Stefan Nikolić

Grupa E, Španija – neka nova "furija"

Da li će Španija opet biti "moćan" protivnik?

Komentari 3
Podeli
 EPA-EFE/Rodrigo Jimenez
EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Godinama je Španija bila strah i trepet u evropskom fudbalu, kako klupskom tako i reprezentativnom i to je jedna od najvećih dominacija koje pamtimo.

Na ovom šampionatu su jedan od domaćina i deo mečeva će igrati u Sevilji, iako je prvobitno u planu bio Bilbao, ali je ta odluka doneta zbog epidemiološke situacije, dok je drugi deo mečeva iz Dablina prebačen u Sankt Peterburg.

Grafika SofaScore

Kvalifikacije
Grupa F: 1. mesto – 10 8 2 0 31:5
Najbolji strelac: Morata, Ramos, Rodrigo (4)
Najbolji plasman na EURO: 1964, 2008, 2012 Šampioni
EURO 2016: 1/16 finala

FIFA ih je u maju 2021. godine rangirala kao 6. reprezentaciju sveta, a zanimljivo je i to da će ovo biti prvi put u istoriji fudbala da će se reprezentacija Španije pojaviti bez ijednog fudbalera Real Madrida.

U kvalifikacijama su imali osam pobeda i dva remija uz 31 dat gol i samo 5 primljenih, što znači da će 9. put u istoriji na šampionat otići kao neporažena reprezentacija.

Otkako je “zlatna generacija” završila svoju dominaciju, Španci su se malo mučili, ali imali su jasan plan i ponovo deluju moćno.

Koke i Rodri možda nisu ubitačni kao Ćavi i Inijesta, ali su veoma opasni, a tu su još i Fabijan Ruis i Pedri u zaista impresivnom veznom redu.

Kao što je već rečeno primili su samo 5 golova na 10 utakmica u kvalifikacijama, Garsija i Ramos su zaista bili sjajan tandem, ali će se to promeniti pošto Enrike nije zvao Ramosa.

Njihov napad je možda i najslabija tačka, pogotovo ukoliko pogledamo istoriju i kakve su sve napadače imali od Toresa do Raula, a i ističe se pitanje u koliko će brzom ritmu igrati Španci.

Takođe se navodi verovatnoća da ne pobede na prvom meču, jer su na poslednjih pet šampionata prvi meč izgubili čak četiri puta.

Selektor

Luis Enrike je često bio kritikovan u javnosti i kao trener Barselone i kao selektor Španije, a ovo će biti njegov prvi veliki turnir na selektorskoj poziciji i veruje se da može da izvuče maksimum iz ove ekipe čiji su ciljevi sigurno veoma visoki.

Kandidati za trofej sigurno jesu, ali definitivno više nisu prvi favoriti.

Najveće zvezde


Tim Španije je skovan od velikog broja zvezda, a čini se da trenutno u oči odmah upada David de Hea. On baš i ne može da se pohvali sjajnim performansom u finalu Lige Evrope protiv Viljareala.

Katastrofalan je i podatak da je De Hea primio gol iz poslednjih 36 izvedenih jedanaesteraca.

Ističu se još i Alvaro Morata, Buskets, Koke, Alkantara, Alba, Feran Tores

Sastav Španije

Golmani
: David de Hea, Unai Simon, Robert Sančes;

Odbrana: Đordi Alba, Hose Gaja, Ajmerik Laport, Pau Tores, Erik Garsija, Cesar Aspilikueta, Dijego Ljorente;

Sredina: Markos Ljorente, Serhio Buskets, Rodri, Koke, Tijago Alkantara, Fabijan Ruis, Dani Olmo, Pedri;

Napad: Feran Tores, Adama Traore, Đerard Moreno, Mikel Ojarsabal, Pablo Sarabia, Alvaro Morata.

Učesnici

prethodna strana 1 / 3 sledeca idi na stranu