Foto: Shutterstock/Minoli
Foto: Shutterstock/Minoli

Uvedene rigorozne mere: "Kazna od 270 evra za svakoga ko uradi ovo..." VIDEO

Podeli

Grad ima nešto više od 400 stanovnika, ali privlači mnogo turista, a broj ponekad prelazi i 10.000 dnevno. To dovodi do pretrpanih ulica i saobraćajnih gužvi.

Živopisna italijanska mesta "pate" od masovnog turizma, ali je jedno od njih odlučilo da zauzme borbeni stav. Portofino, mali primorski grad na italijanskoj rivijeri, postao je pretrpan turistima, što je dovelo do nezadovoljstva lokalnog stanovništva.

Sa živopisnim zgradama koje okružuju more, živopisna gradska obala često završava na raznim Instagram profilima. Leti to znači navalu posetilaca koji poziraju za selfije, blokiraju staze i puteve, ali bi uskoro svi mogli da se suoče sa neprijatnom situacijom...

Naime, kako bi se borio protiv ovoga, gradonačelnik Portofina uveo je takozvane "zone bez pritvora“. Svako ko se predugo zadržava na rivi između 10.30 i 18.00 rizikuje veliku kaznu od 270 evra. Grad ima nešto više od 400 stanovnika, ali privlači mnogo turista, a broj ponekad prelazi i 10.000 dnevno.

Primarni cilj zabrane je sprečavanje okupljanja većih grupa turista na pristaništu. Biće na snazi do kraja praznične sezone, odnosno do 15. oktobra.

Međutim, Portofino nije jedini koji se bori protiv masovnog turizma. Naime, ogromna je koncentracija turista i na obali Amalfi, jer tirkizne uvale i gradovi na liticama tokom leta privlače gomile posetilaca. Kako bi se smanjio saobraćaj na čuvenom potezu od 35 kilometara između Vietri sul Marea i Pozitana, od juna do septembra prošle godine uveden je sistem ograničenja registarskih tablica. Kako?

Jednostavno, jednog dana je bilo dozvoljeno da se vozi sa tablicama sa poslednjim parnim brojem tablica, a drugog dana - sa neparnim brojevima.

Protiv "masovnika” se, naravno, bori i Venecija, tako da je boravišna taksa već podignuta na 5 evra dnevno, a uskoro se očekuje da će se jednodnevnim posetiocima naplaćivati dolazak u grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu