Foto:  EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Zimovanje čist luksuz: Odmor na planinama košta kao u Austriji

Podeli

Sezona skijanja uveliko je u toku, ali odlazak u neki od domaćih, regionalnih ili evropskih ski-centara za većinu građana predstavlja samo san, jer su troškovi boravka na tim destinacijama ove godine znatno povećani.

Kako bi prosečna četvoročlana porodica, sa dvoje dece školskog uzrasta, provela sedam dana u, recimo, Kolašinu, bilo bi joj potrebno najmanje 1.000 evra, računajući samo troškove iznajmljivanja najjeftinijeg smještaja, ski-pasa i ski-opreme, dok bi trošak iznosio znatno više ukoliko računamo i hranu i prevoz. Kada se to uporedi sa prosečnom zaradom, koja je u decembru iznosila 727 evra i minimalnom zaradom od 450 evra, jasno je da je ovakva vrsta ekskurzije privilegija malog kruga ljudi.

Cene smeštaja za sedam dana u Kolašinu kreću su u rasponu od 250 pa do čak 6.750 eura, koliko, prema podacima poznatog sajta Booking.com. Jednodnevni izlet ipak je jefitniji, ako se uzme u obzir da se iz Podgorice organizuje besplatan prevoz. Ski-pas za dvoje dece košta 33 evra, za odrasle 50, dok su troškovi rentiranja ski-opreme za decu 20, a za odrasle 24 evra. Ukupno, dan skijanja, bez troškova hrane i pića, košta 127 evra.

Ako bi neko odlučio da sam ode na jednodnevni izlet i skijanje, za ski-pas bi morao da izdvoji 25 evra, šest i po eura za vožnju žičarom, a 22 evra za ski-opremu, uz eventualno dodatna četiri evra za parking. To je ukupno 57,5 evra bez troškova hrane, pića i prevoza. Sa tim troškovima, a uzimajući u obzir značajna poskupljenja svih navedenih kategorija, takav izlet mogao bi da košta približno oko 100 evra.

Na Žabljaku cene iznajmljivanja smeštaja idu u rasponu od 200 pa do 820 evra, u zavisnosti od toga da li je u pitanju privatni ili hotelski smeštaj.

Kada je reč o regionalnim ski-centrima, poput Kopaonika i Zlatibora, cene smeštaja su znatno veće.

Odmor za četvoročlanu porodicu na planinama u Srbiji košta najmanje 285 evra za privatni smeštaj do čak 4.800 evra za hotelski. Cene na ovim planinama su toliko skočile da se mogu porediti sa odmaralištima u Austriji, Italiji ili Švajcarskoj, a u nekim slučajevima je čak i skuplje. Na sve to cena ski-pasa za sedam dana, u zavisnosti od planine, ide čak i do 164 evra. Ipak, u Srbiji se poslednjih godina kao niskotarifna destinacija istakla planina Golija. Ta planina između Ivanjice i Novog Pazara sve je popularnija, a podaci govore da je raspon cena smeštaja između 100 i 150 evra. Inače, dnevni ski-pas na Goliji je verovatno najjeftiniji i u regionu, između 400 i 500 dinara, odnosno oko četiri evra, dok je dečiji oko 250 dinara, ili dva evra.

Prosečna porodica bi za zimovanje na Jahorini, nekadašnjem olimpijskom centru, takođe morala da izdvoji velike svote novca. Za smeštaj je potrebno izdvojiti od 500 do čak 3.400 evra za samo četiri dana odmora na snegu. Cena dnevnog ski-pasa za odrasle je 31,5 evra, za decu 22,5, a za seniore 26. Ukoliko se neko odluči za vikend varijantu, dvodnevni ski-pas košta 53 evra za odrasle, a trodnevni 74, a za decu 54 evra. Dakle, najjeftinija varijanta odmora na Jahorini bez troškova prevoza i hrane za sedam dana premašuje barem dve prosečne plate.

Kada je reč o evropskim centrima zimskih sportova, šest noćenja u hotelu u austrijskom Bad Klajnkirkhajmu košta preko dve hiljade evra, dok je cena najjeftinijeg apartmana oko 300 evra. Švajcarski Sent Moric važi za elitnu destinaciju, pa najjeftiniji smeštaj u ovom mestu u podnožju Alpa košta 1.300 evra. Najskuplji smeštaj u tom mestu je Karlton hotel, gde bi četvoročlana porodica boravak platila čak 26.803 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 336 idi na stranu