Marko Đinđić

"Podmazani", strašni, dosadni i moderni

Došli smo do polufinala Evropskog prvenstva – sve je spremno za završnicu. Šta nas tamo čeka?

Komentari 46
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U završnici Evropskog prvenstva nema šampiona i finalista iz 2016. godine, tačnije nema čak ni jednog polufinaliste sa prošlog prvenstva.

Kada pogledamo i Svetsko prvenstvo iz 2018. godine, tu je samo jedan polufinalista.

Grafika: Sofascore

Nismo se nagledali spektakularnog fudbala u polufinalu.

Prvo poluvreme utakmice između Italije i Belgije bilo je fenomenalno, kao i prvih 50 minuta Češke i Danske, dok su preostale dve utakmice bile, što bi mladi rekli – "onako".

Španija i Švajcarska odigrali su izuzetno dosadnu utakmicu, zahvaljujući Špancima, pa smo dodatnih 30 minuta i penale gledali samo zbog greške odbrane Španije i neverovatnog Jana Zomera.

Duel Engleske i Ukrajine više je ličio na treće kolo kvalifikacione grupe G za Svetsko ili Evropsko prvenstvo, gde su Englezi rutinirali svog protivnika i napunili mu mrežu, kao što su i navikli u tim mečevima.

U polufinalu igraće Danska – Engleska i Italija – Španija.

"Podmazani"

Foto: Profimedia/Jonathan Moscrop / Sportimage
Foto: Profimedia/Jonathan Moscrop / Sportimage

Engleska je do polufinala stigla bez primljenog gola.

Grupu su prošli sa gol razlikom 2:0 u tri utakmice, što toliko i nije za pohvalu sa napadačke strane, s obzirom da su igrali sa Hrvatskom, Škotskom i Češkom, ali nekako je delovalo da igraju sa 30% snage i onoliko koliko im je potrebno da upišu tri boda, odnosno jedan u ostvrskom i najstarijem duelu u istoriji fudbala.

Sve tri utakmice odigrali su na Vembliju, gde uvek Englezi imaju neki pritisak pred domaćom publikom, pa je Garet Sautgejt verovatno hteo da ide na sigurno u tim duelima.

Mešao je i probao svašta na levom beku, napred je rotirao samo desno krilo, pa smo videli i Tripijea na levom beku i Saku, Fodena, Griliša i Sanča po desnoj strani. Doduše, Griliš je više igrao na ofanzivnom veznom.

Kada je izveo tri štopera, dva beka i dva zadnja vezna protiv Nemačke, osula se paljba po njemu, a u stvari je taktički uradio dobar posao i zatvorio kreativni deo veznog reda Nemačke, kao i prodornost po bokovima, a u napadu su Englezi čekali svoju priliku.

Odradio je taktički dobar posao protiv Nemaca, dok je sa Ukrajinom vratio Maunta i pustio Sanča drugi put, posle onih 10 minuta sa Češkom.

Sve mu se isplatilo i sada su u polufinalu sa gol razlikom 8:0.

Deluje da su ozbiljno "podmazani", a sada se vraćaju na Vembli za polufinale i eventualno finale.

Moderni

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kada su izgubili u prvom meču od Finske delovalo je da od njih nema ništa, a tek kada ih je Belgija okrenula u drugom kolu, već smo se oprostili od njih.

Pobedom nad Rusijom i guranjem od strane Belgije, koja je pobedila Finsku, Danska je otišla u nokaut fazu.

Igrali su Danci u Kopenhagenu i dosta se očekivalo od njih, ali je sve što se desilo sa Eriksenom poremetilo ceo fudbalski i običan svet, a posebno njih.

Uspeli su da se vrate iz tog šoka i odigraju za svog najboljeg igrača, što su napomenuli i pre i posle svake utakmice.

Igraju moderan fudbal i od utakmice sa Rusijom pokazali su da su jedna od najkvalitetnijih reprezentacija Evrope.

Deklasirali su Vels (8 golova u dva meča Rusiji i Velsu), dobili Češku i sada igraju polufinale Evropskog prvenstva.

Idu na Vembli Englezima, gde će biti autsajderi, ali možda bi mogli da ih namuče zbog stila igre, ako se odluče da svoju igru igraju u Londonu.

Nemojte da se šokirate ako naprave veliko iznenađenje i izbace Engleze.

Strašni

Foto: Profimedia/Federico Gambarini/dpa
Foto: Profimedia/Federico Gambarini/dpa

Šta tek reći za Italijane i mašineriju Roberta Mančinija?

Svaka čast Englezima i prednosti domaćeg terena u završnici, ali Italija je strašna ekipa i najveći favorit za osvajanje evropske titule.

Ruše sve moguće rekorde i gaze sve moguće reprezentacije – kroz grupu su protutnjali, malo su se sa Austrijancima mučili i išli u produžetke, a i Belgiju su na kraju dobili, ne baš rutinski, ali očekivano i videlo se da su nadmoćniji od sada već izvikanih "crvenih đavola".

Da Lukaku nije pogodio iz penala, koji je i onako sviran možda i bez osnova, teško da bi uopšte bilo drame na toj utakmici.

Odbrana je sjajna, vezni red drži sve pod kontrolom, napad je opasan iz svake situacije i Italijani igraju totalno drugačije nego kroz istoriju.

Oduševili su sve i neutralni navijaju za njih, što se može videti i kod nas u Srbiji.

Tu je i čuveno pevanje himne, kojim su kupili sve, pa kada se sve sabere, stil igre, želja, volja, srce, dobijamo najbolju reprezentaciju trenutno u Evropi.

Da li će se izboriti sa Španijom i ići na Vembli u finale?

Dosadni

Foto: Profimedia/Maksim Konstantinov / SOPA
Foto: Profimedia/Maksim Konstantinov / SOPA

"Baš lepo igra Španija, dobra su reprezentacija, uživam da ih gledam", rekao je... pa, niko.

Od prve utakmice sa Švedskom, gde nisu znali kako da postignu gol, preko Poljske (koja je pritom bila katastrofalna na ovom prvenstvu) gde su promašili i penal, nisu odavali utisak da mogu da naprave bilo šta.

"Zamazali" su oči svima kada su deklasirali nemoćnu Slovačku 5:0, a onda su protiv Hrvatske odigrali spektakularnu utakmicu.

Jesu tu bili dobri jer su ih Hrvati naterali da igraju fudbal, ali ono ispuštanje 3:1 na pet minuta do kraja ne bi trebalo da dopusti nijedna velika reprezentacija, posebno ne Španija, a ni Francuska, inače svetski šampion, koja je to uradila dva sata kasnije.

Protiv Švajcarske su učinili zločin na fudbalom, gde još imamo traume od toga.

Poveli su posle autogola, koji je pao iz bezazlenog šuta iz prve sa 20 metara, a onda su hteli da preostalih 85 minuta "dave" loptu, dodaju se štoperi između sobom sa golmanom i da vreme protekne.

Bogovi fudbala, ako postoje, kaznili su takvo ponašanje, pa su Španci morali da igraju produžetke i da ne daju gol 35 minuta sa igračem više, računajući onaj kusur od regularnog dela.

Penale su dobili jer su Akanđi i Vargas izgledali kao da idu na giljotinu, a ne da šutnu penal, pa su na kraju nekako došli do polufinala.

Možda i najantipatičnija ekipa zbog stila fudbala, za koju će retko ko navijati protiv Italije.

Ko će u finale?

Italija i Španija igraju u utorak od 21:00 na Vembliju, dok na istom stadionu Danska i Engleska igraju u sredu u istom terminu.

Tema dana

prethodna strana 1 / 3 sledeca idi na stranu