Film o Mihaelu Šumaheru – omaž legendi

Bio je čvrsta i precizna mašina za volanom, ali i ljubazan porodični čovek. Mihael Šumaher je najuspešniji vozač u istoriji Formule 1.

Izvor: B92, DW
Podeli
Foto: Profimedia/PATRICK HERTZOG
Foto: Profimedia/PATRICK HERTZOG

Dokumentarni film o njemu od prošle nedelje može da se pogleda na Netfliksu.

Nemački vozač Formule 1 Mihael Šumaher osvojio je sedam titula prvaka sveta. Godinama je sa svojim timom iz Ferarija dominirao F1.

Poslednji put je nastupio 2012, a krajem 2013. doživeo je tešku nesreću na skijanju i zadobio traumatsku povredu mozga od koje se nije oporavio sve do danas.

Porodica i bliski prijatelji otada štite njegovo pravo na privatnost. Ipak, sada je počeo da se prikazuje dokumentarni film koji legendarnog vozača vraća u naše sećanje i spasava od zaborava.

Film ništa ne objašnjava, piše Dojče vele (DW), ništa ne opravdava i ne tera na plač,

Dokumentarni film "Šumaher" priča priču o dečaku iz nemačke pokrajine Porajnje-Palatinat koji želi da postane veliki vozač na automobilskim trkama i u tome uspeva.

Urođeni talenat

Prvi put je vozio karting kada je imao četiri godine. Motor mu je sastavio otac, koji je takođe voleo trke, a malog Mihaela one su fascinirale.

On je praktično odrastao pored staze za karting, gde su njegovi roditelji držali kiosk sa hranom.

U trkama se pokazao kao veliki borac s nepogrešivim stilom vožnje. Nije se krio od lovaca na talente. Mladi Mihael Šumaher nije ni pomišljao da će ikada učestvovati u trkama Formule 1, jer je to moguće samo uz mnogo novca.

Za to su se ipak pobrinuli sponzori koji su Šumahera i odveli u visoku ligu.

U Belgiji 1991. konačno prvi put nastupa u Formuli 1. Završava sedmi u kvalifikacijama, ali se povlači iz daljeg takmičenja. Ipak, dokazao je svoju sposobnost i pokazao da se ne plaši velikana kao što su Ajrton Sena ili Nelson Pike.

Pojava samouverenog mladića s urođenim talentom fascinirala je sve i ostavila čak i velike zvezde bez daha.

Dečak protiv legendi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Šumaher potpisuje ugovor sa Benetonom, prvu trku Formule 1 osvaja 1992. godine, a 1994. i prvu svetsku titulu. Nikada do tada nijedan šampion nije bio toliko mlad, toliko bez poštovanja za starije i toliko borben.

Aerton Sena, apsolutna legenda Formule 1, te sezone doživeo je fatalnu nesreću u trci, a Šumaher je postao broj jedan.

Netfliksov dokumentarni film prikazuje ne samo neverovatan uspon Mihaela Šumahera, već i njegove kontroverzne trenutke. Njegov beskompromisni stil vožnje bio je opasan i za njegove protivnike na stazi.

Nisu izostavljeni ni veliki izazovi tokom karijere, poput teške borbe u Ferariju koja je trajala pet godina, da bi onda italijanskom timu Šumaher konačno doneo svetsko prvenstvo – i to pet godina za redom.

Autori filma intervjuisali su mnoge vozače koji su sa njim delili stazu: Miku Hakinena, Dejvida Kultarda i Dejmona Hila. Govore i nekada važni ljudi Formule 1: Berni Eklston, Flavio Brijatore i Ros Bron.

Porodica i dalje na okupu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Intimniji deo priče ostavljen je za članove porodice: suprugu Korinu, oca Rolfa, brata Ralfa, sina Mika i ćerku Đini. Njegovi najbliži i dan-danas pokušavaju da se pomire sa činjenicom da Mihael Šumaher verovatno nikada više neće stati na noge.

On je prisutan, kaže njegova supruga, ali drugačije nego pre. "I dalje mi svakodnevno pokazuje koliko je jak", kaže supruga Korina.

Sin Mik, koji se i sam takmiči u Formuli 1, kaže da bi dao sve, samo kada bi sa ocem mogao da razgovara o trkama.

Više od toga film i ne otkriva. Njegova porodica želi da bude ostavljena na miru. Mihael je nekada štitio njih, sad oni štite njega.

Jedino se još mogu videti privatni video-snimci i fotografije, ali sve se završava nesrećom na skijanju u francuskom Meribelu.

"Mašina" za volanom

Foto: Profimedia/AFP Photo
Foto: Profimedia/AFP Photo

Dokumentarni film o Šumaheru predstavlja nam heroja Formule 1, najvećeg vozača svih vremena.

Film prikazuje i čuvene momente iz Šumaherove karijere, pobede i poraze, od vožnje po jakom pljusku u Barseloni, do sunčane italijanske Monce.

Mihael Šumaher je sve vreme u prvom planu. Scene koje prikazuju sigurnu i preciznu "mašinu" iza volana, smenjuju se sa onima koje nam predstavljaju emotivnog momka koji brizne u plač na konferenciji za novinare, koji očigledno voli svoju ženu i kome su njegova deca najdragocenija.

Ipak, film ne donosi ništa novo. Dosta se vodilo računa da se ne zadre suviše duboko u porodičnu intimu.

To je film koji lepim i spektakularnim slikama odaje počast trkačkoj legendi i kojim se iskazuje poštovanje prema čoveku koji je zbog tragične nesreće nestao iz javnosti pre skoro osam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.