Stefan Nikolić

Grupa E, Poljska – sve oči na Levu

Poljska je selekcija od koje se može dosta očekivati, pogotovo kao jedan od timova koji mogu iz senke favoritima da pomrse račune.

Komentari 7
Podeli
 EPA-EFE/Jakub Kaczmarczyk
EPA-EFE/Jakub Kaczmarczyk

Puno poljskih trenera pokušalo je i nije uspelo da stigne na EURO pre nego što je Holanđanin Leo Benhaker slomio "baskuz", usmeravajući nacionalni tim na EURO 2008.

Golmani Poljske, Vojčeh Sćešnji i Lukaš Fabijanski imaju puno toga zajedničkog: obojica su bivši igrači Legije Varšave i Arsenala, a čak dele i rođendan: 18. aprila. 1990. godine, Šćešni je pet godina mlađi od Fabianskog.

Grafika SofaScore

Kvalifikacije
Grupa F: 1. mesto – 10 8 1 1 18:5
Najbolji strelac: Robert Levandovski (6)
Najbolji plasman na EURO: Četvrtfinale 2016. godine
EURO 2016: Četvrtfinale

Samo su dvojica igrača nastupila u sve tri prve poljske kampanje za finale Evropsko prvenstvo: Lukaš Pišček i Jakub Vavrziniak.

Uprkos tome što je dva puta završila na trećem mestu u finalu FIFA-inog svetskog kupa (1974. i 1982), Poljska se borila da se kvalifikuje za EURO dok nisu debitovali pod vođstvom Lea Benhakera 2008.

U prva dva pokušaja nisu uspeli da izađu izvan grupne faze (drugi kao ko-domaćini sa Ukrajinom), ali se popravio u Francuskoj 2016. godine.

Na ovom šampionatu bi Poljska mogla da bude favorit iz senke. Kada god su bili pod pritiskom pokazali su timski duh i isplivali iz problema i upravo to je ključ svega, to je najvažnije na ovakvom turniru – rad pod pritiskom.

Možda neće biti šampioni Evrope, ali ovaj tim zaista može daleko.

Selektor

Paulo Souza je svojevremeno bio odličan fudbaler, igrao je u Juventusu i Interu u zlatno doba Serije A, a trenerskim poslom se bavi od 2005. godine.

Trenerski posao je učio od Karlosa Keiroša, kada je bio trener mlađe selekcije Portugala, za igrače do 16 godina. On je u januaru 2021. godine preuzeo reprezentaciju Poljske, kada je Jerži Bržeček dobio otkaz iako je tim odveo na EURO.

Poljska je na prvom meču sa Souzom odigrala 3:3 protiv Mađarske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine.

Najveće zvezde


Ovde gotovo sigurno možemo da stavimo Roberta Levandovskog. Aktuelni osvajač Zlatne lopte i jedan od najboljih ne samo napadača već i igrača sveta biće nosilac igre Poljaka.

U napadu se mogu uzdati i u sjajnog Arkadijuša Milika koji igra za Marsej, tu je još i Pjotr Zjelinski u veznom redu, dok će mrežu čuvati Vojčeh Šćešni ili možda Lukaš Fabijanski.

Sastav Poljske

Golmani
: Vojćeh Ščensni (Juventus), Lukaš Skorupski (Bolonja) i Lukaš Fabijanski (Vest Hem).

Odbrana: Kamil Pjatkovski (Rakov), Pavel Davidovič (Verona), Tomaš Kedžiora (Dinamo Kijev), Jan Bednarek (Sautempton), Maćej Ribus (Lokomotiva), Kamil Glik (Benevento), Bartoš Berešinski (Sampdorija), Mihal Helik (Barnsli) i Timoteuš Puhač (Leh).

Vezni red: Kacper Kozlovski (Pogon), Karol Lineti (Torino), Gžegož Krihovijak (Lokomotiva), Mateuš Klih (Lids), Jakub Moder (Brajton), Pžemislav Plaheta (Norič), Pžemislav Frankovski (Čikago), Pjotr Zjelinski (Napoli) i Kamil Jožvjak (Derbi).

Napad: Arkadijuš Milik (Marsej), Robert Levandovski (Bajern), Karol Sviderski (Paok), David Kovnacki (Fortuna) i Jakub Švjerčok (Pjast).

Učesnici

prethodna strana 1 / 3 sledeca idi na stranu