Foto: Shutterstock / Nataliya Nazarova
Foto: Shutterstock / Nataliya Nazarova

U Srbiji je moguće skijanje na više od 12 planina: Najjeftinije 600 dinara FOTO/MAPA

Podeli

Neretko se može čuti kako u Srbiji nema gde da se skija, međutim realnost nas demantuje, a mi Vam donosimo kompletan vodič, mapu i cene skijanja u našoj zemlii.

Iako je pandemija koronavirusa promenila planove i navike ove godine, ski centri u Srbiji i regionu su ipak spremno dočekali sezonu.

Predstavljamo vam mapu skijališta Srbije, kao i kompletni vodič kroz cene ski pass-a na svakom od naših skijaških bisera.

Kopaonik je jedan od najboljih centara u okruženju, kao i jedna od najposećenijih srpskih planina. Najveća planina Centralne Srbije pruža se razgranatim grebenom u dužini od 82 kilometra, pravcem od pobrđa iznad Kosovske Mitrovice, na severozapad preko niza vrhova viših od 1600 metara, do najvišeg dela masiva tzv. Ravnog Kopaonika sa vrhovima: Gobelja (1.934 m), Karaman Vučak (1.936 m), Suvo Rudište (1.976 m) i Pančicev vrh (2.017 m).

Gde na skijanje u Srbiji? Kopaonik - kompletan vodič kroz cene FOTO

Skijalište se proteže na nadmorskim visinama od 1.100-2.017mnv i raspolaže sa 24 instalacije koje mogu na sat prevesti i preko 30 000 skijaša. Sedam četvoroseda, tri šestoseda, dva dvoseda, devet ski liftova i četri pomoćna ski lifta opslužuju 62 km alpskih i 12 km nordijskih staza.

Prošle godine Skijališta su dobila i homologaciju Međunarodne skijaške federacije (FIS) za tri staze u ski centru Kopaonik, koja potvrđuje da staze odgovaraju FIS standardima. To će omogućiti organizovanje međunarodnih takmičenja u alpskom skijanju i snow board disciplinama.

Kopaonik spreman za tri nove staze

Foto: Shutterstock / Nataliya Nazarova
Foto: Shutterstock / Nataliya Nazarova

Pročitajte još:

Planina u Srbiji nudi 160 snežnih dana i 67 kilometara staza: "Sezona je uvek

Gost koji je zadnji put pre 8 godina posetio Kopaonik danas verovatno ne bi prepoznao dobar deo skijališta. Napravljeno je 10 novih instalacija, prosečeno 12 novih staza a dobar deo i proširen. Postavljeno je 315 lansera i topova na sve staze osim Belih reke.

Ski centar Kopaonik je u ski sezoni 2020/21. bogatiji za tri nove staze koje su izgrađene na lokacijama Pančić, Duboka 1 i Duboka 2.

Novina na Srebrnoj planini, kako često nazivaju Kopaonik, jeste i gondola iz Brzeća, koja se gradi od juna meseca 2020. godine. Ona će najverovatnije biti puštena u pogon u drugoj polovini januara 2021. godine.

Kopaonik je pogodan i za skijaše kojima su bitni i noćni život i provod, a ova planina nudi i noćno skijanje.

Za samo 7 dana ski-pasa na srpskoj planini potrebno 17.000 dinara VIDEO

Ove godine, tokom cele ski sezone, odobren je popust u visini od 5% za sve kupovine preko veb šopa, te JP "Skijališta Srbije" neće organizovati promotivne periode za skijanje na Kopaoniku kao prethodnih godina.

Treću godinu za redom cene u Ski centru Kopaonik ostaju na istom nivou, navodi se na sajtu InfoKop. Cene su određene u zavisnosti od perioda skijaške sezone i kategorije skijaša. Cena šestodnevnog ski pass-a za odrasle kreće se u rasponu od 15.070 do 16.310 dinara dok se cene jednodnevne ski karte kreću u rasponu od 3.300 do 3.900 dinara.

Cena noćne karte koja obuhvata korišćenje sve tri noćne staze je u rasponu od 2.300 do 2.800 dinara. Takođe u cenovniku je i karta za poligon za početnike sa pokretnom trakom (ski vrtić) koja košta 700 dinara za odrasle, dok je za decu 500 dinara.

Zlatibor - odličan za prve skijaške korake

Foto: Rina
Foto: Rina

Prestonica srpskog planinskog turizma nalazi se na prosečnoj nadmorskoj visini od 1.000 m, a okružuju je visovi Tornik (1.496 m), Čigota (1.422m) i niz nižih.

Nakon snežnih padavina na Zlatiboru prethodnih dana, stekli su se svi uslovi da počne još jedna ski-sezona na Torniku. Na ski-centru se strogo poštuju sve propisane epidemiološke mere, pa za otvaranje ski-sezone nije bilo organozovanih muzičkih i drugih zabavnih događaja.

Četri staze, Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova.

Gde na skijanje u Srbiji? Zlatibor - odličan za prve skijaške korake FOTO

U ski centru Tornik nalazi se i posebna vrsta instalacije tzv. "tjubing", koja, kao i sama žičara, može da se koristi i u letnjem i u zimskom periodu godine i pruža neizmerno zadovoljstvo i uzbuđenje svima koji odluče da je isprobaju. Ski centar je opremljen i dečijim igralištem i karuselom. Ski centar Tornik ima svoj parking.

Počela ski-sezona na Torniku: Otvorena plava staza FOTO/VIDEO

U Info-centru Turističke organizacije Zlatibor, koji se nalazi na Kraljevom trgu, postavljen je uređaj "pikap boks", na kome se mogu podići ski-karte kupljene preko veb-šopa. Karte koje su kupljene mogu se na jednostavan način, beskontaktno preuzeti preko ovog uređaja skeniranjem vaučera koji dobijate na svom telefonu.

Cena jednodnevne karte iznosi 2.140 dinara za odrasle, dok je ski-pass za decu 1.650 dinara.

I Zlatar spreman: Ski-pas 1.300 dinara

Foto: Rina
Foto: Rina

Konačno počinje ski-sezona na Zlataru, ali će i ove zime raditi samo ski-lift "sidro" u gornjem delu staze. Cena dnevnog ski-pasa za odrasle 1.300, a za decu 1.000 dinara.

Skijalište "Zlatar" radiće svakog dana, u vremenu od 10 do 16 časova.

Gde na skijanje u Srbiji? Niti Zlatibor, niti Kopaonik FOTO

"Vremenski uslovi nam idu na ruku, pa je na stazi oko pola metra utabanog veštačkog i prirodnog snega, i skijalište je potpuno spremno za sezonu. Nažalost, cena ski-pasa je za stotinak dinara veća nego prošle zime", kaže Vojko Purić, vlasnik preduzeća "Složna braća", koje je zakupac skijališta.

Savršena skijališta – čak i za one koji ne skijaju FOTO

Prema njegovima rečima, ni ove zime neće raditi žičara četvrosed, koja polazi skoro iz samog centra grada.
Kako bi se poštovale epidemiološke mere zbog pandemije koronavirusa, svi će tokom boravka na stazi morati da nose zaštitnu masku.

Sve atraktivnija - Stara planina

Foto: Shutterstock / Djordje Novakov
Foto: Shutterstock / Djordje Novakov

Nedaleko pored Knjaževca nalazi se Stara planina, najveća planina u istočnoj Srbiji. Visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj.

Gotovo pet meseci godišnje nalazi se pod snegom. Nadmorska visina na kojoj se prostire, od 1.100 i 1.900 m, ima odličan potencija za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje. Na sajtu skijališta Srbije stoje cene koje su identične kao na Zlatiboru: Cena jednodnevnog ski pass-a iznosi 2.140 dinara za odrasle, dok je iznos za decu 1.650 dinara.

"Babin zub", koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.758 m, jedan je od najlepših krajolika Stare planine. Markantne stene Babinog zuba završavaju se jugozapadno Midžora (nadmorske visine 2.169 m), najvišeg vrha Stare planine i Srbije. Babin zub predstavlja zaštićeni prirodni rezervat.

Komšije preporučuju "neotkriveno" skijalište - Staru planinu

Sadržaj skijaškog centra "Babin zub" čine staze na lokacijama "Konjarnik", "Sunčana dolina", kao i "Markova livada". Skijalište "Babin zub" poseduje četvorosednu žičaru "Konjarnik" sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 skijaša na sat i ski lift "sidro" "Sunčana dolina" kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom "Markova livada".

Na lokaciji "Jabučko ravnište" nalazi se prva gondola u Srbiji. Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza.

U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i četvorosedna žičara, i ski lift tako da je povezan sa delom skijališta na "Babinom zubu". Više od 13 kilometara odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju.

Gde na skijanje u Srbiji? Veoma posećena destinacija, ali i neotkriveno skijalište FOTO

Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Divčibare - polako se probija ka vrhu

Foto: Shutterstock /andrijapajic
Foto: Shutterstock /andrijapajic

Divčibare se nalaze na planini Maljen (1.100 m/nv) 37 km jugoistočno od Valjeva, 120 Km od Beograda. Mesto Divčibare na visini 980 m/nv, imaju blagu klimu, bogat biljni i životinjski svet, obilje izvora i tekućih voda, pogodnu konfiguraciju zemljišta. Okolne visove i blage prevoje sneg godišnje prekriva 3 do 4 meseca. Zbog svoje blizine velikim gradovima, Divčibare je podjednako privlačno i leti i zimi, a takođe idealna je destinacija za jednodnevna i vikend skijanja.

Skijašima je na raspolaganju nekoliko ski staza.

Ski staza Crni vrh, u okviru Divčibare Ski Resort-a, nalazi se na severnoj strani Crnog vrha. Na stazu je 2016. godine uveden sistem za veštačko osnežavanje. Dužina staze je 850 metara. Poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat.

Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 180 metara. Izlazna stanica žičare nalazi se na nadmorskoj visini od 1.091 metar. Na stazi se nalazi ski rental, škola skijanja i kafe bar na otvorenom. Parking je besplatan.
Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima.

Divčibare: pešačenje i skijanje

Radno vreme žičare je od 9 do 16 časova, a cena jednodnevnog ski pass-a za odrasle iznosi 1.400 dinara, za decu 1.100, dok je za seniore 1.200 dinara.

Ski staza Centar se proteže na severnim obroncima Crnog vrha u dužini od oko 600 metara. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 100 metara. Na stazi postoji ski lift tipa tanjir, kapaciteta 700 skijaša na sat.

Gde na skijanje u Srbiji? Divčibare - jeftino i bez gužve FOTO

Na ski stazi "Centar" postoji ski škola, a moguće je i iznajmljivanje ski opreme.

Nemamo more, ali zato imamo planine

Foto: Shutterstock / Pearl PhotoPix
Foto: Shutterstock / Pearl PhotoPix

U sklopu severnokopaoničkih planina, 200 km od Beograda, 31 km od Kraljeva, nalazi se planina Goč, sa najvišim vrhom na 1.124 m. Goč je pristupačan sa raznih strana, ali dva glavna puta vode prema njemu: od Kraljeva preko Kamenice do vrha Dobre vode i od Vrnjačke Banje do Stanišinaca.

U turističkom centru "Dobre vode", nalaze se dve ski staze dužine 300 m za početnike i decu, sa dva ski lifta. Na 150 m od hotela nalazi se žičara dužine 1.150 m i ski stazom dužine 1.400 m. Gornji deo ove staze, čija je visinska razlika 350 m, blagog je nagiba i pogodna je za početnike, dok je donji deo strmiji i na njemu skijaju skijaši rekreativci.

Postoji pet obeleženih staza za smučarsko trčanje, različite dužine i nagiba. U ponudi je i manja, 30-metarska skakaonica, idealna za obuku i treninge skijaša skakača. Gosti koji posete Goč u zimskoj sezoni imaju mogućnost najma ski opreme, a organizuje se i škola skijanja.

Gde na skijanje u Srbiji? Ski pas od 300 do 500 dinara VIDEO

Osim mogućnosti za skijanje Goč pruža uslove (tereni za košarku, odbojku, rukomet i tenis), za pripreme sportista, organizovanje rekreativne nastave i sportskih kampova, za planinarenje, paraglajding, ribolov i lov.

Vrnjačka Banja je najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji i tradicionalno vrlo privlačan turistički centar za odmor i rekreaciju. Banja se nalazi u centralnoj Srbiji, oko 200 km južno od Beograda.

Drumskom i železničkom saobraćajnicom koja dolinom Zapadne Morave spaja magistralne puteve Balkana, Beograd – Sofija i Beograd – Atina, Vrnjačka Banja je veoma dobro povezana sa svim krajevima Srbije, a dobrim lokalnim putevima sa svojim šumsko – planinskim zaledjem koje čini široko područje očuvane prirodne sredine.

U ovaj kompleks spadaju visoke planine Kopaonik (2.017m), Željin (1.785m), zatim Stolovi (1.376m) i obližnji pitomi Goč (1.216m). Klima je umereno kontinentalna. Uticaj obližnjih planina daje mikro klimi Vrnjačke Banje poseban karakter i čini je veoma prijatnom. Leta su umereno topla sa svežim jutrima i večerima, a zime su snegovite i bez oštrih mrazeva.

Najjeftinije - Goč

FOTO: Shutterstock / Budimir Jevtic
FOTO: Shutterstock / Budimir Jevtic

Ski staza predstavlja značajnu turističku ponudu Vrnjačke Banje u zimskom periodu. Pruža odlicne uslove za rekreativno bavljenje skijanjem i za organizovanje nekih skijaških takmicenja. Tokom zime ovo skijalište koristi veliki broj Vrnjčana i organizovanih grupa i gostiju Vrnjačke Banje. U blizini ski staze nalaze se objekti za smeštaj i osveženje skijaša. Postoji mogućnost organizovanog prevoza minibusom od centra Vrnjačke Banje do ski staze i nazad.

More nemamo, ali imamo planine: Gde na skijanje u Srbiji? FOTO

Ski lift se nalazi na planini Goč udaljenoj 12 kilometara od centra Vrnjačke Banje. Do njega se dolazi asvaltiranim obeleženim putem. Ski lift je svečano otvoren 20. decembra 1997. godine. Sastoji se od dve skijaške staze i malog ski lifta koji se može koristiti za obuku ne skijaša i obuku dece.

Dužina ski lifta je 470 metara a staze se formiraju sa 650-700 metara. Visinska razlika od pogonske stanice do vrha ski lifta je 132 metra, broj instaliranih vucnih naprava je 36 a kapacitet je 1.195 skijaša na sat.

Skijalište na Goču dobija novi izgled: Gradi se ski-lift dug 300 metara

Staza je osvetljena tako da pruža mogućnost noćnog skijanja.

Radno vreme Ski lifta je svakoga dana od 10 do 16 časova, a petkom, subotom i nedeljom noćno skijanje od 18 do 22 časa.

Cena dnevnog ski pasa iznosi 600 dinara, cena noćnog ski pasa iznosi 800 dinara.

Golija - perspektivna

Foto: Depositphotos / swisshippo
Foto: Depositphotos / swisshippo

Golija je jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji. Nalazi se 40 km jugozapadno od Ivanjice ili 32 km severno od Novog Pazara, i pruža velike mogućnosti za odmor i rekreaciju u gotovo netaknutoj prirodi. Najviši vrh je Jankov kamen (1833 m) - na slici. Padine Golije su izuzetno pogodne za skijanje, jer zime obiluju snegom.

Skijalište se nalazi u blizini Raške i Novog Pazara i može se doći do njega novim i jako kvalitetnim putem iz oba grada. Ima ukupno pet ski-liftova (tanjirače i sidra) koji pokrivaju sedam staza, ali retko rade.

Gde na skijanje u Srbiji? 4 manja skijališta pogodna za početnike FOTO

Jedna staza se osnežava. Tokom sezone, ako radi samo jedna staza, zna da bude gužva, ali ako radi više njih, na njima su zajedno iskusni, slabiji skijaši i početnici. Ovaj ski-centar je perspektivan.

Počela je izgradnja nekoliko novih staza, sa novim žičarama u vlasništvu "Skijališta Srbije", što će umnogome da poboljša i podigne na viši nivo i skijanje i ponudu na Goliji.

Besna kobila

Planina Besna kobila se nalazi na jugu Srbije, 40 km od Vranja, u neposrednoj blizini autoputa. Nadmorska visina, oblik i položaj padina, kao i velika količina snega, omogućavaju da sezona skijanja traje od polovine oktobra do polovine maja. Za ljubitelje skijanja na raspolaganju su dve uređene staze, dužine 480m i 250m, kao i ski lift kapaciteta 500 skijaša na sat. Jedna od staza je osposobljena i za noćno skijanje.

Foto: Depositphotos / serrnovik
Foto: Depositphotos / serrnovik

Crni vrh (Bor)

Crni vrh je od Bora udaljen 30 kilometara, a najviši vrh nalazi se na 1.043 metara nadmorske visine. Prvi objekat izgrađen ovde je Planinarski dom, u čijoj je neposrednoj blizini teren za skijanje sa uspinjačom. Značaj Crnog vrha za razvoj planinskog turizma doći će do punog izražaja kada bude završen turisticki centar "Crni vrh", koji će zahvatati površinu od oko 210 hektara.

Gde na skijanje u Srbiji? Jedna od šumama najbogatijih planina u Srbiji FOTO

Kraljevica (Zaječar)

Južno od Zaječara nalazi se sportsko-rekreacioni centar "Kraljevica", u kome postoji ski staza dugačka 650 metara. Dva topa su zadužena za pravljenje snega, a skijaše izvlači lift tipa sidro čiji je kapacitet 1.173 skijaša na sat. Osvetljenje na stazi je kompletno završeno, čime je omogućeno i noćno skijanje.

Pet najvećih zabluda o skijanju

Tara - Za početnike

Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije, na oko 180 km od Beograda. Najkvalitetniji skijaški tereni na ovoj planini su u reonu Predovog krsta, sa visinskom razlikom od 500 m. Dužina staze je od 3 do 5 km. Na ovoj planini se nalazi i nekoliko manjih skijališta: Beli bor, Nagramak, Šljivovica i Mitrovac na Tari, sa stazama različite težine i opremljenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 336 idi na stranu