Zašto je Barselona odustala od Luke Jovića?

Luka Jović je često tema španskih medija zbog slabih nastupa za Real Madrid, a to je direktan povod da navijači Barselone dodatno likuju.

AKIzvor: B92
Podeli
Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images
Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images

Kako piše "Mundo Deportivo", katalonski gigant je vrlo pažljivo pratio Jovićeve igre u dresu nemačkog Ajntrahta.

Nakon fenomenalne sezone sa 27 golova na 48 utakmica, Jović je prošlog leta stigao na Santjago Bernabeu za 60.000.000 evra.

Očekivalo se da bude jedan od glasnika nove ere "kraljvskog kluba", ali nije ispunio očekivanja Zinedina Zidana.

Postigao je samo dva gola uz isto toliko asistencija na 24 utakmice i dozvolio da veteran Karim Benzema bude vođa Realove navale.

Sada analitičar Mundo Deportiva Fernando Polo naglašava razloge zbog kojih je Barselone odustala od Srbina.

"To nije bilo zbog sumnje u njegov kvalitet, to nije bio slučaj, već su procenili da njegov profil ne odgovara Barseloninom stilu igre", piše Polo.

Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images
Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Ali istina je da su Katalonci detaljno pratili Jovića, često su bili prisutni na licu mesta i gledali uživo mečeve Ajntrahta i prikupljali statističke podatke o njegovim nastupima.

Jedan od Barseloninih statističkih analitičara Pep Segura je procenio Srbina kao sjajnog golgetera, ne dobacujući mogućnost da bude od velike koristi u tom pogledu.

Međutim, katalonski stručnjaci su procenili da taj stil igre ne odgovara Barsinom stilu igre, istakavši da je statičan i "robotski".

"On se dobro kretao, ali je bio mnogo fokusiran na završnicu nego na akciju i takva kombinacija nije njegova snaga", navodi se u analizi.

Barselona je konačno odustala od dovođenja Jovića nakon gostovanja Ajntrahta u Milanu kod Intera 14. marta 2019.

Grafika SofaScore

Na "Đuzepe Meaci" su bili Pep Segura, Erik Abidal i Ramon Planes, trojica ključnih ljudi iz sportskog sektora zaduženog za dovođenje pojačanja.

Hvatali su beleške sa meča koji je rešio upravo Luka Jović jedinim golom tog dana.

Ali su bili upoznati i sa interesovanjem Reala koji je već kontaktirao Ajntraht zbog Srbina i finansijske zahteve Jovića i njegovog agenta Faljija Ramadanija.

Na kraju su Katalonci procenili da pored toga što se Jovićev stil ne poklapa sa Barseloninim, ni finansijska strana im nije odgovarala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu