Moto GP: Trka u Kataru u ponedeljak

Prva trka sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, Velika nagrada Katara, pomerena je za ponedeljak zbog velikog pljuska na stazi "Losail".

Jelena TrajkovićIzvor: B92 Katar
Podeli

U Kataru se već drugu godinu za redom vozi noćna trka, pod reflektorima, pa je kiša na stazi u nedelju stvorila nemoguće uslove za vožnju. Pošto se posle više od pola sata uslovi nisu popravili doneta je odluka o otkazivanju trke, a potom i o pomeranju za ponedeljak u 20 časova po srednje-evropskom vremenu.

Sa pol pozicije će startovati Kejsi Stoner na Dukatiju, ispred dvojice vozača Jamahe, osmostrukog šampiona Valentina Rosija i Horhea Lorenca.

U klasi do 125 kubika trka vožena su samo četiri kompletna kruga, pošto je veliki pljusak počeo da pada u petom krugu pa je istaknuta crvena zastavica, a vozači su, pošto nije izvozano 75 posto trke, dobili polovinu bodova. Italian Andrea Janone, vozač ekipe Onđeta tim I.S.P.A. proglašen je za pobednika, a pored njega na podijumu su se našli i Hulijan Simon (Bankaha Aspar tim) i Sandro Korteze (Ajo Interveten).

Jedini koji su neometano uspeli da startuju i završe trku bili su vozači u klasi do 250 kubika. Ipak, start je bio pomeren za 40 minuta, a umesto 18 krugova vozili su 13, upravo zbog problematičnih vremenskih uslova zbog kojih je i prekinuta trka u najslabijoj klasi Moto GP šampionata.

Španac Hektor Barbera je trijumfovao u vremenu od 26:50.940 minuta, ispred dvojice Francuza Žila Klizela i aktuelnog šampiona u klasi do 125 kubika, Majka di Melja.

Trka je obilovala zanimljivim preticanjima, a na kraju gotovog svakog kruga u vođstvu su se našli Barbera, Klizel ili Aleks Debon. Posle velike borbe u prvih šest krugova Barbera i Klizel su se odvojili, a Španac se u devetom krugu ustalio na prvom mestu.

Ipak, iza njih se vodila velika borba pošto su čak šestorica vozača konkurisala za jedino preostalo mesto mesto na podijumu: Debon, Ratapark Vilairot, Gabor Tolmači, Rafaele de Roza, Hektor Faubel i Alvaro Bautista, ali ih je u poslednjih nekoliko krugova sve pretekao di Meljo i došao do trećeg mesta na debiju u klasi do 250 kubika.

Naredna trka je Velika nagrada Japana na stazi “Tvin Ring Motegi”, koja se vozi 26. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.