Čeferin potvrdio: Nema ništa od regionalne lige

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA ) Aleksandar Čeferin potvrdio je da nije u planu osnivanje regionalne lige na prostoru bivše Jugoslavije

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Proteklih dana se dosta pisalo o ogranizovanju "Balkanske lige" koja bi imala finansijsku podršku UEFA i prohodnost u kontinentalna takmičenja.

"Neki lokalni fudbalski funkcioner predstavio je neku svoju ideju, prvo hrvatskim medijima i od toga je nastala velika priča o dogovorenoj regionalnoj ligi, o novcu koji je već UEFA pripremila za to. Ponavljam, nikakva regionalna liga nije bila dogovorena, nikakav novac nije pripremljen, to je najavio gospodin iz makedonskog saveza koji s UEFA nije apsolutno nikako povezan. Ako neko drugi osim UEFA želi da organizuje regionalnu ligu, to je druga stvar", rekao je Čeferin.

Povezane vesti:
* Regionalna liga koju niko ne želi (može) da igra
* Dojinovski: Regionalna liga kreće od 2018. godine!
* ANKETA: Da li je regionalna liga rešenje?
* Učesnicima "Balkanske lige" po 800.000 evra
* Vučelić protiv regionalne: Bolje Niš nego Široki
* Terzić: O regionalnoj kad nas zvanično obaveste
* liev: Regionalna liga? Može, ako vodi u LŠ i LE

On je rekao da je svake godine vidljiva sve veća razlika između velikih i malih klubova.

"Dobili smo više ideja o nekim međudržavnim ligama, iz Škotske i Holandije, ljudi razmišljaju o tome, ali to ne znači da će to biti i liga zemalja bivše Jugoslavije. Ako se nešto i napravi, biće iz više susednih država i to da bude ulaznica za Ligu šampiona ili Ligu Evropa. Ali, osim razmišljanja o tome, ništa se nije dogodilo", rekao je Čeferin.

Čeferin je u utorak posetio Zagreb gde je posle razgovora sa predsednikom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsednikom FSH Davodom Šukerom upozorio svoje domaćine da će biti oštro kažnjena zbog ponašanja njenih navijača.

"Svi fudbalski savezi imaju određene probleme, a ja u Hrvatskoj vidim dva, jedan je s navijačima koji može dovesti do drastičnih kazni, a drugi je jako loša infrastruktura. Ako upoređujemo zemlje približne veličine i s takvim uspehom, Hrvatska je jedna od najslabijih", dodao je bivše čelnik slovenačkog fudbala.

Predsednik evropske kuće fudbala rekao je da se Hrvatska suočava sa oštrim kaznama zbog nacizma i huliganizma navijača.

"Upozorio sam premijera Andreja Plenkovića i predsednika Saveza Davora Šukera o ozbiljnoj mogućnosti najtežih kazni", dodao je Čeferin.

Šuker je pozvao vlasti na "pošten zakon o huliganizmu". Hrvatski navijači poznati su po isticanju nacističkih i ustaških simbola.

Između ostalog, u junu 2015. godine navijači reprezentacije su nacrtali svastiku na terenu pre utakmice sa Italijom u Splitu, a na tribinama se često čuje ustaški slogan "Za dom spremni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu