- Australian Open 2020 -

Srpski surferi

Očekivao sam da će me u Melburnu dočekati gusta zavesa dima, viđena na fotografijama svetskih agencija proteklih dana i nedelja.

Zoran Kecman
Podeli
Photo by Mark Kolbe/Getty Images
Photo by Mark Kolbe/Getty Images

Ništa od toga, grad „četiri godišnja doba“, bar za sada dobija bitku sa vatrenom stihijom. I tenisko odbrojavanje, koje je stiglo do samog kraja kaže da turnir može da počne.

Australija, verzija 2020. Australija pogođena ludom silom prirode, nekontrolisanom snagom vatre koja je progutala milione hektara. Zamislite to ovako, da je izgorelo više od cele površine Portugala, ili 1.3 puta površine Škotske. Ne može se zamisliti to sa čim se ljudi na ovom najvećem ostrvu na planeti suočavaju poslednjih meseci.

Žilavi smo mi Australijanci, kao eukaliptusovo drvo. Ono izgori, ali se lako obnavlja, tu baš gde je izgorelo, ne da se sasvim uništiti“, rekao mi je jedan stariji stanovnik Melburna u tramvaju 58 kada smo slučajno zapodenuli priču o vatri, vrelini leta, i tenisu, zbog kog sam ovde evo i drugu godinu zaredom.

Ali tenis, jedna od velikih strasti Australijanaca, kažu mora da se igra. Što u prevodu možete da shvatite i kako „life goes on“, ili život ide dalje. Zaustavljanje bi, utisak je, bilo priznanje poraza. Ali daleko od toga da još ne strepe, iako je, ono najgore čini se prošlo. Čini se, jer je leto u punoj snazi, a sama ta činjenica nalaže oprez.

Čak i na putu, 14-časovnim letom od Dohe do Melburna, u preletu iznad australijskog kontinenta, satelitski prikazi leta aviona nad bespućima Australije, pokazivali su izvesne bele stubove koji su se pružali ka nebu. Jasno, mestimični šumski požari, koji su me naveli na i razmišljanje o tim ljudima 11.500 metara ispod, koji su se, ko zna kako, borili sa tim nedaćama.

Kiša je srećom tokom protekle nedelje, ali i u nedelju pomogla Australiji, konkretno državi Viktorija, da se situacija koliko toliko normalizuje. Pljuštalo je, a kažu da će pljuštati i prvih nekoliko dana turnira, što znači da će biti odlaganja i prekida mečeva na spoljnim terenima, te da će se igrati na samo tri pokrivena terena.

Ali i to je bolje od vatre i borbe sa njom, od zagađenog vazduha koji je nekim igračima i igračicama tokom kvalifikacija napravio toliko problema da su jedva stajali na nogama gubeći dah.

Iskreno, moram da priznam da mi je bilo daleko gore u Beogradu onih nekoliko dana pred odlazak, u onim oblacima gustog smoga i magle koji se nisu dizali danima. Melburn je, kako stvari stoje, a što je i Novak Đoković danas priznao, sada u OK stanju.

Foto: B92
Foto: B92

Nasmejao sam se kada sam u razgovoru da Filipom Krajinovićem prepoznao sopstveni utisak, kada je Somborac, na sebi svojstven način rekao, da je i njemu bilo gore na beogradskom vazduhu te da je „tako pripremljen“ došao u Australiju.

„Da budem iskren, u Srbiji nije ništa bolje, tako da sam navikao na ove uslove. Veoma mi je žao zbog svega što se desilo u Australiji, to je težak udarac za sve, ali što se tiče uslova, to mi nije smetalo. U Srbiji je gotovo isto“, rekao je Filip.

U nedeljno melburnško jutro, bio je upriličen impresivan zajednički doručak u „Ned’s bejk“ pekari, jednoj od najboljih u ovom gradu, čiji je vlasnik Beograđanin Nenad Neša Radojičić. Filip Krajinović, Dušan Lajović i Laslo Đere rekli su kako se osećaju pred start turnira i kakva su, generalno, njihova očekivanja od ovogodišnjeg turnira u Melburnu.

Uvek tihi Laslo Đere je umereni optimista, Filip sebi ne dozvoljava korak napred i skok ni mislima u drugo kolo i meč protiv Federera, jer treba pobediti Kvantina Halisa, a Dušan Lajović je, očigledno, poneo tonu pozitivne energije sa ATP Kupa, na kom je igrao odlično, i sada taj virus sreće širi na svoje kolege, prijatelje, saborce sa mnogih mečeva Dejvis kupa. Samo to širi Duci, pa neka se preklepa teniska priča nastavi i ovde, u Melburnu.

Foto: B92/ZK
Foto: B92/ZK

Pohvale i za Nešu i njegove pekare i saradnike, kakva su nam sva peciva i đakonije spremili, mogao bih o tome do jutra, ali to nije bio kraj iskušenja za Vuka, Saleta, Živanu i mene jer smo skoknuli do poznatog restorana „Mediterraneo“, vlasnika Miodraga Popovića Pupija, stecištu brojnih poznatih srpskih imena, umetnika, sportista. Ako su tamo mogli da ručaju Novak Đoković i Rafael Nadal, Pupiju je ostalo samo da nekako ubedi još Rodžera Federera, ali ima vremena, restoran radi već 18 godina i na sjajnom je glasu, jer priču o njemu širi direktor Tenis Australija, Kreg Tili, koji je redovan gost.

E baš na tom mestu je bio tulum pre nekoliko dana, slavlje uspeha na ATP kupu. I pogađate, kakva je atmosfera bila, baš onakva kakvu osvajanje jednog takvog trofeja i to premijernog i zaslužuje.

Odatle, do medija centra, prvi susret sa Novakom Đokovićem, koji deluje onako, u svom „australijskom modu“. Miran, samouveren, ubedljiv, i dalje pod utiskom ATP kupa, ali svakako dobro usmeren na ono što ga čeka narednih dana na putu ka osmoj australijskoj tituli u gradu u kom se oduvek osećao fantastično.

„Godine su samo brojka“, saglasio se sa izjavom Rodžera Federera. Objasnio je potom „klincima“ gde trenutno stoje, ali i priznao da je dan njihovog krunisanja na nekom od turnira četvorke sve bliži. Ipak, nije rekao, ali znamo da će to ostaviti za teren, sve što ima da im kaže. Čisto da se zna kakav je poredak stvari i dalje na ovom mestu.

Šta da vam kažem, prijatelji tenisa u Srbiji a i šire, naoružajte se strpljenjem, jer će biti odlaganja mečeva zbog kiše, pokušajte da nadoknadite izgubljenje sate sna tokom noćnih i ranih jutarnjih mečeva, ali nemojte propustiti novi veliki srpski pohod. Novak je predvodnik talasa koji je sa obala Sidneja zapljusnuo sada i ovaj biser Viktorije. Srpski „surferi“ su na svojoj magičnoj dasci stigli do novih visina. I ne plaše se ni ovih izazova, u Melburnu.

Ostaje da im svima poželimo sreću, da im igra bude savršena kao na igrici, protivnici padaju jedan za drugim, a loptice velike kao grejpfrut i da idu tamo gde žele. A kolegama iz svih zemalja da nastave da pišu o pobedama igrača iz Srbije. Jer tako je lepo nositi sa sobom taj oreol pobede kada ste daleko od kuće.

Meni ostaje borba sa džet legom, privikavanje na letnje temperature, ali lako ćemo za to. Kada krene mašina mečeva, sve će doći na svoje mesto. Vreme je za nove pobede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.