Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pao prvi sneg: Ima li nade za turističku sezonu?

Podeli

Dugo očekivani, prvi sneg ove zime, pao je jutros na mnogim planinama.

Sneg je zabeleo Durmitor, a iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore saopšteno je da će na severu danas biti oblačno vreme sa slabim do umerenim snegom. Meteorolog Branko Micev ranije je najavio da se danas u zimskim centrima očekuje formiranje snežnog pokrivača, a naročito na području Durmitora, Bjelasice i Prokletija.

Prema meteorološkim podacima padavine će, kako je rekao, prestati do kraja dana, a u sutra, u četvrtak i petak biće uglavnom suvo. Meteorolozi su objavili da su na području Žabljaka u tri uzastopna dana, od 1. do 3. januara, izmerene istorijski visoke temperature.

Iz Zavoda za hidrometeorologiju saopšteno je da je prvog dana 2023. na Žabljaku, na 1.450 metara nadmorske visine, bilo 16 stepeni, što je najviše od kada se obavljaju merenja.

Nedostatak snega ispraznio je zimske turističke centre Žabljak i Kolašin, naročito privatni smeštaj, jer je još krajem decembra prošle godine počelo otkazivanje rezervacija za januar.

Isti problem imaju i skijališta širom Evrope.

Mnoge niže stanice se zatvaraju – zbog čega su mnogi zabrinuti zbog kratkoročnih planova za odmor i dugoročnih ekonomskih uticaja naročito u planinskim regionima, prenose strani mediji.

Sneg prekrio put između Jošaničke Banje i Kopaonika

Foto: Shutterstock / Nataliya Nazarova
Foto: Shutterstock / Nataliya Nazarova

Pročitajte još:

Planina u Srbiji nudi 160 snežnih dana i 67 kilometara staza: "Sezona je uvek"

Na putu Jošanička Banja - Kopaonik, kolovoz je vlažan, a snega ima do pet centimetara, saopštilo je jutros JP "Putevi Srbije". RHMZ je izdao upozorenje na snežne padavine danas i sutra.

Za samo 7 dana ski-pasa na srpskoj planini potrebno 17.000 dinara VIDEO

"Danas će usled pada temperature kiša preći u sneg prvo na planinama, a uveče i u toku noći ka sredi i u nižim krajevima centralne, jugozapadne i južne Srbije uz stvaranje snežnog pokrivača visine do 5 cm, a na planinama od 10 do 30 centimetara", navodi RHMZ u upozorenju na snežne padavine u planinskim i nižim predelima centralne, jugozapadne i južne Srbije.

Prve snežne pahulje ove zime pale su i na planinskim vrhovima u BiH - Trebeviću, Jahorini, Bjelašnici i Igmanu, ali ga još uvek nema dovoljno za skijanje.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, tokom noći na sredu očekuje se susnežica i slab sneg u planinskim predelima, ali i u nižim delovima zemlje. Za sada na BiH planinama nije moguće koristiti ni veštački sneg za skijanje, jer je za to potrebno da temperatura bude minimum minus četiri stepena i niža.

Da li planirate zimovanje ove godine? Pišite nam u komentarima!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 336 idi na stranu