Vesti - Australian Open 2022 -

Đoković i sponzori: Distanca, objašnjenje ili prekid?

O Novaku Đokoviću i njegovim sponzorima pisao je nemački list Handelsblat (Handelsblatt).

MSIzvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako je objavljeno u tom listu, neki od glavnih sponzora Đokovića već su se distancirali od srpskog tenisera, dok drugi sa nestrpljenjem od njega očekuju da objasni nedavne događaje oko Otvorenog prvenstva Australije.

Navodi se da je Đoković, prema proceni Forbsa, u 2021. godini zaradio 38 miliona dolara, a da je novac od turnira, iako je za srpskog tenisera prošla godina bila veoma uspešna, iznosio samo petinu ukupnog iznosa. Reč je o osam miliona dolara od igranja, prema 30 miliona dolara od ugovora o sponzorstvu.

Na impresivnom spisku onih koji svoje proizvode reklamiraju imenom i likom Novaka djokovića su, između ostalih i Lakost (Lacoste), Asiks (Asics), Pežo (Peugeot), Rajfajzen internešnal (Raiffeisen International RBI), i tehnološka firma Ultimat kronos grup (UKG).

Navodeći da su nedavna afera oko Đokovićevog učešća na turniru u Australiji, njegova deportacija i negativni naslovi u medijima uticali na njegov ugled, list je pitao neke od glavnih sponzora kakva je budućnost njihovih ugovora za srpskim teniserom.

EPA-EFE/DEAN LEWINS
EPA-EFE/DEAN LEWINS

"Ta odluka usledila je davno pre sadašnjeg izveštavanja o Djokoviću i njegovom vakcinalnom statusu, odnosno njegovom učešću na Australijan openu. Kao sponzor Novaka Djokovića aktuelnu situaciju posmatramo kritički", rekla je portparolka.

Predstavnici švajcarskog proizvodjača luksuznih satova Iblo (Hublot) rekli su za Handelsblat da su pratili najnoviji razvoj dogadjaja i da sad, posle povratka Đokovića u Srbiju, "učekuju i da se on javno izjasni" o svemu.

Francuski proizvođač automobila Pežo lakonski je odgovorio da trenutno iz te kompanije ne žele da komentarišu partnerstvo sa Đokovićem, a na pitanje Handelsblata nije reagovao ni proizvođač sportske opreme "Head", čiji reket Đoković koristi i za to, prema pisanju medija, dobija godišnje 10 miliona dolara.

Na sličan novčani iznos navodno glasi i Đokovićev ugovor sa francuskim proizvođačem odeće Lakostom. Ugovor je sklopljen 2017. i ističe ove godine. Francuzi takodje nisu reagovali na pitanje da li će nastaviti saradnju sa Novakom, piše nemački dnevnik.

Frankfurtski stručnjak za sportsko pravo Herman Šlindvajn (Hermann Schlindwein) rekao je za Handelsblat da se sponzori u sličnim slučajevima "po pravilu, uvek prvo trude da ostanu mirni i da sačekaju da se situacija smiri".

"Kakve pravne konzekvence pojedini sponzori mogu da izvuku zavisi naravno od izgleda pojedinačnih ugovora", ali smanjenje novčane naknade nije isključeno, ako Djoković više ne može da pruži dogovorene i merljive rezultate", rekao je Šlindvajn.

Stručnjak za pravo sporta iz Diseldorfa Paul Lamberc (Lambertz) ide i korak dalje, i smatra da Đokovićev postupak može da opravda vanredni raskid ugovora. "Ako sponzor više ne vidi da postoji trajna garancija za transfer pozitivnog imidža na njegov proizvod, on može da povuče tu konzekvencu", rekao je Lamberc.

On smatra da to zavisi i od Đokovićevog ponašanja posle najnovijih događaja i od toga da li će se "situacija oko njegovo vakcinalnog statusa u narednim mesecima ponovo zaoštriti".

Handelsblat piše da, kako sada svari stoje, ako ostane nevakcinisan Đoković neće moći da učestvuje ni na drugom velikom turniru ove godine, Otvorenom prvenstvu Francuske sredinom maja.

To, kao i činjenica da bi moglo da se dogodi da naredne tri godine ne može da uđe u Australiju, takođe može da utiče na ugovore sa sponzorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.