Tumbaković o "izgubljenim vrednostima", Krstajiću, Mirkoviću i "snovima o Ronaldu" VIDEO

Selektor fudbalera Srbije Ljubiša Tumbaković rekao je da je povratak pojedinih igrača u nacionalni tim put ka tome da se vrati jedinstvo i zajedništvo.

SVIzvor: B92, Beta
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

On je naveo i da su se te osobine u međuvremenu izgubile.

"Osnovna ideja je da vratimo jedinstvo, zajedništvo. Model je da napravimo najbolju reprezentaciju, a u isto vreme da vratimo igrače koji nisu bili u reprezentaciji iz nekih, da li objektivnih ili neobjektivnih razloga. Harmonija je postojala ranijih godina, pre svega kod Radomira Antića, interesantna priča koja je bila usmerena u pravcu zajedništva. Bio je prisutan fluid. Slično je bilo kod Siniše Mihajlovića. Kasnije se to izgubilo. Počinjemo novu priču, da reprezentaciju približimo narodu i narod reprezentaciji. Pokušaćemo da kroz svakodnevne kontakte, sastanke i rad na terenu, ostvarimo to što želimo", rekao je Tumbaković na konferenciji za novinare u Beogradu.

Tumbaković je vratio u reprezentaciju Luku Milivojevića, Matiju Nastasića, Stefana Mitrovića, koji nisu bili u timu prethodnih meseci.

Na spisku, međutim, nema Marka Grujića.

"Napravili smo listu prioriteta pa smo spisak od 60 igrača sveli na 30 i nešto, pa napravili ovu grupu za prvo okupljanje. Marko Grujić je po kvalitetu i godinama neko ko je nešto što treba da bude budućnost srpskog fudbala. Međutim, logično je da se neko ko je selektor opredeli za grupu igrača koja je iskusnija i koja ima izraženiji takmičarski deo i da su u prednosti u odnosu na one ispred kojih je vreme. Ispred Grujića je vreme. Ovde sam nepuna dva meseca i fizički nisam uspeo da sve igrače obiđem. Marko Grujić i Miloš Veljković su na toj listi, ali fizički nismo uspeli to da postignemo. Treba da bude strpljiv, i on i mi, i kada zenit kvaliteta bude na najvišem mogućem nivou, treba da bude ključni igrač", kazao je Tumbaković.

Iz Super lige Srbije su pozvana dva igrača, obojica iz Crvene zvezde, Marko Gobeljić i Milan Pavkov, a novinari su ga pitali za igrače Partizana.

Raduje ga napredak Zvezde i Partizana u evropskim takmičenjima.

"To ide nekim vrlo korektnim putem. Zvezda je malo ubedljivija u jačem nivou takmičenja. S velikom dozom optimizma čeka poslednju utakmicu u Beogradu. Partizan nije tako ubedljiv, ima propusta u njihovom načinu igre i konstantnosti. Ipak, igra i rezultati mogu da uslede. Nadam se da će obe ekipe da budu na nivou takmičenja koji bi nama bio interesantan jer bismo imali više kvalitetnih utakmica", rekao je Tumbaković.

Tumbaković je istakao da je pitanje selektora nacionalni projekat i da u kreiranju ambicija svi treba da učestvuju.

"Koliko je u našoj mogućnosti, učinićemo sve kako bi kroz odnos, ponašanje i odgovornost igrači dali podršku navijačima, da oni to prepoznaju. Kada oni to budu prepoznali, uslediće simbioza kao logična posledica", dodao je selektor.

Upitan je da li je teže biti selektor reprezentacije ili trener u klubu.

"Ciljevi i zahtevi definišu težinu. Imao sam sreću da sam imao visoke ciljeve i zahteve u klubovima koje sam trenirao. Sve je teško. Normalno je da Srbija ima visoke ciljeve. Da je lako, nije. A, da je teško, veoma je prihvatljivo i pravo je zadovoljstvo da se suočiš sa takvim problemima", rekao je Tumbaković.

Dodao je da je razgovarao sa svojim prethodnikom Mladenom Krstajićem.

"Krstajić je kolega, ali čovek koji je sa mnom proveo četiri i po godine kao igrač. Imam mnogo lepo mišljenje o njemu kao igraču, treneru i čoveku. Naravno da smo razgovarali, to je normalno", naveo je Tumbaković i najavio saradnju sa selektorom mlade reprezentacije Nenadom Milovanovićem.

"Imam dve svetinje, jedna je igrač, druga kolega trener. Uvek sam imao odličan odnos sa kolegama. Ne vidim razloga da to ne bude odlično, profesionalno, da taj odnos bude dvosmeran. Koliko on bude dobar prema meni, toliko ću ja prema njemu", dodao je.

Zoran Mirković je velika želja za stručni štab, ali on još nije njegov deo, na šta je Tumbaković rekao: "Ima neki svoj put, nećemo ga remetiti u tom razmišljanju. Ako bude odlulčio da bude deo naše ekipe, biće nam pravo zadovoljstvo da radimo sa njim".

Srbija će u septembru nastaviti kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, utakmicama protiv Portugala i Luksemburga.

"Kada igrate u grupi koja ima osam utakmica, onda je svaka teška i delikatna. Iza nas su tri sa različitim rezultatima. Imamo 15 bodova ispred sebe, kontrolišemo situaciju kompletno. Tako se pripremamo. Prioritete smo ispoštovali i sada ide usko stručan deo u pripremi za Portugal i Luksemburg. Naravno da nije laka situacija, ali ćemo pokušati da ostvarimo ono što želimo", rekao je Tumbaković.

Upitan da li sanja Kristijana Ronalda, Tumbaković je uz osmeh rekao: "Uvek imam lepše snove, zašto bih sanjao Kristijana Ronalda?".

"Trudimo se da ništa ne prepustimo slučaju. Pripremamo se na sve moguće varijante, da ih dovedemo do situacije da uvek imamo odgovor, da nema nepoznanica. A, kako ćemo protiv njih? Videćemo", rekao je Tumbaković.

Utakmica protiv Portugala igraće se 7. septembra u Beogradu, a potom tri dana kasnije sledi gostovanje Luksemburgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu