Srbija reli za vikend u Vrnjačkoj banji, Borković favorit

U organizaciji Auto-moto saveza Srbije (AMSS) predstojećeg vikenda u Vrnjačkoj Banji biće održan 52. Srbija reli.

SNIzvor: B92, Tanjug
Podeli
Photo by Massimo Bettiol/Getty Images
Photo by Massimo Bettiol/Getty Images

Za Srbija reli se prijavilo skoro 60 posada, najavljeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

Predsednik AMSS Dejan Stojić naveo je da je ceremonijalni start u petak, 27. septembra, na gradskom trgu sa početkom u 21 čas i da će se reli ove godine voziti, osim u Vrnjačkoj Banji, i na obroncima Goča i Kopaonika.

"Za Srbija reli prijavilo se 59 posada iz zemlje i inostranstva, što smatram da je odličan broj takmičara, s obzirom da smo poslednji put taj broj imali 2001. i 2002. godine. To znači da Srbija reli vraćamo na mesto koje mu pripada u Srbiji i Evropi", rekao je Stojić na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, za Srbija reli prijavli su se i takmičari iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Švedske, pa čak i iz Japana.

"Smatram da ćemo ove godine imati jedan ozbiljan reli i da će ga domaća publika podržati, jer od 1993. godine nismo imali pobednika iz Srbije na Srbija reliju. Zato je danas sa nama i Dušan Borković koji se odlično pripremio za trku i nabavio konkurentan auto", rekao je Stojić.

On kaže da je Srbija spremna da organizuje i veća takmičenja i da AMS lobira da dobije ozbiljno evropsko takmičenje, kao što je Evropski reli trofej.

Automobilista Dušan Borković, koji je prema rečima organizatora i najveći favorit ovog takmičenja, izrazio je zadovoljstvo što će posle 10 godina pauze ponovo voziti pred domaćom publikom.

Borković će na Srbija reliju voziti "Škodu fabiju R5 Evo", a iako nije, kako kaže, specijalista za reli voznje već za kružne staze, reli je, dodaje, oduvek bila njegova velika ljubav i za njega ovo takmičenje predstavlja veliki izazov.

Kaže da je teren za vožnju vrhunski, ali zahtevan, sa delovima gde će se izuzetno brzo voziti, što će za publiku, navodi Borković, biti veoma zanimljivo. Direktor Srbija relija Momčilo Milojković kaže da su staze uređene po pravilima FIA, dodajući da će pred takmičarima biti dva dana vožnje.

Prema njegovim rečima, prvog dana voziće se brza trka maršrutom iznad Vrnjačke Banje prema Mitrovom polju do Kopaonika, pa će se vozači preko Aleksandrovca vraćati u Vrnajčku Banju i tako dva kruga. Milojković je najavio da će se na Beranovcu voziti noćna trka, koja će, kaže, biti zanimljiva publici za gledanje.

Dodaje da će drugi dan biti "mnogo lakši", tada će se održati tri brzinske trke od Vrnjačke Banje prema Goču, a onda preko Aleksandrovca natrag prema Vrnjačkoj Banji.

Zamenik predsednika Skupštine opštine Vrnjačka Banja Dane Stanojčić, izrazio je zadovoljstvo što je Vrnjačka Banja drugu godinu za redom domaćin Srbija relija i dodao da je ta opstina poslednjih godina doživela ekspanziju razvoja kako turističke infrastrutkure, tako i infrastrukturu koja je adekvatna za velike sportske manifestacije.

"Verujem da će reli biti masovan, jer je u Vrnjačkoj Banji veliko interesovanje za praćenje relija, a najavljeni su i dolasci ljudi sa strane koji žele da vide dobre automobile i vozače",
rekao je Stanojčić.

Predsednik Sportskog auto i karting saveza Srbije Staniša Lazarac kaže da je u organizaciji Srbija relija učestvovalo 400 ljudi.

AMSS je ove godine izašao u susret takmičarima u najslabijoj klasi, tako što im je dala besplatnu startinu i spavanje za vozače i njihovu prateću ekipu. Srbija reli boduje se za Evropski reli trofej, Šampionat Srbije i Šampionat Bugarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.