FK Partizan: Za sebe i za Srbiju!

Fudbalski klub Partizan je eliminacijom turske Malatije poboljšao svoj klupski koeficijent za narednu sezonu.

Izvor: B92 Evropa
Podeli
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Plasmanom u plej-of za Ligu Evrope 2019/2020, Partizan je došao do poslednje prepreke za svoje ukupno 11. učešće u nekoj od grupnih faza evropskih klupskih takmičenja (deveto u Ligi Evrope).

Po tome je uajuspešniji klub u Srbiji, a drugi najuspešniji na prostoru nekadašnje zajedničke države sa današnjim komšijskim državama.

Partizan se u ovoj sezoni takmiči kao najbolje rangirani srpski klub na klupskoj rang listi UEFA 2019/2020 – zauzeo je na početku ove sezone 80. mesto, sa koeficijentom od 18,000 bodova.

Sa tim koeficijentom je učestvovao na dosadašnjim žrebovima u kvalifikacijama, a tako će biti i u žrebu za grupnu fazu Lige Evrope, ako prethodno bude bolji od norveškog Moldea.

Ono što je bitno je da je Partizan eliminacijom neugodne turske Malatije dodatno ojačao svoj klupski koeficijent za narednu sezonu 2020/2021 i to tako da on trenutno iznosi tačno 18,500 bodova.

Ukoliko crno-beli izbace Molde i uđu u grupnu fazu, taj koeficijent će iznositi 19,000, a do kraja takmičenja će moći dodatno da poraste u zavisnosti od rezultata.

Takođe bitno je i da Partizan ostaje adut Srbije kada je u pitanju građenje nacionalnog koeficijenta.

Njemu crno-beli nije doprineo u Malatiji (za nacionalni koeficijent se boduje svaka pojedinačna utakmica, a Partizan je izgubio 1:0), ali je dosadašnjim bilansom u kvalifikacijama (3-0-1) za Srbiju osvojio 3 boda (pobede u kvalifikacijama vrede 1 bod, a remi 0,5 bodova).

To je 0,5 bodova manje od dosadašnjeg doprinosa Crvene zvezde, koja je 3,5 bodova osvojila u šest utakmica bilansom 2-3-1. Čukarički je u četiri utakmice doneo 2,5, a niški Radnički u dva meča 0,5.

Partizan i Zvezda su učesnici plej-ofova za plasman u grupne faze evropskih takmičenja, dok se Partizan bori za LE, Zvezda je na korak od Lige šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu