Nakon Zvezde, oglasio se i Partizan

Superligaška utakmica u Užicu, u kojoj je Partizan golom iz penala pobedio Zlatibor, podigla je prašinu u fudbalskoj javnosti.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Ilustracija: P. Ćeranić/ B92
Ilustracija: P. Ćeranić/ B92

Odmah nakon tog duela, u nedelju uveče, Fudbalski klub Crvena zvezda izdao je saopštenje.

Crno-beli su slavili pogotkom Birbasa Natha u 78. minutu burnog meča koji su obeležile dve situacije.

"Blamaža za blamažom. Tako izgleda sudjenje u Super ligi i rad sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije. A, predsednik FSS Slaviša Kokeza i dalje ćuti i ne reaguje. S vremena na vreme pošalje po nekog svog podredjenog da se oglasi ili nekoga opravda, i tu se sve završava", navodi se u saopštenju Zvezde.

Zvezda je navela da je na početku sezone uputila javno pismo FSS-u, u kom je zahtevala promene u sudijskoj organizaciji.

"Promene u svakom aspektu rada sudijske komisije i skidanje sa liste sudije Danila Grujića posle naručenog penala u Kruševcu. Strpljivo smo čekali i posle serije sve gorih odluka (Novi Pazar, Vojvodina, Rad...) vrhunac bruke smo videli večeras u Užicu. Sudija Široki je dosudio jedanesterac Partizanu po principu 'gužva je, niko neće videti da nije penal'. Ali, svi su videli njegovu nameru i zadatak. Nemoguće je ono sakriti", piše u saopštenju Zvezde.

Crveno-beli sada javno traže smenu predsednika sudijske komisije Milana Karadžića, kao i da arbitri Grujić i Široki budu "skinuti" sa liste.

"Ovo nisu sudijski previdi, ovo su izvršenja naručenih zadataka. Znamo dobro da je ovo uvod u već vidjeni scenario. Nećemo da dočekamo derbi i novu kradku, jer tri puta smo već pokradeni i nećemo dozvoliti da se to i četvrti put desi", navodi Zvezda.

Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Ističe se da promene "moraju da uslede posle ovakvih blamiranja" i da je "Partizanu već poklonjeno šest bodova ove sezone".

"Očigledno je da problematični potpredsednik FK Partizan svojim pisanjem po društvenim mrežama pokušava da stvori utisak u javnosti da je njegov klub žrtva, a sve sa ciljem daljeg otimanja bodova Napretku, Zlatiboru i drugim klubovima. Nadamo se da se njihove otimačine neće završiti na novim izjavama potpredsednika FSS Marka Pantelića kako smo mu se smučili jer nećemo da ćutimo na ove beskrupulozne kradje. Partizanu je već poklonjeno šest bodova ove sezone. Gospodo iz fudbalskog saveza dobro se zamislite. Poslednji put vas upozoravamo da ćemo se boriti svim sredstvima da zaštitimo Zvezdine interese i da nećemo dozvoliti scenario iz 2017", navodi se u saopštenju Zvezde.

Odgovor na saopštenje crveno-belih stigao je iz Humske u ponedeljak.

Potpredsednik kluba Vladimir Vuletić je saopštenje naslovio sa "Saopštenje problematičnog potpredsednika Partizana", dok je u samom tekstu izneo stvari koje je Crvena zvezda propustila da navede.

On kaže da "Partizanu nije potreban penal kako bi se kompenzovalo poništenje očigledno regularnog gola postignutog iz igre", te da je problematično "što jedan klub još okajava grehe iz 2017. godine, kada se usudio da, kao domaćin, pobedi pa sada mora da izgubi prvi set u ovom svojevrsnom "kompetišnu", aludirajući na Voždovac, koji je u nedelju poražen na "Marakani" sa 6:0.

STARSPORT
STARSPORT

"U kategoriju problematičnog nesumnjivo potpada i golman tog istog kluba, ranije golman FK Inđija, koji je, u već čuvenoj utakmici, kada je klubu podno tenka isprva bio dosuđen jedanaesterac na 18 metara od gola, u 90. minutu lično učinio prekršaj za novi jedanaesterac, sve u pomamnoj želji da klub podno tenka odnese sva tri boda.

Problematični su i svi ti ostali klubovi u ligi koji šalju na teren svoje rezervne igrače ili postupe po "dobronamernoj sugestiji" da "prikoče" kada igraju protiv kluba podno tenka ili da igraju "na krv i nož" kada igraju protiv Partizana. ​

Problematično je što o penalima govori neko iz kluba koji je, prema istraživanju fudbalske observatorije "CIES", u kom je obuhvaćeno 35 evropskih liga, utvrđeno da je taj klub evropski šampion po dosuđenim mu penalima, budući da mu je u tri sezone, na 102 utakmice, dosuđeno 44 jedanaesterca​".

Iz Humske su se dotakli i reakcije ostalih klubova, usput kritikujući FSS, a u centru pažnje je i generalni direktor velikog rivala.

"​Problematično je što nepismeni doktor nauka suđenje sada ocenjuje kao "blamažu za blamažom" i zahteva smenu predsednika Komisije za suđenje a pre samo desetak dana je njegov klub, zajedno sa još 34 kluba, ocenio kako je suđenje nikad bolje i da Fudbalski savez Srbije radi odličan posao. Problematičan je jezivi nepotizam u Fudbalskom savezu Srbije koji je zaposlio sina u Komisiji za licenciranje klubova i izabrao ga u Komisiju za uvođenje VAR tehnologije. Tako sin licencira oca i odlučuje o uvođenju ove tehnologije, premda je klub njegovog oca jedini glasao protiv VAR-a, a u međuvremenu, premda oficijelno službenik FSS-a, putuje na Kipar, u službenoj delegaciji kluba podno tenka uz zvezdašku klupsku masku"
.

"Najzad, nije problematičan ali je simptomatičan taj ogroman strah u očima i sećanje na 2017. godinu. Nakon što je suočen sa bolnom istinom da je nekako uspeo da preskoči klupske velesile sa Gibraltara i Albanije ali ne i sa sunčanog Kipra, dobro zna će vrlo skoro sve da se zavrti", navodi se između ostalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu