U Engleskoj pokazan crveni krug mesto kartona

Najveći spektakl četvrtog kola FA kupa – šest golova, 34 šuta, preokreti, pogodak u nadoknadi vremena, ostali su u senci reakcije glavnog sudije.

Izvor: B92, Index
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U nedelju su ljubitelj fudbala oduševili trenutno najslavniji petoligaš na svetu – Reksem i drugoligaš koji je praktično osigurao povratak u Premijer ligu –Šefild junajted.

Niželigaš Reksem, koji je u fokusu medija otkako ga je pre dve godine kupio holivudski superstar Rajan Rejnolds, bio je na ivici senzacije

Vodio je u petom minutu sudijske nadoknade i imao igrača više, kada je Rejnoldsa i navijače domaćih rastužio defanzivac gostiju Džon Igan.

On je pogodio za 3:3, što po pravilima FA Kupa znači da se igra revanš, ali na stadionu Šefielda.

Međutim, ova utakmica postala je tema dana u engleskom fudbalu zbog događaja iz 71. minuta.

Tada je sudija Din Vajtstoun isključio napadača gostiju Denijela Džebisona i to tako da mu je pokazao crveni, ali ne karton kvadratnog, nego kružnog oblika.

Naravno, ova scena odmah je postala viralna na društvenim mrežama, a profili sudija je zasuti pitanjima o čemu se radi.

Upravo su oni na forumima i društvenim mrežama objasnili: ovakav oblik crvenog kartona je okrugao iz dva razloga.

Sudije ih inače imaju u džepu uz obični crveni karton da bi ih lakše razlikovali od žutog, koji je normalnog oblika, ali i kako bi pomogli igračima i gledaocima koji ne raspoznaju boje.

"Tritanomalija otežava daltonistima da razlikuju crvenu od žute te plavu od zelene boje, zato se kvadratni oblik kartona menja okruglim", objasnili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu