Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Najbolje prisilno sletanje aviona u istoriji: "Pad" bez ijedne žrtve

Podeli

Limenu pticu od 70 tona Sully je pod savršenim uglom i s neverovatnom preciznošću spustio na reku usred jednog od najgušće naseljenih gradova na svetu, zbog čega je ta priča proglašena čudom na reci Hudson.

U januaru 2009. godine Airbus A320 na letu 1549 poleteo je iz vazdušne luke LaGuardia u New Yorku prema aerodromu Charlotte Douglas u gradu Charlotteu u Severoj Karolini.

15. januara, dva minuta nakon poletanja (u 15:27 prema lokalnom vremenu) severoistočno od mosta George Washington u Velikoj Jabuci na visini od 859 metara avion US Airwaysa sudario se s jatom kanadskih gusaka. Oba su motora otkazala, te je bio primoran na prisilno sletanje.

Kapetan Chesley "Sully" Sullenberger i kopilot Jeffrey Skiles obavešteni su da se ne mogu vratiti na aerodrom s kojeg su poleteli te da su svi ostali aerodromi u okolini nedostupni. Umesto toga kliznuli su s avionom na reku Hudson usred betonske džungle Manhattana.

Učinili su to tako maestralno da nije bilo niti jedne žrtve. Svih 150 putnika i tri člana posade preživeli su avionsku nesreću, iako je bilo nekoliko težih povreda. Srećom, avionom je upravljao bivši vojni borbeni pilot i vrhunski stručnjak za aviosigurnost koji je dotad proveo u vazduhu 19.663 sata, od čega nešto više od 4700 sati u Airbusu A320.

Limenu pticu od 70 tona Sully je pod savršenim uglom i s neverovatnom preciznošću spustio na reku usred jednog od najgušće naseljenih gradova na svetu, zbog čega je ta priča proglašena čudom na reci Hudson. Američki Nacionalni odbor za sigurnost prevoza proglasio je to najboljim prisilnim sletanjem u istorijii avijacije.

Ne čudi stoga što je 2016. godine snimljen holivudski film u režiji Klinta Istvuda te s Tomom Henksom u glavnoj ulozi po autobiografskoj knjizi "Highest Duty: My Search for What Really Matters" (Najveća dužnost: Moja potraga za onim što je bitno).

Simulaciju poletanja i sletanja Airbusa A320 na letu 1549 pogledajte u videu Smithsonian Channela na YouTubeu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu