Spektakl u Rusiji – Hamilton stigao do 100. pobede

Vozač Mercedesa Luis Hamilton stigao je do pobede na Velikoj nagradi Rusije.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Time je postao prvi vozač u istoriji koji je stigao do 100 pobeda.

Nije sve počelo kako treba za Britanca, s obzirom na to da je na startu izgubio tri pozicije.

Međutim, strpljiv kao i uvek, Hamilton je na kraju stigao do zacrtanog cilja.

Ipak, ne može se ova pobeda u potpunosti dodeliti isključivo Hamiltonovoj umešnosti s obzirom na to da je na nju uticali više faktora.

Najpre je Meklaren pogrešio prilikom menjanja pneumatika Danijela Rikarda koje je bilo presporo. Australijanac je služio kao "tampon" zona između Hamiltona i Norisa, bez koje je mladi Britanac ostao.

Drugi faktor je kiša koja je počela da pada osam krugova pre kraja. Dugo je vodeća trojka, koju su činili Noris, Hamilton i Peres, odbijala da pređe na gume za promenljive uslove.

Prvi je na promenu otišao Hamilton, a Noris, poveden mišlju o prvoj pobedi, zajedno sa timom donosi pogrešnu odluku o ostanku na suvim gumama.

To ga je ubrzo i koštalo, lutao je po stazi Noris i dva kruga pre kraja je morao da siđe sa staze kako bi otišao na promenu guma.

Hamilton je to iskoristio i stigao do 100. pobede, ali i vođstva u generalnom plasmanu.

Grafika: SofaScore

Trku je obeležio i Maks Ferstapen. Holanđanin je trku započeo sa poslednje pozicije, a završio ju je na neverovatnom drugom mestu.

Nekoliko sati pre početka se pojavila i informacija da će i Botas krenuti trku sa 17. pozicije zbog nove promene pogonske jedinice.

Stekao se utisak da je to strategija Mercedesa kako bi se opstruirao napredak Ferstapena. Ipak, ako je i postoajao, taj plan je ubrzo propao s obzirom na to da je Ferstapen ubrzo prestigao Botasa.

Na kraju, vozač Red Bula je iskoristio kišu kao i Hamilton. Promena guma na one za promenljivo vreme se ispostavilo kao prava strategija koja mu je donela mesto na podijumu.

Naredna trka u F1 šampionatu vozi se 10. oktobra za Veliku nagradu Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.