Skener B92: Dmitrović čuva Srbiju, Mitrović u vrhunskoj formi

Srbija je pobedila Luksemburg, "nova" ekipa je ostavila solidan utisak protiv korektnog, čvrstog, ali ne i dovoljno kvalitetnog rivala.

ŽBIzvor: B92
Podeli
Foto: FSS
Foto: FSS

Iz Luksemburga, Žikica Babović

Selektor Ljubiša Tumbaković najavio je promnene u timu u odnosu na meč sa Portugalijom, pa se na terenu našlo šest novih lica.

Utakmicu u Luksemburgu počeli su Antonio Rukavina, Uroš Spajić, Saša Lukić, Aleksandar Katai, Adem Ljajić i Sergej Milinković-Savić, dok su na klupi ostali Matija Nastasić, Nikola Milenković, Nemanja Matić, Filip Kostić, Darko Lazović, dok povređeni Dušan Tadić nije ni doputovao.

U većem delu prvog poluvremena nije izgledalo kao da su promene delotvorne, Srbija jeste držala loptu u svom posedu, odnos je bio 65:35, ali napadi su bili stihijski, povremeno konfuzni, i uz dosta problema u našoj odbrani.

Orlovio jesu prvi zapretili posle akcije Rukavina – Mitrović, kada je napadač Srbije loptu poslao pored same stative u gol-aut. Potom je Spajić nespretno vratio loptu Dmitroviću, koji se „polomio" da ona ne završi u golu, zatim je Devil šutirao opasno pored Maksimovića, da bi na kraju i Rodrigez imao strašnu šansu u 27. minutu. I tada je Dmitrović odlično reagovao i „izvadio" je ispod prečke.

Mitrović je pogodio za 1:0, a Vinsent Til je umalo izjednačio na 1:1 ali je na sreću Srbije pogodio stativu.

Od gola je Srbija zaigrala konkretnije, međutim, opet su se u igri videle neke dečje bolesti, jer je protivnik povremeno stvarao probleme srpskoj odbrani.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Marko DMITROVIĆ

Bio je koncentrisaniji i sigurniji nego u utakmici sa Portugalom. Imao je, doduše, tek nekoliko internecija, ali je tri puta fenomenalno reagovao. Prvo nije dozvolio da ga zbuni loša povratna lota Spajića, potom je fantastično reagovao posle udarca Rodrigeza i na kraju je još bolje intervenisao posle šuta Vinsenta Tila iz blizine.

Antonio RUKAVINA

Korektno je odradio svoj posao, jeste izgubio posed u šest navrata, ali je odbio dosta duela. Mogao je da bude aktivniji i u fazi napada, jer prvi put kada je krenuo napred „namestio" je šansu Mitroviću. Trebalo je više sličnih akcija bar protiv rivala kakav je Luksemburg.

Nikola MAKSIMOVIĆ

Nikola i u toku jedne utakmice igra po sistemu toplo hladno. Čas je besprekoran, čas deluje opušteno, kao što je to bio slučaj kod gola Trupela koji je pored njega šutirao lagano za 2:1. I u prvom meču je bila slična situacija. Sve je „pokupio" do gola, a onda je na tren stao i primili smo gol. I Devil je u 16. Minutu lepo šutirao ka golu, a ispred njega je stajao Maksimović.

Uroš SPAJIĆ

Dosta vremena moraće da provede na terenu ako Ljubiša Tumbaković ozbiljno računa na njega i želi da ga uigra sa nekim od štopera. Spajić ima kvalitet, korektno odrađuje posao, ali je u par navrata između njega i Maksimovića ostajala neverovatna rupa.

Aleksandar KOLAROV

Centrirao je Mitroviću za 1:0, odlično je odradio taj posao, kao u svoje najbolje vreme, ali imao je nekoliko slabijih intervencija u odbrani. Kolarov je rutinski odigrao meč sa Luksemburgom, na iskustvo.

Starsportphoto
Starsportphoto

Saša LUKIĆ

Čini se da je protiv Luksemburga trebalo da pokaže više. Imao je, doduše, tačna dodavanja (98 odsto), izgubio je samo dva poseda lopte, ali je morao da više igra i unapred.

Luka MILIVOJEVIĆ

Osvojio je dosta lopti, ali i izgubio, dobio veliki broj duela, komandovao je sredinom terena, što radi tokom većeg dela karijere. Odigrao je svih devedeset minuta.

Aleksandar KATAI

Katai se nije naigrao, 14 puta je bio u kontaktu s loptom, ali je u jednom navratu odlično „zavrnuo" loptu za Ljajića, koji je nije najbolje zahvatio. Ova partija Kataija ne bi bila dovoljna za neku ozbiljniju reprezentaciju.

Sergej MILINKOVIĆ-SAVIĆ

Jeste 20 puta izgubio loptu, ali je dobio veliki broj duela u vazduhu i na zemlji. Oduzimao je lopte, a pristojnu partiju završio je asistencijom za Aleksandra Mitrovića. Statistički gledano bio je najkorisniji igrač Srbije.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Adem LJAJIĆ

Ljajić je inmao jednu šansu da se i sam upiše u strelce, imao je i jednu asistenciju za Mitrovića, međutim, čini se da on može da pruži neuporedivo bolje partije od ove. Imao je dosta izgubljenih lopti (13). Morao je da bude mnogo konkretniji.

Aleksandar MITROVIĆ

Uvek opasan pred golom protivnika, pa i kada su u pitanju jači rivali od Luksemburga. Obavezno čuvarima stavi do znanja koliko je fizički spreman, dosta se gradi, "namešta", superioran je u skoku.

Uz gol je imao još dve dobre šanse posle asitencija Rukavine i Ljajića. U drugom poluvremenu iskoristio je sjajnu asistenciju Sergeja i snažnim udarcem postavio konačnih 3:1. Napadač Fulama nalazi se u sjajnoj formi.

Nemanja RADONJIĆ (od 46. Minuta)

Ubrzao je napade po strani, videlo se da je hitriji od čuvara, a u 55. Minutu odlično je prihvatio loptu, namestio se, elegantno šutirao i pogodio mrežu za 2:0. Dobra partija, međutim, ne treba je veličati zbog kvaliteta protivnika.

Mijat GAĆINOVIĆ (od 60. Minuta)

Nije mnogo uticao na igru, samo je odradio posao bez konkretnijeg učinka.

Nemanja MATIĆ (od 79. Minuta)

Ušao je da uspori igru, sačuva loptu, preseče neku akciju. Malo vremena za konkretniji učinak.

Žikica Babović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu