Foto: Boris Stroujko/Shutterstock
Foto: Boris Stroujko/Shutterstock

Mesto zarobljeno u prošlosti proglašeno najlepšim selom na svetu FOTO

Podeli

Prema američkom turističkom časopisu Travel + Leisure, pitoreskno mestašce smešteno na vrhu stene na nadmorskoj visini od 340 metara spada među najlepša sela na svetu.

Reč je o mestu Gorde (Gordes) u Francuskoj, a ovaj dragulj Provanse svake godine privlači posetioce iz celog sveta zbog svoje bezvremenske lepote, kulturnog bogatstva i šarma. Sada u proleće, Gorde je posebno čaroban zbog svih boja i mirisa iz prirode koje vredi doživeti.

Istorija mesta seže u rimsko doba, ali tokom srednjeg veka selo je poprimilo svoju današnju konfiguraciju sa uskim ulicama, nadsvođenim prolazima, prelepim kućama i fascinantnim srednjovekovnim dvorcem koji gleda na dolinu. Vekovima je napredovalo zahvaljujući poljoprivredi, a posebno je poznato po proizvodnji keramike, tradiciji koja traje i danas.

Lepota ovog mitskog sela leži u njegovoj arhitekturi, sa uređenim kamenim zgradama koje se savršeno uklapaju u okolni krajolik kojim dominira veličanstvena priroda. Izgrađen u 11. veku, proširivan i obnavljan tokom vekova, dvorac Gorde jedno je od najimpresivnijih mesta koja vredi posetiti, a danas nudi prekrasan pogled sa njegovih zupčastih kula i bedema.

Pijaca u Gordeu nezaobilazan je događaj koji se održava svakog utorka ujutro na trgu dvorca, a predstavlja još jedan vrhunac kulturnog života sela. Posetitelji mogu otkriti lokalne proizvode, rukotvorine i suvenire iz ove čarobne francuske regije.

Gorde je takođe popularna lokacija za snimanje filmova i televizijskih emisija zbog svoje bezvremenske lepote i slikovite atmosfere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu