Česi strepe od rasizma pred meč odluke sa Kosovom

Fudbalski savez Češke odustao je u poslednjem trenutku od prodaje ulaznica na internetu za novembarsku utakmicu reprezentacije sa Kosovom

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Fudbalski savez je apelovao na češke navijače da se suzdrže bilo kakvih političkih insinuacija i gestova protiv Kosova, bilo na odeći ili na transparentima.

"Na osnovu saznanja ne samo iz Češke utakmica sa Kosovom procenjena je kao utakmica visokog rizika. Garantovanje bezbednosti je za nas prioritet. Tu je i veza sa događajima u Bugarskoj tokom utakmice domaćeg tima protiv Engleske. UEFA je jasno rekla da u fudbalu nema mesta bilo kakvoj političkoj konotaciji i da je spremna da posegne za kaznama", kazao je češkom javnom radio servisu Radiožurnal predsednik češkog Fudbalskog saveza Martin Malik.

Fudbalski savez Češke objavio je na svom sajtu da zbog toga odustaje od planirane prodaje ulaznica za utakmicu sa Kosovom na internetu koja je trebalo da počne u četvrtak, a da će navijači ulaznice moći da kupe na blagajnama nakon što se legitimišu.

"Želeo bih da zatražim od svih čeških navijača da se u vezi sa Kosovom suzdrže bilo kakvih pre svega političkih isinuacija, izraza i gestova, bilo verbalnih ili pisanih i likovnih na transparentima ili na napisima na odeći. Uveren sam da je poslednje što bi bilo ko hteo to da češki tim bude kažnjen oduzimanjem poena, što bi moglo da znači i da ne prođe na EURO 2020",
apelovao je Martin Malik.

Češka fudbalska reprezentacija objavila je da će prodaja ulaznica za tu utakmicu visokog rizika početi 23. oktobra na blagajnama stadiona u Plzenju, a da će na jednu ličnu kartu navijči moći da kupe maksimalno četiri ulaznice a navijačima se izvinila što u poslednjem trenutku menja način prodaje ulaznica.

"Za nas je bezbednosti svih aktera i navijača na prvom mestu i želimo da utakmica protekne bez ikakvih izgreda. Bez ovog koraka rizik bi prema najnovijim informacijama bio suviše visok",
kazao je češkog agenciji ČTK menadžer reprezentacije Libor Sionko.

Kosovo je ponovo u žiži pažnje medija i javnosti u u Češkoj otkako je predsednik Češke Miloš Zeman saopštio tokom posete Beogradu od 10. do 12. septembra da će predložiti da Češka povuče priznanje Kosova zato što je to zemlja koju vode ratni zločinci a vlada je 2008. godine Kosovo priznala iako je donji dom parlamenta usvojio rezoluciju sa zahtevom vladi da to nikako ne čini.

Zeman je svoj predlog izneo na neformalnom koordinacionom sastanku češkog državnog vrha 10. oktobra, međutim, premijer Andrej Babiš, i predsednici oba doma parlamenta Radek Vondraček i Jaroslav Kubera, kao i ministri spoljnih, unutrašnjih poslova i odbrane su predsednikov predlog odbili, s obrazloženjem da nema razloga da Češka menja svoj stav i priznanje povuče.

"Vlada Češke priznala je Kosovo u suprotnosti sa stavom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike. O nepostojanju konsenzusa na nivou najviše političke reprezentacije svedoči i nepotpuno diplomatsko predstavljanje obe zemlje koje ostaje na nivou otpravnika poslova, što, međutim, nije smetnja za razvoj bilateralnih odnosa"
, saopštilo je nakon tog sastanka češko Ministarstvo spoljnih poslova.

I ranije su dešavalo da neki od čeških navijača razviju na utakmicama transparent "Kosovo je Srbija" a pred prvu utakmicu u Prištini u septembru kosovska policija uhapsila je osmoro Čeha koji su imali taj transparent, dron, srpsku zastavu, noževe i pirotehniku ali su nakon saslušanja i plaćene kazne pušteni.

Duel Češke i Kosova odlučuje direktno o plasmanu na EURO 2020. Česi imaju bod više pred poslednja dva kola u Grupi A.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu