Mateus za B92: Nikad ne reci nikad

Bivši trener Partizana i legenda nemačkog i evropskog fudbala Lotar Mateus nije krio zadovoljstvo što se susreo sa svojim bivšim klubom, i to samo dan uoči meča sa "crno-belima". Iako pokisao (prva kiša u Dubaiju posle deset meseci) Mateus se srdačno ispozdravljao sa svojim bivšim igračima i direktorom Nenadom Bjekovićem.

Vladimir Đorđević
Podeli

Vidno raspoložen Mateus je čelnicima Partizana objašnjavao da treba da imaju trbušne mišiće kao njihov direktor, dok je Nenadu Đorđeviću, koji je potpisao ugovor sa japanskim Džef Junajtedom, preporučio da može da mu sredi ubrzani kurs japanskog kod dvojice njegovih fudbalera koji su iz zemlje izlazećeg sunca.
Pošto je odgledao veći deo treninga Partizana, Mateus je pristao da da intervju za B92 i novinare drugih medija.

Prvo ste igrali kod Đovanija Trapatonija, a sada zajedno trenirate ekipu. Kako izgleda saradnja sa njim?
Znam ga još iz perioda kada sam igrao u Interu, jer mi je on bio trener. Uvek sam ga poštovao. On je zadužen za taktiku, a ja za rad sa igračima. Mislim da smo dobar tandem. Imam višegodišnji ugovor sa Salcburgom i očekujem da ću ga ubrzo naslediti na mestu trenera.

Prošle sezone niste uspeli da se plasirate u Ligu šampiona, kakvi su vam izgledi da to uradite ove godine?
Trudićemo se. Čeka nas zaista težak posao. 

Milan Dudić kod vas ne igra na svojoj poziciji?
Nije na svojoj poziciji, ali je zato odličan na mestu beka. Igra na istoj poziciji na kojoj je igrao za reprezentaciju Srbije i Crne Gore. Znam da je centralni igrač odbrane, ali mi tu imamo dosta odličnih fudbalera i zato ga povlačim nazad.

Možete li sada, posle toliko godina da nam kažete zbog čega ste napustili Partizan?
Tu knjigu bi trebalo da ostavimo zatvorenom i da je viđe ne otvaramo. Puno toga je o tome napisano, ali je najvažnije da kad god se sretnemo uvek možemo da se pogledamo u oči i da se sećamo lepih vremena.

Da li biste se vratili u Partizan?
U fudbalu je sve moguće. Vi znate da sam jednim delom mog srca vezan za Srbiju..., a pogotovo za Partizan. Nikad ne reci nikad. Ipak morali bi da krenemo iz početka. Sa Partizanom sam postigao svoj najveći trenerski uspeh. To neću nikada zaboraviti, kao što neću zaboraviti ljude iz Partizana, sa kojima sam taj uspeh postigao.

Da li se čujete sa igračima Partizana koje ste trenirali? Sa Taribom Vestom na primer?
On kad god pomisli na mene - pozove me. To je otprilike na svakih šest meseci. Čujem se i sa ostalim igračima Partizana koje sam trenirao.

Partizanu ove sezone ide loše.
Ne sija sunce uvek, nekada mora i da padne kiša. Partizan ima mlade igrače kojima mora da se da vreme, da bi došli do uspeha koji zaslužuju.

Posle intervjua, Mateus se slikao sa predstavnicima "sedme sile" iz Srbije. Kada smo ga pitali da da svoju prognozu za meč Partizana i Salcburga, Mateus je samo kratko rekao: "Ne želim da dajem prognozu za taj meč. Volim oba kluba, tako da vas molim da me razumete."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.