, nismo prepoznati kao reprezenti ove zemlje. Mi proizvodimo igrače koji će kasnije predstavljati Srbiju, ali nemamo baš pravu podršku. Imamo, ponavljam, fiannsijskih problema, odlazak u ‘Arenu’ bi ih umanjio, ali bi tehnički bilo teško… Za kraj, sportski, ja kao trener nisam za ‘Arenu’

Za razliku od prethodnih sezona Vujošević je mogao da u februaru i martu ‘obara formu’ igračima. Zbog drugačije forme NLB lige i učešća u ‘Top 16’ sada će morati da se igra u jakom ritmu do kraja sezone. Kako rešiti taj problem?

Imaju Italijani jednu lepu izreku, “Ako su ruže – procvetaće!” Siguran sam da su moji igrači ljudi od čvrstog materijala i da će nekako ‘procvetati’. Porasli su i igrački i ljudski. Ipak, zbog broja igrača, i da ih je više, uostalom, bilo bi tako, nemoguće ih je držati sve vreme na istom nivou. Moraćemo da odlučimo kada da pojačamo trening, da oborimo formu, da budemo najbolji kada je najpotrebnije, u završnici domaćeg takmičenja,” ostaje pri svojoj strategiji trener koji je sa Partizanom osvajao titule prvaka države prethodnih pet godina, “Promenile su se stvari, sezona je sve teža, nema više samo po dva stranca u ekipama, nema zaštite onih koji ‘proizvode’ igrače, niko sa mladima ne igra. Zbog toga je sa veoma mladim timom igrati uspešno, ne biti nikome ‘topovska hrana’, pravi podvig.”

Prvi trofej za koji se bori je Kup Radivoja Koraća. Završnica je na programu sledećeg vikenda, a s obzirom na činjenicu da Partizan igra sa Olimpijakosom 15. februara, FMP Železnik, Hemofarm i Crvena zvezda u ULEB kupu dva dana ranije, nameće se pitanje da li će se u Kragujevcu kalkulisati.

Kalkulacija nema, ali potrošnje ima. Kup je nekako najmanje značajan trofej od onih za koje igramo ali svaka titula je razlog za radost. Radovali smo se kada smo pobedili na turniru u Sarajevu u predsezoni, svaki pehar ima težinu, borimo se za ‘duplu krunu’ koja može samo da se sanja. Uostalom, pet godina nismo osvojili Kup.

Takmičenje je specifično, sa tri pobede osvaja se trofej. Ritam je takav da uvećeva mogućnost iznenađenja… Uz svo poštovanje prema protivnicima, pre svega Crvenoj zvezdi, FMP Železniku i Hemofarmu… moguća su iznenađenja i mi možda i ne osvojimo Kup,” završio je Vujošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.