Fejsa za B92.net: Nisam došao da se zaj*bavam, noga je bila pred pucanjem!

Kada se Ljubomir Fejsa u januaru 2022. godine vratio u Partizan, bio je to transfer koji je bombastično odjeknuo u srpskoj fudbalskoj javnosti.

Stefan Smuđa
Podeli
Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Sa priprema Partizana u Sloveniji – Stefan Smuđa

No, osvajač 10 uzastopnih šampionskih titula u tri različite države (tri u Srbiji sa Partizanom, tri u Grčkoj sa Olimpijakosom i četiri u Portugaliji sa Benfikom), nije uspeo da pobednički gen vrati u Humsku.

Prvih šest meseci u crno-belom dresu proveo je najviše u bolničkim prostorijama, jer se odmah po dolasku na zimske pripreme u Turskoj teže povredio.

Mnogi su to razumeli kao potvrdu njegove fizičke nespremnosti, te da se u Beograd vratio kako bi “ga živeo”.

Zato smo boravak na pripremama crno-belih u Ptuju iskoristili kako bismo iz prve ruke dobili informacije i odgovor od Ljube Fejse – šta se zapravo desilo?

“Puno se pričalo o tome. Jako mi je krivo zbog toga i hvala vam što imam priliku da to objasnim. Kada sam došao u januaru, otišao sam u Tursku i bio sam stvarno potpuno spreman. Na trećem ili četvrtom treningu desila se situacija da sam dobio takav udarac direktno u koleno da sam mislio da je prelom kolena i da sam završio svoje. U pitanju su bili unutrašnji ligamenti i bilo je najavljeno da će to biti pauza od tri nedelje. Kada sam se vratio za Beograd, uradili smo snimak magnetom i videli da je to bilo gotovo pred pucanjem! Nije postojala nikakva šansa da se vratim u naredna tri meseca”, priča Fejsa za B92.net i nastavlja:

“Šef Stanojević je govorio da moram da se spremim i tada su krenule priče u javnosti, koja je uvek spremna da osudi. Govorili su da sam došao nespreman, da se zaje*avam, a ko me poznaje zna da ću sve da uradim, ali neću doći da se zaje*avam... Jednostavno, nisam taj tip. Da sam znao da će to da se desi ne bih došao na taj trening. Meni je bilo najviše krivo, i zbog kluba, šefa i svega. Došao sam da pomognem, a ne da se zezam”.

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Oporavak je trajao negde do kraja marta i početka aprila, ali je debi upisan tek 1. maja u pobedi nad Napretkom 3:0 u Kruševcu.

“Kada sam bio spreman, tada je bilo na šefu da li ću da igram ili neću i isključivo je njegova odluka bila da li će da me ubaci ili ne. Došao sam i rekao mu da sam spreman, to je bilo pred “večiti” derbi, ali je on već imao oformljen vezni red, da nisam prošao pripreme sa njima i odluka je bila njegova. Nema ljutnje, ali mi je samo bilo krivo zbog toga. Zato sam želeo ovo javnosti da kažem šta se zapravo desilo. Bio sam skroz spreman, desio se taj udarac i ja tu nisam mogao ništa”, ispričao je Fejsa.

Kao sledeće, logično pitanje jeste: kako se sada osećaš?

“Sada sam odlično. Na treninzima je prisutna neka nova energija. Osećam se veoma dobro i koristimo pripreme da se spremimo najbolje moguće. Samo neka zdravlje bude kako treba i sve će biti u redu”, podvukao je Fejsa priču na ovu temu.

Specijalista za titule

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Doveden si, između ostalog, da napraviš prevagu u cilju osvajanja titula, kojih si se naosvajao u karijeri. Iz te perspektive, možda bolje vidiš i znaš šta je to nedostajalo Partizanu do sada, pa evo pet punih godina čeka na titulu?

“Ovo ti je još teže pitanje od prethodnog”, nasmejao se Fejsa, pa pokušao da odgovori, diplomatski:

“Tako se namestilo prošle godine. Svake sezone idemo na titulu, borili smo se, ali nije nam se dalo. Osvojili smo puno bodova, imali i tih +5... Ja ne želim da ulazim šta se tu sve dešavalo, ali prvi put u životu sam video da je neko sa toliko bodova na drugom mestu. Samo znam da uvek svi dajemo taj maksimum da se osvoji nešto, i na terenu i van njega, ali nije lako”.

Kako je nositi se sa epitetom “specijaliste za titule”?

“Svi mi to govore, ali uopšte nije lako osvojiti bilo koji trofej. Moraš da imaš apsolutno sve – ozbiljnog trenera i dobru ekipu. Mi to imamo, ali prvenstvo je dugo. Želimo titulu, zato smo u Partizanu, ali sada je prerano i nezahvalno najavljivati bilo šta. Sa borbom nikada ne možeš da promašiš”.

Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović
Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Bio si deo tima u prethodnoj polusezoni kod Aleksandra Stanojevića, a sada sa novim šefom struke čini se da je atmosfera nešto pozitivnija. Dosta igrača je otišlo, a ima i dosta mladih. Da li vidiš neke pomake na bolje i, sa tim u vezi, da li misliš da Partizan ove sezone može da prekine ovaj negativan niz?

“Dosta igrača se promenilo, a i novi šef stručnog štaba ima drugačiju viziju i sistem koji pokušava da nametne. Igračima on odgovara i mislim da će biti dobro. Vidim da su svi zadovoljni. Ima dosta mladih igrača, ali ja se nadam da će još neko doći. Kada se sve kockice sklope, verujem da će to biti dobro”.

Za dva meseca puniš 34 godine, ali makar na treninzima deluješ fit. Koliko još misliš da možeš da igraš na najvišem nivou?

“Puno radim na sebi, tako je bilo i u inostranstvu. Iako sada punim 34 godine, ne osećam se tako. Osećam se odlično i dobar sam. Neću da pričam još koliko ću igrati, ali je najvažnije da me onakve situacije i povrede zaobiđu. To je sada iza mene i gledam samo ka napred”.

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Imaš li neku informaciju o prvom inostranom pojačanju, Patriku Andradeu, budući da je dugo igrao u Portugaliji, dok si ti bio u Benfici?

“Nemam, ali pričao sam sa Rikardom Gomešom i rekao mi je da smo u isto vreme bili u Portugaliji. Ja ga se iskreno ne sećam, ali kada budem sa njim popričao detaljnije, sigurno ću se setiti. Čuo sam da je izuzetno dobar igrač. Nije klasični zadnji vezni igrač kao ja, već je dosta ofanzivniji i sigurno će nam biti odlično pojačanje”.

Vezni red, čini se, najbolji je deo Partizana u ovom trenutku. Saša Zdjelar je još uvek tu, a pored Fejse, za poziciju “osigurača” konkurišu Marko Jevtović i Bibars Natho.

“Uh, ima nas dosta. Najvažnije je da su svi dobri momci i igrači. Kako će to izgledati, teško je reći, ali ko god da bude igrao daće maksimum i to je najbitnije. Sve ostalo je na treneru. Mi smo tu da radimo šta od nas traži, a ko će igrati, samo je njegova odluka”.

“Srbija prolazi grupu u Kataru”

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Kako vidiš nacionalni tim Srbije uoči predstojećeg Mundijala u Kataru?

“Da, iskreno ga vidim. Imamo odličnog selektora koji je podmladio reprezentaciju. Lepo igraju i to se vidi iz utakmice u utakmicu. Pritisak da moraju nešto da urade nikako im nije potreban, ali da su ozbiljna ekipa, to je zaista tako. Bilo bi lepo da konačno ostvarimo dobar rezultat”.

Ko su po tebi favoriti na SP?

“Teško je reći, jer ima zaista mnogo selekcija sa izuzetnim igračima. Ako bih baš morao da biram za koga ću navijati, pored Srbije, to je moja Portugalija. Tamo imam baš dosta drugara”.

Kako su podneli onaj Mitrovićev trzaj glavom u 90. minutu i poraz od “orlova”?

“Baš teško, nije im bilo lagano. Srećom po njih, kasnije su prošli mnogo lakše nego što su očekivali. Oni se uvek nekako provuku, takvi su, ali su baš ozbiljna reprezentacija”, podvukao je Ljubomir Fejsa u razgovoru za B92.net.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.