Miloš Simanović

Krivac iz Hrvatske

Ponedeljak je bio najuzbudljiviji dan na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu.

Komentari 65
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Lud" početak nedelje nagovestio je duel Španije i Hrvatske (5:3) u produžecima, da bi šlag na torti bilo najveće iznenađenje - ispadanje svetskih prvaka Francuza.

*Mbape je tragičar – Švajcarska izbacila Francusku posle "vatrometa" i penala! VIDEO

*Spektakl u Kopenhagenu: Španija izbacila Hrvatsku

Švajcarci su na penale poslali kući prvog favorita, kroz veliku dramu (posao mogli da reše u 90 minuta) i posle Portugala videli smo još jedan pad šampiona.

Ali i seču favorita, jer su takmičenje završili još Holandija, a još se čeka Engleska ili Nemačka...

Rezultat svega je da ćemo u samoj završnici gledati jednu Češku, Švajcarsku, Dansku, Švedsku ili Ukrajinu, ali i Španiju koja jeste velesila, ali sa ovim timom je četvrtfinale ogroman uspeh.

Dalićevo lutanje

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Kakav derbi u osmini finala EP danas (18.00) na Vembliju. Englezi, koji su krenuli na EURO kao favoriti, protiv Nemaca, koji po imenima nisu kao što su nekad bili, ali su pokazali zašto su Nemci. Kvota na Englesku je 2,65, na Nemačku 2,80, na iks 3,10, a na GG3+ 2,40. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Engleska - Nemačka.

U meču otvorenog garda Španija je eliminisala Hrvatsku, a lako je sve moglo da ode na drugu stranu.

Za par minuta su se "kockasti" vratili iz ponora, a u koji su mogli da ubace "furiju" na startu produžetaka kada su promašili dva zicera.

Tu je bio kraj svega, kao što će biti selektoru Hrvatske Zlatku Daliću, najslabijoj karici naših komšija.

Kako objasniti slaba izdanja protiv Engleske (bez ozbiljne šanse - opravdanje "Hteli smo da budemo drugi"), protiv Češke (izvlačenje u drugom poluvremenu) i samo jedno poluvreme protiv Škotske, za koju je Hrvatska svemirski brod?

Pored meča Vels - Danska, odigranog u subotu, večerašnji (21.00) duel Švedska - Ukrajina je na papiru najneatraktivniji par osmine finala. Šveđani su ostavili sjajan utisak u grupi, Ukrajinci su se provukli... Kvota na Švedsku je 2,50, na iks 3,05, a na Ukrajinu takođe 3,05. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Švedska - Ukrajina.

Utisak nad utiscima je da je Dalić, blago rečeno, lutao sa izborom tima.

Posebno u ofanzivnom delu, gde je menjao pozicije nekim igračima, ali i pokušao da "oživi" pojedince van forme.

Bije ga glas da je na poslednjem Mundijalu imao puno sreće, čemu u prilog ide autoput do polufinala i penali sa Rusima i Dancima, ali isto tako ga je sam izabrao veličanstvenom pobedom nad Argentinom.

U fudbalu sreća u nizu ne postoji (izuzutak su trenuci i jedan meč), već samo zasluge. Takođe, nije Rusija svaki dan, a tu je i krater odlaskom najboljeg hrvatskog igrača u Rusiji Ivana Rakitića, uz Marija Mandžukića.

Gde je Mislav Oršić?

 EPA-EFE/Friedemann Vogel
EPA-EFE/Friedemann Vogel

Tamo gde se najviše ogrešio Dalić jeste Mislav Oršić, majstor zagrebačkog Dinama.

Voleo bih da čujem zašto Oršića nije bilo u tri meča, a kada je tonuo brod protiv Španije uveo ga je da čupa stvar kao poslednji adut, što je i uradio.

Gol i asistencija su Oršiću bili podvig sličan onom protiv Totenhema, ali sa nesrećnim krajem. Možda bi epilog bio drugačiji da nije sedeo na tribinama veći deo vremena, a igrao bledi Ante Rebić...

Da je Dalić, i dalje aktuelni vicešampion sveta, glavni krivac govori i to što je uspeo da Josipa Brekala "pretvori" u beka, što je Španija kaznila njegovim postavljanjem.

I tu nema igračeve odgovornosti jer jednostavno nije defanzivno obučen za ovaj nivo.

EPA-EFE/Friedemann Vogel
EPA-EFE/Friedemann Vogel

Dalić, čak i pored srebra, je imao mnogo neprijatelja u Hrvatskoj, zagovornika ideje da nije pravo rešenje.
Sada će ih imati još više...

Kada se podvuče crta, Hrvatska se nije obrukala, ali sa klupe nije imala čoveka sposobnog da je povede ka novom uspehu.

Posebno što je put vodio preko Švajcarske...

Rezultat svega biće izvesni odlazak Dalića.

Priredio: Miloš Simanović

Tema dana

prethodna strana 1 / 3 sledeca idi na stranu