Formula 1 opet ima Šumahera

Nakon Mihaela i Ralfa, Formula 1 dobija novog Šumahera: Mika.

SSIzvor: B92
Podeli
Photo by Alexander Koerner/Bongarts/Getty Images
Photo by Alexander Koerner/Bongarts/Getty Images

Sin legendarnog prvaka Mihaela Šumahera već od malih nogu je znao čime želi da se bavi. Ali njegovo prezime mu nije uvek bilo od koristi.

Neko vreme je Mik Šumaher nastupao inkognito. Samo da ne izaziva pažnju javnosti. Na spisku vozača stajalo je Mik Beč. To je devojačko prezime njegove majke Korine Šumaher.

Ideja je bila da se Mik u miru pripremi za ono što je još rano sebi postavio za cilj: Formulu 1. Za onu vrstu trka u kojoj je nekada dominirao njegov otac.

Kada je Mihael Šumaher 1991. počeo da se takmiči u Formuli 1, Mik se još nije ni rodio. A i prve dve titule svetskog prvaka Šumaherovi su proslavili bez dece.

Dve godine nakon što se rodila njegova sestra Đina, na svet je došao Mik Šumaher, 22. marta 1999. Najbolje godine svoga oca u Ferariju Mik je doživeo kao dete.

U martu 2021. Mik Šumaher će prvi put nastupiti u Formuli 1. Od iduće sezone vozi za američki tim „Has“ – pod svojim pravim imenom koje je isto toliko korisno za njegovu karijeru, koliko je i dodatni teret.

"Izgledi da sledeće godine budem na startu Formule 1 čine me neobično srećnim i ostavljaju bez reči“, kaže on.

Ponosni otac završava u bolnici

Photo by Clive Rose/Getty Images
Photo by Clive Rose/Getty Images

Očekivanja su, razumljivo, velika. On je Šumaher, nakon Mihaela i njegovog brata Ralfa, treći Šumaher u kraljevskoj klasi automobilskog sporta. Jasno je da to ime izaziva interesovanje, budi emocije i vraća sećanja.

Izgledalo je da je njegov put zacrtan. S tri godine Mik Šumaher vozio je karting, od 2008. je učestvovao i na svetskim prvenstvima. Sedam godina je tamo skupljao iskustva pri čemu ga je pratio i podržavao ponosni otac – do svoje skijaške nesreće 29. decembra 2013. u francuskim Alpima.

Ono što je usledilo nakon toga bio je samo strah za život Mihaela Šumahera – čoveka koji je oduvek odlučno štitio privatnost svoje porodice. Umesto zajedničkog slavljenja uspeha, rekorda, pa i sportskih poraza, Mihael Šumaher se danima uz veliku medijsku pažnju, borio za život. A s njim je patila i njegova porodica. Mik je tada imao 14 godina – tinejdžer u pubertetu.

U prvoj godini nakon teške očeve nesreće Mik Šumaher je osvojio drugo mesto na svetskom i evropskom prvenstvu u kartingu. Godine 2015. došao je sledeći korak, ulazak u takmičenje formule. Mik Šumaher je krenuo oprezno, a interesovanje za njega je raslo, pogotovo nakon što je otac, posle teške nesreće, nestao iz javnosti.

Iznajmljivanje trkačkih staza samo za Mika

Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images
Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images

Kako je Mihael Šumaher, to i dalje ostaje stvar njegove porodice. A Mik se uspešno nosi i sa tim izazovom. Tu i tamo progovori o svom ocu, kojeg u stvari nikada nije gledao u prvom redu kao najboljeg vozača na svetu. „On je pre svega i uvek moj otac.“ Mik Šumaher otkriva samo ono što je namenjeno javnosti.

Da i on kao i Mihael Šumaher pred očima ima cilj u Formuli 1, za Mika je bilo jasno već sa 11 ili 12 godina. A porodica može mnogo toga da priušti, pa tako i privatno iznajmljivanje trkačkih staza na kojima Mik trenira. To njegovi suparnici ne mogu. I tu se brzo pojavljuje zavist. Ali zato se razvoj brižljivo podstiče tako da je budući vozač formule ostao pristojan dečko.

Nakon četiri godine u Formuli 4, Mik Šumaher je 2017. startovao u evropskoj Formuli 3. Nakon godine učenja sledi godina osvajanja titule: prve velike titule sina sedmostrukog svetskog prvaka u Formuli 1. Uz to je kao nagrada došla ponuda da vozi u Formuli 2. „Pokazao je da ima ono što je potrebno da postane jedan od velikih u ovom sportu“, izjavio je šef automobilskog sporta kod Mercedesa Toto Volf.

Ferarijeva akademija

Photo by Peter Fox/Getty Images
Photo by Peter Fox/Getty Images

Ali, nisu odgovorni u „srebrnim strelama“ Miku Šumaheru omogućili put u Formulu 1 – nego šefovi Ferarija kad su sina nekada tako omiljenog "Mihelea" primili u svoju akademiju za mlade vozače 2019. godine.

Mik Šumaher impresionirao je čak i Luisa Hamiltona koji je, nakon sezone 2012, kod Mercedesa zauzeo mesto Mihaela Šumahera.

"Mihael je sve granice ovog sporta pomerio prema gore. Ali, Mik sada ide svojim sopstvenim putem i to zaista radi veličanstveno“, izjavio je Hamilton krajem avgusta za časopis „Sport Bild“.

"On stoji čvrsto na zemlji i to mi veoma imponuje.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.