Raikonen najbrži drugog dana, Mercedes predstavio inovaciju na Katalunji

Vozač Alfa Romea Kimi Raikonen bio je najbrži drugog dana predssezonskih testova Formule 1.

AKIzvor: B92
Podeli
Photo by Mark Thompson/Getty Images
Photo by Mark Thompson/Getty Images

Raikonen je u četvrtak bio brži od Serhija Peresa u Rejsing Pointu, Danijela Rikarda u Renou i Aleksandera Albona u Red Bulu.

Peres je bio najbrži tokom većeg dela dana u svom ružičastom Rejsing Pointu čiji dizajn umnogome podseća na prošlosezonski Mercedes.

RP20 je preuzeo mnoge detalje sa Mercedesa W10 poput krila, nosa, prednjeg vešanja...

U četvrtak smo videli i prvi udes u novoj sezoni, Hasov vozač Roman Grožan je izgubio kontrolu u četvrtoj krivini krajem dana, okrenuo se i očešao zaštitni zid, ali je uspeo da doveze bolid do boksa.

Na stazi su kontrolu gubili i Valteri Botas u Mercedesu i Raikonen, obojica u krivini 13, a Finac je izazvao i zastoj na stazi jer mu se zaustavila Alfa.

U međuvremenu, Mercedes je debitovao sa svojim revolucionarnim upravljačkim sistemom i izazvao pometnju.

"Omogućava vozaču dodatnu dimenziju kontrole nad upravljačkim sistemom. Zašto smo to uradili, kako funkcioniše i slične stvari bismo da zadržimo za sebe. Ali nadamo se da će nam ova inovacija doneti prednost tokom sezone. To je primer kako tim stalno pokušava da nađe nove načine da bude brži i zabavniji na stazi", rekao je tehnički direktor Mercedesa Džejms Alison.

Jedan od ciljeva novog upravljačkog sistema da je održava temperaturu guma pod kontrolom, a razvijen je uz znanje vladajućeg dela Svetske automobilske asocijacije (FIA).

Hamilton je bio najbrži prvog dana testiranja, ali je imao i tek deveto vreme u četvrtak.

Međutim, vremena koje se ostvaruju na testovima su nepouzdan pokazatelj realne brzine jer je nemoguće znati specifikacije koje koriste bolidi, jer količina goriva, sistem motora i vrsta guma značajno utiču na rezultate od kruga do kruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.