"Nikad nisam sanjao dres Junajteda, tamo me je odvela karijera"

Majkl Oven bio je jedan od najboljih fudbalera sveta u svoje vreme.

MTIzvor: B92
Podeli
Michael Steele /Allsport/Getty images
Michael Steele /Allsport/Getty images

Pored toga što je igrao za najveće evropske klubove, poput Liverpula, Real Madrida i Mančester junajteda, čini se da je mogao da napravi i bolju karijeru nego što je imao.

Oven je karijeru počeo na Enfild roudu, kada mu je kao sedamnaestogodišnjem momku priliku ukazao Roj Evans.

Brzo je postao ljubimac "Kopa", 2001. je čak osvojio i Zlatnu loptu, ali je 2004, po isteku ugovora, odlučio da pređe u „kraljevski“ klub, u kojem je proveo samo godinu dana.

Usledio je povratak kući, godine provedene u Njukaslu i Junajtedu, da bi karijeru završio u Stouku 2013. godine.

"Do svoje 20. godine verovatno sam bio jedan od najboljih na svetu. Sa 21. godinom osvojio sam Zlatnu loptu. Ipak, ubrzo su me povrede osujetile", rekao je Oven za "Independent".

Photo by Alex Livesey/Getty Images
Photo by Alex Livesey/Getty Images

Oven se, kao što je već rečeno, nije mnogo naigrao u Real Madridu, uglavnom je "grejao" klupu Raulu i Ronaldu. Ipak, statistika kaže da je imao bolji učinak od njih dvojice, bar statistički.

Engleski napadač je za 1.878 minuta provedenih na terenu, na svom kontu imao 13 golova. Sa druge strane, Ronaldo je dao 21 gol za 2.802 minuta, a Raul samo devet za 2.582 minuta.

"Zadovoljan sam što sam igrao u Real Madridu, bila je to prilika da se proba nešto drugačije. Čast je igrati za Real ili Barselonu", rekao je Oven.

Posle samo godinu dana, Oven je želeo da se vrati na Enfild, ali došao je novi trener – Rafa Benites. Takođe, klub nije imao nameru da za duplo veći iznos kupi igrača, kojeg je samo 12 meseci ranije prodao.

"Nadao sam se da će stvari biti drugačije i da ću se vratiti u Liverpul i biti srećan do kraja. Kasnije sam, ipak, potpisao za Mančester junajted, zato što je to bila najbolja opcija u to vreme. Ne stidim se zbog toga. Nikada mi nije bio san da zaigram za Stouk, Mančester junajted i Njukasl, ali tamo me je odvela karijera", zaključio je Oven.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu