Semenja prelazi na trke na 200 metara

Južnoafrička atletičarka, dvostruka olimpijska šampionka na 800 metara Kaster Semenja rekla je da će se takmičiti u trkama na 200 metara.

SNIzvor: B92, Beta
Podeli
Photo by Lachlan Cunningham/Getty Images
Photo by Lachlan Cunningham/Getty Images

Semenji je zabranjeno da se takmiči na velikim takmičenjima u disciplinama od 400 metara do jedne milje, osim ako ne pristane na nova pravila.

To bi značilo da će početi terapiju smanjivanja prirodnog nivoa testosterona.

Ona je rekla da je odluku o promeni i odlasku na trke na 200 metara donela zbog želje da se takmiči na najvišem nivou.

"Ovu odluku nisam lako donela, ali kao i uvek, radujem se izazovu i naporno ću raditi. Radiću sve kako bih se kvalifikovala za Tokio i dala sve od sebe za Južnu Afriku",
navela je Semenja na društvenim mrežama.

Semenja se u dva navrata žalila na nova pravila. Izgubila je prvu žalbu pred Sudom za sportsku arbitražu, nakon čega je podnela žalbu Vrhovnom sudu Švajcarske, koji će za nekoliko nedelja doneti odluku.

Pravila se ne primenjuju na trkama ispod 400 metara, tako da bi Semenja mogla da se takmiči na 200 metara na Olimpijskim igrama, a da pri tom ne smanjuje nivo testosterona.

Ona je retko trčala 200 metara, a najbolji rezultat u toj disciplini joj je 24,26 sekundi. To znači da bi lični rekord trebalo da popravi za gotovo dve sekunde kako bi ispunila kvalifikacionu normu od 22,80 sekundi za Igre u Tokiju.

Semenja (29) je rođena sa muškim hromozomom, ali i ženskim osobinama.

Pravno je identifikovana kao žensko, ali je Svetska atletika na sudu tvrdila da je Semenja "biološki muško", što je ona ljutito odbacila.

Ona se proslavila kao 18-godišnjakinja kada je osvojila zlatnu medalju na 800 metara na Svetskom prvenstvu 2009. godine.

Osvojila je dve olimpijske titule i tri svetske titule, ali joj je zabranjeno da brani olimpijsko zlato u Tokiju na 800 metara, jer odbija da uzima lekove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.