Hamilton kivan na Mercedes: Trebalo je da poslušam sebe

Vozač Mercedesa Luis Hamiltona rekao je da je trebalo da posluša sebe a ne ekipu i ostane na setu starih guma.

Izvor: B92, Beta
Podeli
EPA/TOLGA BOZOGLU
EPA/TOLGA BOZOGLU

Sedmostruki svetski šampion je trku na Istanbul parku završio na petom mestu, a startovao je sa 11. zbog kazne u vezi sa promenom motora.

On je uoči trke imao dva boda prednosti u borbi za titulu sa Maksom Verstapenom iz Red Bula, ali nakon što je Holanđanin zauzeo drugo mesto, sada za njim zaostaje šest bodova.

Osam krugova pre kraja Hamilton je bio treći iza Verstapena, a pre toga nije poslušao poziv ekipe da ode u boks na zamenu guma, već je planirao da 58 krugova vozi na starim gumama kako bi zadržao poziciju.

Posle novog poziva Hamilton je pristao, ali se vratio na peto mesto. On je posle toga ljutito reagovao i putem radija pitao svog inženjera Pita Boningtona zbog čega se ekipa odlučila za stajanje u boksu.

"Nije trebalo da odem. Rekao sam ti"
, rekao je tada Hamilton.

On se posle trke smirio, ali i dalje smatra da je ekipa donela pogrešnu odluku.

"Mislim da je trebalo da ostanem na stazi. Moj osećaj je bio da treba da ostanem i mislim da je trebalo to da uradim. Frustriran sam jer nisam poslušao sebe", rekao je Hamilton za sajt Formule 1.

Upitan da li misli da bi gume izdržale do kraja trke, Hamilton je rekao: "(Esteban) Okon je izdržao, pa verujem da bi i moje gume izdržale".

"Bio je dobar osećaj biti na trećem mestu i pomislio sam da bi, ako bih ostao tu, to bio sjajan rezultat, s obzirom da sam krenuo kao 11. Ovo je lošije, ali moglo bi da bude i gore", naveo je on.

Direktor Mercedesa Toto Volf podržao je strategiju ekipe i naveo da bi Hamilton, uprkos tada dobroj situaciji u borbi sa Šarlom Leklerom i Serhijom Peresom, izgubio pozicije da je ostao na stazi, a možda čak ne bi ni završio trku.

"Mislili smo da bismo možda mogli da izdržimo i završimo kao treći bez odlaska u boks ili, ako se pojave suve linije na stazi, možda da budemo na mekim gumama do kraja. Balansirali smo između odlaska u boks i veoma konzervativne borbe protiv Leklera i Peresa za treće mesto ili da se malo kockamo i da pobedimo ili da završimo kao treći", naveo je Volf.

"Onda smo videli da Lekler popušta i da Luis popušta i bilo je jasno da neće izdržati do kraja"
, dodao je on.

Volf je rekao da Hamilton "nije video koliko je popustio" na srednje tvrdim gumama u poređenju sa vozačima koji su išli na zamenu i da je aktuelni svetski prvak trebalo da ode u boks kada je prvi put pozvan, u 42. a ne u 58. krugu.

"Ispravna odluka bila bi konzervativan stav i odlazak u boks kada su i drugi otišli po srednje gume, izaći iza Peresa i Leklera i sa njima se boriti za treće mesto. To je verovatno bilo ispravno, ali to sada uviđamo", dodao je.

Do kraja šampionata ostalo je šest trka.

"Kada se ne završi trka i ne osvoje bodovi, to je katastrofa. Svakako bi nas sustigli Lekler i Peres da smo ostali na stazi, tako da to ne bi 'upalilo'", rekao je Volf.

Naredna trka vozi se 24. oktobra za Veliku nagradu SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.