Foto: Rina
Foto: Rina

Gde na skijanje u Srbiji? Jedna od šumama najbogatijih planina u Srbiji FOTO

Podeli

Golija je jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji, a zbog očuvanosti prirodnih i kulturnih vrednosti upisana je u Uneskovu svetsku listu rezervata biosfere. I upravo zbog svih ovih odlika, Golija je tokom prošle godine bila jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji, koja pruža kvalitetan ali pre svega bezbedan boravak i odmor.

Planina je duga 32 kilometra, prostorno zauzima oko 100.000 hektara, od čega je oko 75 odsto pod zaštitom države. Golija je još turistička nepoznanica, ali se svakim danom obogaćuje novim sadržajima.

Među najposećenijim lokalitetima je vrh ove planine Jankov kamen, kao i tri planinska jezera, a turisti se najčešće zadržavaju kod Dajićkog.

More nemamo, ali imamo planine: Gde na skijanje u Srbiji? FOTO

Zima na Goliji posebna je priča, jer snega ima uvek u izobilju, a staze koje je priroda vajala idealno su mesto za skijaše.

Ovde se mogu napraviti prvi koraci na skijama, ali šansu da pokažu svoje umeće imaju i mnogo iskusniji skijaši.

Foto: Rina
Foto: Rina

Predsednik skijaškog kluba "Golija" Bogoljub Punišić ističe da je ove godine zbog situacije sa koronavisusom na ovu planinsku lepoticu došlo mnogo više turista nego prethodnih godina, pa samim tim znatno se povećao i broj skijaša.

Gde na skijanje u Srbiji? Kopaonik - kompletan vodič kroz cene FOTO

Jedan od aduta Golije su, osim prirode, i dobri domaćini, koji će učiniti sve da odmor na ovoj planini bude upamćen i po kvalitetnoj domaćoj hrani i udobnom, ali pre svega bezbednom smeštaju.

Skijalište se nalazi u blizini Raške i Novog Pazara i može se doći do njega novim i jako kvalitetnim putem iz oba grada. Ima ukupno pet ski-liftova (tanjirače i sidra) koji pokrivaju sedam staza, ali retko rade.

ANKETA: Biramo najbolju planinu u Srbiji za zimske čarolije

Jedna staza se osnežava. Tokom sezone, ako radi samo jedna staza, zna da bude gužva, ali ako radi više njih, na njima su zajedno iskusni, slabiji skijaši i početnici. Ovaj ski-centar je perspektivan.

Počela je izgradnja nekoliko novih staza, sa novim žičarama u vlasništvu "Skijališta Srbije", što će umnogome da poboljša i podigne na viši nivo i skijanje i ponudu na Goliji.

Na Goliji nema još velikih hotela i najrazvijeniji je seoski turizam, apartmani i bungalovi pružaju ugodan ali pre svega bezbedan boravak.

Ostale tekstove o skijalištima Srbije pronađite OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 336 idi na stranu