Mercedesova dominacija u senci borbe Ferarija i Red Bula

Britanski vozač Luis Hamilton ponovo je slavio na Silverstonu ispred Valterija Botasa i Šarla Leklera, a trku je obeležila velika borba Ferarija i Red Bula.

SNIzvor: B92
Podeli
Photo by Dan Istitene/Getty Images
Photo by Dan Istitene/Getty Images

Botas brani prvu poziciju na startu, nema većih promena posle prve dve krivine, osim što je Pjer Gasli izgubio poziciju od Sebastijana Fetela. Došlo je i do kontakta pri pokušaju napada Luisa Hamiltona, ali nije bilo incidenata.

Karlos Sajnc je uspeo da napreduje sa 13. pozicije na 11.mesto, a svu pažnju publike pobrali su Mercedesi nakon fenomenalne borbe u nekoliko krivina, kada su se smenjivali u vođstvu.

U osmom krugu smo imali i prvo odustajanje, kada je Kevin Magnusen bio primoran da povuče svoj bolid sa piste. Njegov timski kolega, Roman Grožan nalazio se na 19. poziciji u tim momentima sa zaostatkom od punog kruga za Robertom Kubicom.

Ferstapen i Lekler pružaju pravi spektakl. Najbolja trka koju smo imali priliku da gledamo ove sezone. Maks konstantno napada, veoma je agresivan, spolja, unutra, nevažno je, šta god mu se otvori. Pun gas plus zavetrina i DRS sve koristi samo da ugrozi Šarla Leklera, ali se ovaj sjajno brani.

Vozi maestralno, manevri su mu veoma precizni i zaista možemo biti vrlo zadovoljni pruženim na VN Velike Britanije. Đovinaci izleće u trećoj krivini, imamo žutu zastavu i vozilo bezbednosti u 21. krugu.

Albon odmah napada Landa Norisa, prethodno Ferstapen greši i blokira prednje točkove što je dodatno oštetilo pneumatike. Serhio Peres učestvuje u incidentu, oštetio je krilo i sebi i Hulkenbergu. Lekler i Ferstapen ne odustaju od svojih borbi. Lekler je zapao na šesto mesto posle odlaska u boks i momentalno je želeo da tu poziciju povrati, ali mu Maks to nije dozvolio uprkos izlasku sa staze.

Hamilton i Botas su uredno postavljali najbrže krugove na stazi ikada, za to vreme je Fertapen "na poklon" dobio poziciju od Gaslija, koji nije imao defanzivni manevar kod Maksovog napada.

Ko bi rekao da nas čeka još veći spektakl?

Maks Ferstapen je obišao Sebastijana Fetela sjajnim manevrom sa spoljne strane, pokušao je Fetel da uzvrati to u narednoj krivini, ali je kasno kočio dok je Ferstapen rano počeo da koči, pa je Fetel prednjim krajem udario Ferstapenov zadnji, izbacivši obojicu van staze.

Fetel je morao u boks, pa je tada postao poslednjeplasirani vozač na stazi, dok je njegov timski kolega Šarl Lekler uspeo da se domogne treće pozicije, sa koje je i počeo trku. U međuvremenu je Fetel dobio kaznu od 10 sekundi zbog pomenutog incidenta.

Do kraja nismo imali prevelikih uzbuđenja, ali smo svakako gledali najbolju trku u dosadašnjem delu sezone i dueli Maksa Ferstapena i Šarla Leklera nagoveštavaju nam blisavu budućnots Formule 1.

Luis Hamilton je "zahvaljujući vozilu bezbednosti" došao do prve pozicije, a zahvaljujući sjajnoj vožnji u poslednjem krugu i do najbržeg kruga ikada na Silverstonu. Iza sebe je ostavio timskog kolegu Valterija Botasa, kao i mladog Šarla Leklera koji je takođe bio na pobedničkom postolju.

Pjer Gasli, Maks Ferstapen, Karlos Sajnc, Danijel Rikardo, Kimi Raikonen, Danil Kvjat i Niko Hulkenberg dopunjuju najbržih deset vozača na ovogodišnjem izdanju Silverstona.

Trku za Veliku nagradu Velike Britanije mogli ste da pratite UŽIVO na našem LIVE BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.