Bekam je p(r)ozvan

"Amnesti internešenel" pozvala je Dejvida Bekama da priča o "duboko zabrinjavajućoj" situaciji ljudskih prava u Kataru.

MTIzvor: B92, Beta
Podeli
EPA-EFE/NEIL HALL
EPA-EFE/NEIL HALL

Bekam je potpisao unosan ugovor kako bi postao amabasador Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru 2022. godine.

Otkako je Katar 2010. godine izabran za domaćina Mundijala, konstantno se postavljaju pitanja o poštovanju ljudskih prava u toj zemlji.

"Stanje ljudskih prava u Kataru je zabrinjavajuće, od dugogodišnjeg maltretiranja radnika migranata, do ograničavanja slobode govora i kriminalizacije istopolnih odnosa", naveo je privremeni izvršni direktor Amenstija Saša Dešmuk, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

"Nije iznenađujuće što Dejvid Bekam želi da bude deo tako velikog takmičenja, ali bismo ga pozvali da sazna o duboko zabrinjavajućoj situaciji u Kataru i da bude spreman da priča o tome", dodao je on.

Amnesti je nedavno naveo da su hiljade migranata radnika proteklih godina umrle tokom izgradnje infrastrukture za Svetsko prvenstvo i da njihova smrt nije na pravi način istražena.

Bekamov portparol rekao je za BBC da je nekadašnji fudbaler "uvek govorio o moći fudbala kao dobra na više nivoa".

"Dejvid više od decenije posećuje Katar i igrao je za Pari Sen Žermen (čiji su vlasnici iz Katara), tako da je video strast za fudbalom u toj zemlji, dugoročnu posvećenost organizaciji Svetskog prvenstva i pružanju trajnog nasledja za region", naveo je on.

"Kako se približavamo godinu dana od početka, on će se priključiti široj fudbalskoj zajednici koja se okuplja za Svetsko prvenstvo 2022. godine i raduje se onome što misli da će biti sjajan turnir", dodao je.

Norveški i nemački fudbaleri su nedavno uoči utakmica u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo nosili majice kojima su podržali ranike migrante u Kataru. Oni su obukli crne majice, a na svakoj je bilo ispisano po jedno slovo koje je na kraju činilo poruku "Human Rights" (ljudska prava).

Izvor blizak Bekamu rekao je da nekadašnji fudbaler veruje da će prvi Mundijal održan u pretežno muslimanskoj zemlji biti važan za region i da će inspirisati pozitivne promene.

Svetsko prvenstvo održaće se od 21. novembra do 18. decembra u Kataru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu