Zavera ili dopingovani olimpijski šampion?

Italijanski atletičar Aleks Švacer, pobednik u maratonu na olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, osobođen je optužbe da je koristio doping.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
EPA/MASSIMO PERCOSSI
EPA/MASSIMO PERCOSSI

Zbog toga je 2016. godine bio diskvalifikovan i onemogućeno mu je učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Nakon legalne bitke koju je vodio šest godina, atletičar je izjavio za novine “Korijere dela Sera” da je ova pobeda bila teža i važnija čak i od zlatne olimpijske medalje.

Još 2011. godine list "Republika”, vodeći svoju istragu o slučaju, lansirao je tezu da je u slučaju italijanskog atletičara po sredi zavera.

Sada je sud u Bolcanu presudio da se nije radilo o dopingu već o zaveri.

Na 87 stranica obrazloženja sudija Valter Pelino je presudio da je odluka o diskvalifikaciji Ssvacera bila pogrešna i bazirana na lažnim, zamenjenim uzorcima urina, a na osnovu kojih je donesena presuda o diskavlifkaciji atletičara.

U presudi se upire prstom u dve svetske anti-doping organizacije kao krivce na osnovu čijeg mišljenja je italijanski olimpijac pre šest godina diskvalifikovan:

Svi italijanski mediji pišu o slučaju. U medjuvremenu oglasila se i anti-doping agencija WADA saopštenjem u kojem kažu da su “zaprepašteni odlukom suda u Bolcanu i da zbog iznesenih uvreda i optužbi spremaju sudski postupak”.

Zakonske mere najavljuje i atletičar Aleks Švacer, zbog pretrpljene moralne štete i zato što je njegova sportska karijera prekinuta nakon što su svetske anti-doping organizacije tvrdile da je koristio doping.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.