U nedelju počinje "Dakar" reli, Srbiju opet predstavlja Sagmajster

Jedan od najiskusnijih učesnika prestižnog "Dakar relija Gabor Sagmajster spreman je za start trke u nedelju.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija (Foto: Reuters/Waleed Ali)
Ilustracija (Foto: Reuters/Waleed Ali)

Sagmajster je preuzeo motocikl u luci Džeda, u Saudijskoj Arabiji, gde će se u narednih pet godina voziti "Dakar", prenosi "Sportski žurnal".

Odmah po preuzimanju motocikla Sagmajster je obavio sve potrebne kontrole uoči tehničkog i verifikacionog prijema motocikla, pred start relija.

Sagmajster redovno učestvuje na "Dakar" reliju od 2009. godine, prvom od kako se iselio sa originalne lokacije u Sahari.

Posle decenije nadmetanja kroz pustinje Južne Amerike, od ove godine "Dakar" će da se vozi u Aziji, odnosno Saudijskoj Arabiji.

Sagmaster će učestvovati u kategoriji bez mehaničara, odnosno biće sam svoj majstor.

"Imam nov motocikl, što je i te kako bitno. Spadam u grupu motociklista koji na takmičarsku spravu gledaju iz perspektive koliko je prodorna, a da li je nova, to i nije toliko bitno. Međutim, poznavaoci znaju da sam dugo u Južnoj Americi vozio stari, uvek repariran motocikl, tako da se sada iskreno radujem novom, koji nisam još "uzjahao". U pitanju je "KTM 450" sa 75 konjskih snaga i maksimalnom brzinom od 175 kilometara na čas. Lakši je od prethodnog 30 kilograma, a kolege koje su imale priliku da ga testiraju, kažu da se mnogo lakše vozi. Shodno svemu, ima i rezervoar manji za pet litara, tako da ću morati da vodim računa da stalno imam dovoljno goriva", rekao je Sagmajster za "Žurnal".

Ilustracija (Foto: Reuters/Hamad I Mohammed)
Ilustracija (Foto: Reuters/Hamad I Mohammed)

Prvih pet dana voziće se po tvrdoj podlozi, a ceo reli će trajati dva dana kraće nego do sad.

"To mi baš odgovara, kako bih za to vreme razradio motocikl. Mnogo je zahtevnije za motocikl kada je podloga meka, a ja sam težak, tako da to ume da bude ogroman napor za agregat. Verujem da ću svakog dana dolaziti u kamp na vreme, kako bih mogao da uredno menjam ulje, filtere ulja i vazduha. Zatim da proverim stanje musa u gumama, verujem da ću prednju gumu menjati svaki drugi dan, a zadnju svaki put po dolasku na cilj. Moraću da proveravam točkove, tačnije žbice, da se neka ne olabavi, jer to može da stvori ozbiljne probleme. Sve u svemu, posle mehaničarskog posla, čekaće me večera, odmor i spavanje. Idemo u novu avanturu i tome se neizmerno radujem",
zaključio je jedini predstavnik Srbije na "Dakaru".

Sagmajster je završio pet Dakar relija (2009, 2010, 2011, 2013, 2014), a odustao je jednom (2012).

Reli "Dakar" vozi se 42. put, a na programu je od 5. do 17. januara. Na startu će biti ukupno 351 posada koje će se nadmetati u vožnji motocikala (najviše učesnika 147), kvadova, automobila, UTV-ova i kamiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.