Zašto je Has zadržao Šumahera i Mazepina?

Nekoliko dana pred početak trkačkog vikenda u Rusiji dobili smo informaciju da je Has produžio ugovore sa Mikom Šumaherom i Nikitom Mazepinom.

SNIzvor: B92
Podeli
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Dakle, kao što smo već pisali Has je već postigao dogovor sa Šumaherom i Mazepinom i tu saradnju ozvaničio.

Kada je Ginter Štajner dogovorio dolazak Mika Šumahera, sina sedmostrukog šampiona Formule 1 Mihaela Šumahera, najavljeno je da će voziti barem dve sezone za Has tako da ovo i nije iznenađenje.

O tome zašto se Has odlučio da zadrži pomenuti duo, pisano je u detaljnoj analizi na sajtu Formule 1.

Mik je pokazao želju da se uskoro preseli u redove Alfa Romea, ekipe koja je već dogovorila saradnju sa Valterijem Botasom, ali se čini da Ginter Štajner neće dozvoliti Miku da ode tek tako.

On je u svojoj ruki sezoni pokazao da je veoma talentovan, jeste grešio tokom sezone, poput Bahreina i Imole, ali to je i poenta da mladi vozači greše i uče.

Mik je odlično vozio u Francuskoj, recimo tokom drugog kruga kvalifikacija i tada je privukao pažnju Ferarija, čiju je akademiju i prošao i možda će u budućnosti, poput oca, voziti za Ferari.

U drugoj sezoni u Hasu će radiit u poznatom okruženju, bolidu koji će biti značajno bolji nego sada, a podsećamo da je Has bio prvi tim koji je počeo da se prilagođava novom tehičkom pravilniku koji važi od 2022. godine.

Takođe, Has ima partnerstvo sa Ferarijem jer koriste njihovu pogonsku jedinicu i F1 insajderi smatraju da će Ferari biti neverovatno snažan naredne sezone i da će njihov pogon biti najkvalitetniji.

Istorija je pokazala da se Šumaher odlično snalazi u drugoj sezoni u timu, kada pohvata sve sitne stvari i to je nešto što zvuči vrlo ohrabrujuće za ekipu Hasa koja se nada da će se vratiti u situaciju u kojoj osvajaju bodove.

Nadaju se i da će Mik Šumaher poput oca Mihaela dovesti još neke atraktivne sponzore i ljude koji će pomoći da Has bude što bolji i sve je na njemu.

Mazepinovo vreme provedeno u Formuli 1 baš i nije bilo sjajno, pogotovo što se sve češće govori da je tu zbog novca koji njegov otac Dmitri daje Hasu.

Ruski vozač nije briljirao pored Mika Šumahera ove godine, iako je u Belgiji imao najbrži krug trke, pošto je u 10 trka u kojima su obojica prošla kroz cilj samo dva puta Mazepin bio ispred Šumahera.

Ipak, otkako je Has napravio određene promene na šasiji stvari deluju dosta bolje. Ne ide mu u prilog ni to što su se sudarali nekoliko puta tokom sezone, kao i to što su se mnogi vozači ljutili na njega zbog agresivnog ponašanja na stazi i slično.

Ipak, Nikita nije samo zbog novca dobio mesto u Hasu, ima nešto i u talentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.