Ferguson: Superliga ne bi bila dobra za engleske klubove

Bivši menadžer Mančester junajteda, ser Aleks Ferguson, kaže da mu nije jasno zbog čega bi engleski klubovi želeli da budu deo predložene Superlige.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Photo by Michael Regan/Getty Images
Photo by Michael Regan/Getty Images

FIFA je u oktobru najavila da želi da proširi Svetski klupski kup na 24 tima i to počevši od 2021. godine, čemu se protivi UEFA.

Takođe, čelnici FIFA su održali privatne sastanke sa čelnicima pojedinih klubova kako bi sondirali raspoloženje oko Superlige, što bi značilo da bi ti klubovi prestali da se takmiče u domaćim ligama.

"Zaista se mučim da shvatim zašto bi engleski timovi imali potrebu za takvim takmičenjem", izjavio je Ferguson za BBC.

Predsednik Reala Florentino Perez je nedavno imao sastanak sa predsednikom FIFA Đanijem Infantinom i još nekim čelnicima klubova o globalnom takmičenju.

Trenutno nema saglasnosti po pitanju ovog takmičenja, ali Ferguson kaže da zna šta je razlog što se predlaže osnivanje Superlige.

"Bez dileme, to je sve zasnovano na velikom novcu i svakako da ne bi bilo tako atraktivno našim klubovima u Premijer ligi, koje je u ovom trenutku najbolja domaća liga i koju finansijski podržavaju Skaj, BT i Amazon".

"Dalje, privlačnost takmičenja u Ligi šampiona je i dalje velika za fudbalere, trenere i samu publiku, jer je to najveći klupski test u fudbalu. Mnogo klubova sa velikom istorijom bilo bi na gubitku ako bi njihovi rivali iz Premijer lige napustili takmičenje", zaključio je Ferguson.

Povrh svega ovoga i planova FIFA, Evropska klupska asocijacija (ECA) nastavlja sa konsultacijama oko restruktuiranja Lige šampiona počevši od 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu