Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zašto makar jednom u životu treba da odete na Siciliju?

Podeli

Jug Italije. Malo koje riječi izazivaju toliko asocijacija, paradoksa, ambivalencije i osećaja. Tradicija, istorija, temperament, opuštenost, savršena hrana, religioznost, Mediteran... Sve to naći ćete na jugu Italije, a još zgusnutije na njenom najzanimljivijem delu, na Siciliji.

Nezaobilazna lokacija pri obilasku Sicilije je Taormina. Ovaj prekrasan gradić osvojiće vas svojim slikovitim izgledom i mnoštvom šarenih butika, galerija i trgovina.

Među najlepša mesta na ostrvu ubraja se drevni grad Sirakuza. Ovaj gradić je jedno od najljepših mesta koja ćete ikada posetiti, a posebnu zanimljivost predstavlja pećina Dionizijevo uho. Legenda kaže da ju je stvorio Dioniz, grčki bog vina, te koristio kao zatvor, gde je zbog izuzetne akustike pećine mogao prisluškivati zatvorenike.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Najznačajniji element prirodne osnove na ostrvu je svakako vulkan Etna. Reč je o najvišem vulkanu u Evropi i jednom od najaktivnijih u svetu. Nacionalni park Etna prostire se na 220 kvadratnih kilometara.

Putujući okolnim područjem, vidjećete mnoštvo skamenjenih izliva lave, kao i bogatih vinograda i voćnjaka zasađenih na plodnom vulkanskom tlu. Do samog vulkana možete doći uz stručno vodstvo lokalnih agencija koje u ponudi imaju različite pakete, među ostalim i skijanje po padinama vulkana. Pogledi koji se pružaju s Etne na okolno područje su slike koje će vam zauvek ostati u sećanju.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Gde god da se nalazite na Siciliji, probajte uličnu hranu koje ima obilje. Tako ćete se najbolje upoznati s domaćom kuhinjom – isprobajte panele, arancine, kanole, granitu i ostale sicilijanske specijalitete. Naravno, ne zaboravite da se nalazite u srcu Mediterana, pa obiđite i neki restoran s morskim plodovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu