Foto: canadastock/Shutterstock
Foto: canadastock/Shutterstock

Švajcarska idila Bogu iza nogu: Vredi svaki pređeni kilometar VIDEO

Podeli

Hotel "Grimzel hospic“ u Švajcarskoj spada u najusamljenije u Evropi. Do njega se stiže podzemnim tunelima i žičarama.

Vekovima stara bolnica Grimsel nalazi se usred sumornog i stenovitog pejzaža, na tirkiznoj vodi veštačkog jezera. Iz nekadašnjeg prkosnog rudarskog doma posle sveobuhvatnog renoviranja iznikao je izuzetno elegantan hotel, mesto za estete i ljubitelje prirode. Sa panoramskim salonom, salonom sa kaminom, barom, restoranom, zavodljivim vinski podrumom i udobnim sobama koje uključuju svaki mogući komfor. Ova gostionica, na trgovačkom putu Pijemont-Burgundija, u dokumentima se pominje još 1142. godine. Sagrađen 1932. između dve brane, nakon što je stara bolnica potopljena, ovo je bio prvi hotel sa grejanjem na struju u Evropi. O nekadašnjem stilu gradnje svedoče borovi i kule hale.

Hospic, koji se prvi put pominje 1400. godine, bio je tokom srednjeg veka hostel za siromašne koji su pešačili preko prevoja i pripadao je okrugu Oberhasli. Nakon paljevine koju je pokrenuo gostioničar 1852. godine, zgrada je morala biti potpuno obnovljena. Nakon toga, počele su da rastu pritužbe na Hospic, koji je leti često bio prepun putnika. Bedekerov turistički vodič je pisao o njemu.

"Ćelije su odvojene samo drvenim letvicama tako da možete čuti i najmanju buku čak i tri ćelije iznad."

Do velikih strukturnih promena došlo je tek kada je izgrađena velika hidroelektrana.1930. godine. Podignuta je nova gostionica na višoj steni između dva dela brane usred neplodnog stenovitog pejzaža. Sa svojim masivnim stepenastim dvovodnim krovom i otvorenim zidom, hotel je izgledao savršeno.

Na svom otvaranju, Hospic je dospeo na naslovne strane kao prvi hotel sa električnim grejanjem u Evropi. Nakon sveobuhvatnog renoviranja između 2008. i 2010. godine, impozantna nekadašnja kuća za građevinske radnike i rudare elektrane pretvorena je u hotel bez premca.

Iako deluje gotovo nemoguće stići do njega, gosti tvrde da se to i te kako isplati. Ako vas put nanese na ovu stranu, ne libite se da ga posetite. Uživaćete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu