Courchevel Foto: Shutterstock/nikolpetr
Courchevel Foto: Shutterstock/nikolpetr

Od Alpa do Mediterana: Šest najlepših skijališta u Evropi FOTO

Podeli

Neka od ovih skijališta su stvoreni za zimsku romantiku, a neki će vas na skijama odvesti skoro do plaže.

Courchevel (Francuska)

Courchevel je jedno od najvećih i najpoznatijih skijališta poznat kao Tri doline. Područje se prostire preko 10 vrhova, na visini od preko 2.500 metara.

Podsetimo i na to da godišnje može da padne snega do visine od čak četiri metra.

Skijalište je prilagođeno i porodicama s decom, na raspolaganju imate i staze za početnike, a možete da se počastite ručkom u restoranima sa Mišelinovim zvezdicama.

Bez kovid potvrde nema gondole; 3G pravilo: Šta nas očekuje na evropskim skijalištima

Sankt Anton am Arlberg (Austrija)

Samo za ozbiljne skijaše, ovde se nalazi zahtevnija staza Valluga-St.Anton koja je dugačka 10 kilometara a visinska razlika s početka i kraja staze jeste 1.347 metara.

No, ima i lakših, a svakako će vas oduševiti pitoreskno tradicionalno selo s čak 2.500 stanovnika – zanimljivo je da su mnogi od njih početkom 20. veka odlazili u Sjedinjene Američke Države kako bi tamo podučavali i popularizovali skijanje.

Cugšpice (Nemačka)

Najviša nemačka planina visoka je gotovo 3.000 metara, a krasi je ljupki gradić Garmiš-Partenkirhen u podnožju.

Do skijališta možete doći žičarom iz koje imate lep panoramski pogled na planinske vrhove četiri države. Osim skijanja, možete da se okušate i u klizanju na poznatom Ledenom stadionu, uspomeni iz doba Olimpijskih igara 1936. godine.

Gde ćemo na skijanje?

Cermat (Švajcarska)

Ono po čemu je Cermat najpoznatiji i možda najfotogeničniji ski resort jest tzv. Materhorn – jedan od najviših vrhova u Alpima, kao i jedan od zaštitnih znakova Švajcarske.

Cermat se odlikuje visoko kvalitetnim ugostiteljskim objektima, vozilima koja saobraćaju isključivo na električni pogon, te onim najvažnijim: čak 313 kilometra kojima možete skijati sve do Italije (u zimskim mesecima).

Kortina d'Ampeco (Italija)

Mesto koje se posebno proslavilo nakon što su ovde održane Zimske Olimpijske igre 1956. godine, naročito među džet-setom.

Iako je danas publika raznolikija, Kortina je zadržala svoj „hoch“ štih koji možete da uočite šetnjom kroz gradski korzo. Stoga, ako poželite da uz skijanje uživate u lepim restoranima i kafićima, Italija je (kao i uviek) dobar odabir. Omiljena među srpskim turistima: Ove sezone koštaće skijaše najmanje 46,5 evra na dan Pradollano (Španija)

Ne šalimo se – iako ne zvuči kao zimska, a kamoli skijaška destinacija, na samom jugu nalazi se skijalište u kojem su se odvijala i takmičenja Svetskog kupa. Smešten u Nacionalnom parku Sijera Nevada, Pradollano vam omogućava skijanje, a potom na sat i po vožnje do prve tropske plaže pod palmama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 336 idi na stranu