Ferstapen i Hamilton su zaslužili istu kaznu

Direktor Red Bula Kristijan Horner rekao je da su Maks Ferstapen i Luis Hamilton iz Mercedesa zaslužili istu kaznu zbog incidenta u trci Formule 1 za VN Italije

Izvor: B92, Beta
Podeli
EPA-EFE/MATTEO BAZZI
EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Incident se dogodio 12. septembra, u 26. krugu trke za Veliku nagradu Italije u Monci, kada je Hamilton izlazio iz boksa.

Došlo je do kontakta, Ferstapenov bolid je odskočio od ivičnjaka i popeo se na Hamiltonov. Obojica su nepovređeni izašli iz vozila.

Guma Ferstapenovog bolida udarila je Hamiltona u glavu, a sedmostrukog svetskog šampiona sačuvao je sigurnosni sistem na bolidu - oreol.

Posle trke procenjeno je da je Ferstapen pretežno kriv za incident i kažnjen je dodavanjem tri mesta na poredak koji ostvari u kvalifikacijama, u narednoj trci za Veliku nagradu Rusije u Sočiju, 26. septembra.

"To je bilo nezgodno, ali obojica su odmah mogli da potvrde da su dobro. Luis je pokušao da se okrene i vrati u trku, a čak ni i medicinski tim na stazi nije smatrao da mora da interveniše. Zahvalan sam što je oreol obavio posao, mislim da su i oni koji su bili sumnjičavi u vezi sa tim, sada promenili mišljenje", naveo je Horner u kolumni, preneo je danas Skaj.

"I danas delim isto uverenje, obojica su učestvovali i teško je pripisati krivicu jednoj strani više nego drugoj. Ako je FIA želela da napravi primer, onda je mogla da izrekne istu kaznu obojici vozača, ali smatralo se da je više Maksova greška i pošto nije završio trku, jedina opcija bila je ovakva kazna, koju mi prihvatamo", naveo je Horner.

Posle trke u Monci Ferstapen je zadržao prednost u generalnom plasmanu sa 226,5 bodova, a Hamilton ima 221,5 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.