Više od 90 odsto fudbalera i trenera vakcinisano u dve nemačke lige

Nemačka fudbalska liga (DFL) saopštila je da je više od 90 fudbalera, trenera i osoblja u 36 klubova Bundeslige i druge lige vakcinisano protiv korona virusa.

Izvor: B92, Beta
Podeli
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

DFL je navela da su cifre dobijene na dobrovoljnim informacijama klubova, ali da ne sadrže konkretne podatke o pojedincima, da li su primili jednu ili dve doze ili koju vakcinu su primili.

Upravljačko telo prve dve nemačke lige navelo je da preporučuje vakcinaciju svima koji učestvuju u organizaciji utakmica.

"DFL je u više navrata jasno stavio do znanja ovaj stav i pokrenuo je kampanje da skrene pažnju na važnost vakcinacije u borbi protiv koronavirusa
", navodi se u saopštenju DFL.

U Nemačkoj se vodi debata nakon što je fudbaler Bajerna iz Minhena i reprezentativac Džošua Kimih izrazio nespremnost da se vakciniše iz zabrinutosti zbog potencijalnih dugoročnih rizika.

Stručnjaci su naveli da rizik od zaraze korona virusom daleko nadmašuje svaku opasnost od vakcine, a portparol nemačke vlade Štefen Zajbert je, izmedju ostalih, pozvao Kimiha da potraži odgovore i da se onda "možda odluči za vakcinaciju".

Nakon što su prošle sezone bili uglavnom zatvoreni stadioni, navijači su se ove sezone vratili na tribine, uz stroge uslove. Većina nemačkih klubova traži potvrde posetilaca da su vakcinisani ili da su se oporavili od korona virusa ili negativan rezultat na testiranju.

Neki od klubova dozvoljavaju ulaz na stadion samo vakcinisanima i onima koji su se oporavili od korona virusa. Isto pravilo se ne odnosi na fudbalere.

DFL je navela da bi takav zahtev mogao kršiti prava igrača i da ne postoje zakonske odredbe kojima bi poslodavci obavezali svoje zaposlene da budu vakcinisani.

"Čak je i za profesionalne grupe koje rade u bolnicama ili ustanovama za negu, obaveza vakcinacije protiv korona virusa za sada izričito odbijena", piše u saopštenju DFL.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu