Protest navijača u Rusiji protiv policije

Fudbalski navijači gotovo svih prvoligaških klubova u Rusiji masovno su napuštali utakmice u znak protesta protiv policijske akcije prema navijačima Spartaka.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Photo by Epsilon/Getty Images
Photo by Epsilon/Getty Images

Organizovani navijači su ovog vikenda napustili najmanje sedam utakmica ruske Premijer lige, posle talasa hapšenja navijača Spartaka iz Moskve nedelju dana ranije.

Navijači su izlazeći sa stadiona ostavljali zastave uz poruku: "Navijač nije kriminalac". Akciji se priključio i veliki deo navijača CSKA iz Moskve i Zenita iz Sankt Peterburga, koji su veliki rivali Spartaka.

Ruske vlasti su prethodnih godina pokušale da ograniče uticaj najvatrenijih navijača, borbom protiv huliganizma uoči Svetskog prvenstva koje su organizovale 2018. godine, ali i hapšenjem nenasilnih navijača zbog pirotehnike, pa čak i psovanja.

Protestima su prethodile uvrede upućene kapitenu Rusije Artjomu Džjubi, koga ne vole navijači Spartaka, tokom utakmice na gostovanju protiv San Marina.

Čelnici Fudbalskog saveza Rusije kritikovali su takvo ponašanje, a navijači Spartka koji su došli prošle nedelje na utakmicu u Sankt Peterburg, našli su se na meti policije.

Desetine navijača pritvorene su pre utakmice, a ruske novinske agencije navele su da je 34 navijača suđeno po različitim osnovama.

Sud je vođi navijača Spartaka zabranio da 18 meseci prisustvuje utakmicama, nakon što je optužen da je organizovao brojna uvredljiva skandiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu